Siivoaminen ei ehkä ole monenkaan mielestä mukavaa, sitä se ei ole minunkaan mielestä. Kotona siivoan vasta, kun on ihan pakko, tai jos on tulossa vieraita. Muuten voin elää läävässä : ) Viidentenä työpäivänä olin siivoajana, ja vasta silloin sain tietää, että olen siivonnut koko elämäni ihan väärin, väärillä aineilla ja vielä väärillä välineillä. Mutta eipä hätää, tässä yllättävän rankassa ammatissa opin uusia kikkoja, ja omakin koti on ollut sen jälkeen siistimpi (vai onko?). Lue tästä miten viides työpäivä ja viides eri ammatti toi tullessaan.

Projektin viides päivä vietettiin maanantaina Kotiringissä (Paroniina), ja ammattina oli kotisiivoaja. Päivä alkoi kello 8 Vantaalta, jossa Marjo Lindfors otti minut ja Eliaksen vastaan. Tutustumisen jälkeen Marjo lähetti työntekijöitä eri kohteisiin, mutta me suuntasimme Marjon kanssa ensimmäiseen siivouskohteeseen. Kotisiivous on muuten huomattavasti edullisempaa mitä olin kuvitellut, joten kannattaa miettiä tätä vaihtoehtoa kun tulee siivouksen aika 🙂 Varsinkin jos olette Vantaalta tai Espoosta, niin Marjo hoitaa!

Kotirinki / Paroniina Oy / Vantaa

Kotirinki / Paroniina Oy / Vantaa – (kuvat Studio ihana)

KOTISIIVOAJA

Kotisiivoaja tulee apuun kun itse ei jaksa, ehdi tai osaa. Kotisiivoaja tulee nimensä mukaisesti kotiisi tai työpaikalle sovittuna aikana, ja tehtäviin kuuluu lähes kaikki mikä liittyy siivoamiseen. Kotisiivoajan tulee ymmärtää asiakasta, asiakkaan tarpeet ja ennen kaikkea mikä on tehollain tapa siivota mikäkin paikka. Homma vaatii myös hienotunteisuutta ja luottamusta, sillä tässä mennään suoraan toisen ihmisen tontille.

KOTIRINKI

Kotirinki on kotisiivoukseen erikoistunut yritys, ja se on perustettu vuonna 2002. Kotirinki on ketju, jonka palvelut tuottaa ammattitaitoiset ja koulutetut Kotirinki-yrittäjät. Kotirinki-yrittäjien koulutus ja tuki tulee Hämeenlinnassa sijaitsevalta Kotirinki-palvelukeskukselta. Siivousketjun suosituin palvelu on säännöllinen kotisiivousohjelma, jossa siivoaja tulee automaattisesti vaikka kerran kuukaudessa, tai miten vain itse haluat. Palvelun kulmakiviä ovat helppous, luotettavuus sekä ammattitaidolla tehty työ. Voit varata siivoajan suoraan netistä, eli voit tilata oman siivoajan kertakäynnille tai pidemmällä sopimuksella vaikka heti. Helppoa!

Kotiringin sivuille pääset tästä.

Kotirinki Vantaa Kivistö
kivisto@kotirinki.fi
Puh. 040 504 9978

PÄIVÄNI KOTISIIVOAJANA

Päivä alkoi siis Vantaalta kello 8, jossa yrittäjänä toimiva Marjo otti meidät vastaan. Kun kaikki työntekijät oli lähetetty omiin kohteisiin, oli meidän aika suunnata ensimmäiseen omaan kohteeseen. Kohteena oli Vantaalla sijaitseva lapsiperheen uudehko omakotitalo. Isäntäperheen vanhemmat tulivat aukaisemaan ovet, ja sitten astuttiinki jo sisälle siivoustarvikkeiden kanssa. Kotirinki tiesi etukäteen mitä talossa tullaan tekemään, joten hommat alkoi heti.

Oheistus alkoi siten, että ”vasemmalta oikealle, ylhäältä alas ja likaisimmasta puhtaimpaan” (tai oliko puhtaasta likaisempaan, oho, ei muista). Marjon, minun ja Eliaksen lisäksi kohteessa oli vielä yksi ammattitaitoinen nainen, joten olimme hyvissä käsissä.

Siivoaminen on sisänsä helppoa, mutta en ole ikinä ollut näin järjestelmällinen siivoushommissa kun tänään, enkä ole varmaan ikinä käyttänyt oikeanlaisia pesuaineita. Eikö ikkunanpesuaineella voikkaan pestä koko kämppää? – Siivoaminen alkoi keittiöstä, josta lapsiperhe oli lähtenytkin aika kiireesti 🙂 Kaapeille, tiskipöydälle, ruokapöydälle, lavuaariin ja kaikkeen oli oma tekniikka, omat välineet ja omat pesuaineet. Vaikka en ehkä täysin mennyt oikeassa järjestyksessä, niin puhdasta tuli.

