Aika monessa työpaikassa kännykällä työaikana leikkiminen on kiellettyä, tai ainakin paheksuttavaa. Tämä ei kuitenkaan pätenyt projektini 45. työpäivänä, sillä tehtävänä oli nimenomaan leikkiä kännykällä. Tämän erikoisen työpäivän tarjosi Jolla Ltd., ja päivän pomona oli Head of Communications Juhani Lassila. Päivän titteli oli Sailfish Virgin.

JOLLA

Jolla syntyi tavallaan puolivahingossa, sillä sen perustivat Nokialta irtisanotut työntekijät lokakuussa 2011. Mikäli Nokian tarina olisi jatkunut matkapuhelinvaltiaana, ei Jollaa ehkä koskaan olisi perustettu. Jolla on julkaissut pari eri puhelinta sekä tabletin, mutta tämä ei kuitenkaan ole yrityksen varsinaista liiketoimintaa. Jolla kehittää päätyöksi Sailfish -nimistä käyttöjärjestelmää, joka esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran marraskuussa 2012 (Sailfish 1.0). Sailfish perustuu Nokian kehittämään MeeGo -nimiseen käyttöjärjestelmään. Vuonna 2015 julkaistiin versio 2.0, joka on edeltäjäänsä huomattavasti kehittyneempi ja nopeampi käyttöjärjestelmä.

Venäjän markkinoita hallitsee tällä hetkellä iOS ja Android, yli 95% osuudella. Venäjä suunnittelee kehittävänsä Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmästä oman kansallisen puhelimien käyttöjärjestelmän. Venäjän Sailfish-suunnitelma on osa niin sanottuihin BRICS-maihin (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina, Etelä-Afrikka) liittyvää hanketta, jossa pyritään kehittämään yhteistyötä suurten kehittyvien valtioiden kanssa. Jolla käy neuvotteluja myös usean muun tahon kanssa käyttöjärjestelmän käyttöönottamisesta. Maailmalla on myös myynnissä jo puhelimia, joissa on jo Sailfish -käyttöjärjestelmä. Viimeisin tällainen puhelin tuli myyntiin Intiassa jokin aika sitten.

Jollan toimitilat sijaitsevat Helsingissä ja Tampereella.

Katso lisää Jollasta täältä.

Kuvassa Niilo Ristmeri, Wouter van Heijst, Juhani Lassila, Kullah Andersson ja Antti Saarnio

Kuvassa Niilo Ristmeri, Wouter van Heijst, Juhani Lassila, Kullah Andersson ja Antti Saarnio

PÄIVÄNI SAILFISH VIRGININÄ

Päivä alkoi kello 10 Helsingin Bulevardilta, jossa sijaitsee Jollan Helsingin toimipiste. Minut vastaanotti päivän pomoni, Head of Communications Juhani Lassila. Käsipäivään jälkeen tutustuttiin yrityksen tiloihin, sanottiin päivää muille työntekijöille ja pidettiin pieni aamupalaveri. Juhani kertoi minulle Jollasta, sen toiminnasta, historiasta, Sailfish -käyttiksestä ja Jolla -tuotteista. Samalla höpistiin hieman projektistani, missä olen ollut, mikä on ollut mukavinta jne. Luulen, että Jolla -päivä on mukavissa päivissä TOP-listalla. Ala kiinnostaa, ja päivän hommat tehtiin sohvalta.

Tehtäväni oli tutustua Jollan ’Sailfish OS’ -käyttöjärjestelmään Jolla C -puhelimella. Tästä piti sen jälkeen kirjoittaa tunnelmat Jollan omaan blogiin (pääset lukemaan kirjoituksen tästä viimeistään 13.8.2016), ja kertoa fiiliksistä Jollan porukalle. Duunini oli siis kirjaimellisesti käyttää puhelinta.

Jolla Ltd.

Jolla Ltd.

Sain käyttööni oman työhuoneen ja Jolla -puhelimen. En ole ikinä ennen käyttänyt Jollan laitteita, enkä ole ikinä ennen kokeillut Sailfish -käyttistä. Olin siis neitsyt näiden asioiden suhteen. Olen aikoinaan siirtynyt Nokian perusluurista iPhone -maailmaan, ja nyt on muistaakseni jo neljäs iPhone menossa. Olen siis tottunut iOS -käyttikseen ja iPhonen puhelimen ominaisuuksiin. Käsittääkseni Android on lähempänä Sailfishiä, mutta siitäkään minulla ei ole kokemusta.