Kun keittiö oli valmis, seuraavaksi olikin vuorossa kodinhoitohuone sekä pesuhuoneen tilat. Nämä tilat putsattiin ja kiillotettiin todella huolellisesti, eli paikasta tuli kuin uusi. Hanat kiilsivät, lavuaari loisti puhtaan valkoisena ja lattialta olisi voinut vaikka syödä. Pesuhuoneesta hinkattiin myös kaikki seinät, lasipinnat ja viemäri.

Sitten tulikin homman mukavin osuus, vessat 😉 Onneksi ne eivät olleet tässä kohteessa kamalan likaisia, mutta Elias jynssäsi pytyt, pesualtaan ja seinät kuin uudeksi.

Kun teimme edellä mainitut asiat, niin Marjon työntekijä oli sillä aikaa käynyt joka huoneen lattiat, tasot, listat ja matot lävitse. Sitten korjattiin vielä isäntäperheen imuria ja ruvettiin siirtymään seuraavaan kohteeseen.

Toinen kohde oli Espoossa, ja se oli vanhemman pariskunnan kerrostaloasunto. Tässä kohteessa duunijärjestys käännettin, eli minulle ja Eliakselle nakitettiin pölyjen pyyhkiminen, lattioiden ja sohvan imurointi sekä lattioiden pesu. Tämä oli erittäin haastava kohde, koska kämppä oli valmiiksi ihan älyttömän puhdas ja siisti. Löysin tasan yhden pölykoiran, mutta koska siivaominen oli tilattu, se myös tehtiin. Asunnon sisustus oli taidokkaan minimaalinen, eli siellä ei ollut juuri mitään turhaa. Huonekaluja tai tavaroita ei juurikaan tarvinnut siirtää siivoamisen vuoksi. Kaikkialla oli tilavaa.

Näiden kohteiden jälkeen olikin sitten päivä pulkassa, vähän hiki ja ehkä pieni tunto kropassa siitä, että jotain oli tehty. Saimme kohteet siivotuksi isomman miehityksen vuoksi nopeammin kun aikataulussa oli arvioitu, joten pääsimme myös aikaisemmin pois. Tämän kunniaksi suuntasimme syömään nepalilaista safkaa. Hieman pitää alkaa totuttelemaan tähän päivälä syömiseen, koska sitähän en juuri ole ennen harrastanut.

Kaikki pitää pestä, putsata, siivota...

Kaikki pitää pestä, putsata, siivota…

OMA ARVOSANA

Arvosanaksi annan tällä kertaa puhtaasti kiitettävän 🙂 Ei tässäkään ammatissa tulla ammattilaiseksi yhdessä päivässä, mutta opimme paljon uutta, ja saimme paljon paikkoja puhtaaksi.

MITÄ OPIN?

”Vasemmalta oikealle, ylhäältä alas ja likaisimmasta puhtaimpaan” (mutta siis saattoi olla nämä kaksi viimeistä toisin päin, eh). Tämä oli ensimmäinen oppi, mutta samalla opimme miten mikäkin paikka tulisi puhdistaa / pestä, ja että tämä on oikeasti aika vaativa ammatti. Siivoaminen on raskasta hommaa, ja vaatii myös hyvän kunnon että tätä jaksaa tehdä.

KENELLE AMMATTI SOPII?

Jos et ihan jokaisesta asiasta yökkää, olet tarkka, ahkera ja omaat hyvän kunnon, tämä saattaisi olla hyvä ammatti. Ammatti ei ole helppo, ja vaatii ainakin jonkinlaisen koulutuksen, että voit olla hyvä tässä ammatissa. On myös tärkeää kunnioittaa asiakkaan kotia ja olla luottamuksen arvoinen. Kannattaa harkita tätäkin ammattia.

Roskiskaappi tuli kuin uudeksi :)

Roskiskaappi tuli kuin uudeksi 🙂

Pölyhuiskakin kuuluu ammattivälineisiin

Pölyhuiskakin kuuluu ammattivälineisiin

Paikat kiiltää kun Naantalin aurinko

Paikat kiiltää kun Naantalin aurinko

Tehtiin asukkaan mattoon vähän kuvioita imuroimalla eri suunnista :)

Tehtiin asukkaan mattoon vähän kuvioita imuroimalla eri suunnista 🙂