Jolla C ja 'Sailfish OS’

Jolla C ja ’Sailfish OS’ (kuva Jolla.com)

Ensimmäiseksi yritän painaa luurista kotinäppäintä, mutta eipä sellaista ollutkaan Jollassa. Nopea vilkaisu Jollan kotisivuilta kertoo, että ”kotinappi on aina peukalosi alla”. Selvä.

Kun luurin laittaa päälle, pääsee lukitusvalikkoon napauttamalla näyttö kahdesti, tai klikkaamalla puhelimen sivusta lukitusnäppäintä. Jos luurissa on suojakoodi, tämä tulee ensin näppäillä oikein.

Lukitusnäytöllä näkyy isosti kello, päivämäärä, akun tila, yhteydet, hälytykset jne. Eli ihan peruskauraa. Kun pyyhkäiset alhaalta ylös, pääset sovellusvalikkoon. Olitpa missä kohtaa tahansa puhelimessa, vaikka pelaamassa Angry Birdsiä, yksi pyyhkäisy alhaalta ylös, ja pääset aina heti sovellusvalikkoon. Tämä oli yksi Salfishin kivoista ominaisuuksista.

Pyyhkäisyt vasemmalle tai oikealle tuo näyttöön avoimet sovellukset ja ilmoituskeskuksen. Käyttäminen on siis nopeaa ja todella sujuvaa, mutta ennen kaikkea yksinkertaista. Yksi mukavimmista ominaisuuksista oli kohdassa yhteystiedot. Ruudussa näkyy aakkosten jokainen kirjain, ja klikkaamalla vaikka kirjainta J, siihen valuu J-kirjaimella alkavat yhteystiedot (Juha Jalonen, Jolla jne.). Hakeminen on siis tosi helppoa ja nopeaa. Tämä ominaisuus saisi olla iPhonellakin.

Perustutustuminen luuriin oli nopeaa ja sujuvaa, ja sen käyttöönotto olisi helppoa.

Mutta miettikää, löhöilin Jollan sohvalla ja leikin puhelimella, voiko olla enää rankempaa duunia : ) Jollan blogiin kirjoittaminen ei kuitenkaan ihan mutkitta sujunut, sillä jotenkin tämä sanainen arkkuni ei meinannut aueta. Ehkä se johtui sohvasta. Sain kuitenkin raapustettua jotakin, ja jos missasit linkin blogistani Jollan blogitekstiin, niin klikkaa tästä jos haluat tsekata tekstin (teksti julkaistaan viimeistään 13.8.2016).

Jolla C -puhelin oli mielenkiintoinen tuttavuus, mutta ennen kaikkea Sailfish -käyttis herätti mielenkiintoni. Erikoisinta oli se, että tämä tukee Android-kaupan sovelluksia, eli voit ottaa käyttöön WhatsAppit, Snapchatit, Facebookit, Instat jne. Aika käheetä.

PLUSSAT
+ Käyttiksen nopeus
+ Helppokäyttöisyys
+ Android-kaupan yhteissopivuus
+ Nopea pääsy sovellusvalikkoon
+ Yhteystietovalikko
+ Selkeys

MIINUKSET
– Kameraa ei saa auki lukitulta näytöltä
– Hieman sekava asetukset -valikko muuten niin selkeässä käyttiksessä
– Graafinen ilme vaatinee vielä hieman viilausta (tosin tämä on makuasia)
– Kello ei näy sovellusvalikossa, vain lukitusnäytöllä (kelloa voi tosin kurkata pienellä sormen liikkeellä, mutta olisi kiva jos se näkyisi aina, tai sen voisi ainakin itse valita näkyykö vai ei)

Tällä kertaa plussat vie voiton, ja lupasinkin hankkia Jollan tai jonkun muun puhelimen Sailfish -käyttiksellä työpuhelimeksi. Olin siis oikeasti tyytyväinen.

Päivä oli mukava, ja oli todella mielenkiintoista tutustua käyttikseen ja puhelimeen. Mobiili, sovellukset, nettipalvelut ja vastaavat on aina kiinnostaneet, ja niihin tulee myös mahdolliset tulevaisuuden bisnekseni liittymään tavalla tai toisella. Ja oli hienoa tutustua Jollaan yrityksenä.

Kiitos Jolla, Juhani, Antti, Niilo, Kullah ja Wouter.

Antti Saarnio työnsä äärellä

Antti Saarnio työn äärellä

Jolla - Helsingin Bulevardi

Jolla – Helsingin Bulevardi

Toimiston hieno yksityiskohta

Toimiston hieno yksityiskohta