Projektini 73. työpäivä on nyt takana. Työpäivän tarjosi Isolta Oy, joka tunnetaan laskutusohjelmasta nimeltä Isolta Arkhimedes. Koska yrityksen henkilöstöllä ei ole titteleitä, sellaista ei tullut myöskään minulle. Blogissa pitää kuitenkin jokin titteli olla, niin titteliksi tuli nyt sitten Arkhimedes. Saavuimme Eliaksen kanssa Kaisaniemenkadulla sijatsevaan toimistotaloon aamulla kello yhdeksän, jossa meidät vastaanotti päivän pomonamme toiminut Reino Meriläinen.

Reino Meriläinen

Reino Meriläinen – (kuvat Studio ihana)

ISOLTA OY

Yrityksen liikeidea syntyi vuonna 2001, ja ensimmäinen versio laskutusohjelmasta tulee saataville kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 2006 Arkhimedeksen käyttäjiä on jo noin tuhat. Kasvavan yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi valitaan Suomen Postin entinen henkilöstö- ja varatoimitusjohtaja Juha Kivinen, myyntiin rekrytoidaan lahjakas ”markkinamies” Reino Meriläinen.

Keväällä 2008 Isolta mullistaa PK-yritysten taloushallintokenttää lanseeraamalla mahdollisuuden lähettää verkkolaskut suoraan ohjelmasta käsin – itsepalveluperiaatteena ilman käyttöönotto- tai ylläpitomaksuja. Hallitukseen liittyvät Pekka ”Posti-Pekka” Vennamo ja hieman myöhemmin hallitusta tulee täydentämään viestintäyhtiö Sopranon toimitusjohtaja Arto Tenhunen. Keväällä 2009 Isolta osallistuu ”lamantappotalkoisiin” liittymällä liikenne- ja viestintäministeriön Vivere-elvytysohjelmaan. Samana vuonna Isolta saa tunnustusta: Etera ja pääkaupunkiseudun uusyrityskeskukset valitsevat Isoltan vuoden sähköisimmäksi yritykseksi.

Vuonna 2016 yrityksen ohjelmistoa käyttää yli 30 000 yritystä neljässä eri maassa.

Arkhimedes on helppokäyttöinen ja monipuolinen laskutusohjelma, joka selittää osittain myös sen suosion yrittäjien keskuudessa. Vähän laskuttavalle ohjelmisto on täysin ilmainen, ja kun laskutustarve kasvaa, hinta on silloinkin vain 9,90 tai 19,90 euroa kuukaudessa. Ohjelmiston ominaisuudet ovat kaikissa samat, oli käytössä sitten ilmainen tai maksullinen ohjelma. Selainpohjainen laskutusohjelma on aina mukanasi, ja voit kirjoittaa laskun vaikka omalla matkapuhelimellasi.

Tutustu Isoltaan ja Arkhimedes-laskutusohjelmaan tästä.

Isolta Arkhimedes

Isolta Arkhimedes

PÄIVÄNI ARKHIMEDEKSENÄ

Päivä alkoi siis aamulla kello yhdeksän Helsingin Kaisaniemenkadulta, Isolta Oy:n toimistolta. Meidät vastaanotti markkinointinero Reino Meriläinen. Kuten oikeastaan aina, aluksi tutustutaan toimitiloihin ja sitten istutaan kahvikupin ääreen keskustelemaan tulevasta päivästä ja kuulemaan mitä yritys tekee.

Esitys miten Isolta hoitaa markkinoinnin

Esitys miten Isolta hoitaa markkinoinnin

Ensimmäinen tehtävä oli keksiä idea Google-kampanjalle sekä sille sopiva laskeutumissivu. Eliaksen idea oli se, että ketkä etsivät tilitoimistoa, löytäisivät samalla myös tiedon Isoltan laskutusohjelmasta. Minun ideani oli se, että kun joku etsii ohjeita yrityksen perustamiseen, löytäisi hän yksityiskohtaiset ohjeet perustamiselle ja tiedon laskutusohjelmasta.

Ideani on sellainen, jossa suositellaan yritysmuodoksi toiminimen sijaan osakeyhtiötä. Tähän tehdään video, sillä tekstiä monikaan ei jaksa / halua lukea. Videolla käydään läpi askel askeleelta miten osakeyhtiö perustetaan, ja miten lomake tulee täyttää. Kaikille ei ole täysin selvää mitä tarkoittaa vaikkapa tilikausi, ensimmäinen tilikausi tai varajäsen. Samaten kaikilla ei ole tiedossa pitääkö / kannattaako / pääseekö / kuuluuko yritys ennakonperintä- ja arvonlisäverorekisteriin. Videolla annetaan siis täydelliset ohjeet perustamiselle, pankkitilin avaamiselle, osakepääoman maksamiselle jne. Opastamme myös mitä pakollisia maksuja / vakuutuksia yrityksen tulee ottaa, vai tuleeko niitä ottaa laisinkaan. Monella yrittäjällä on liiketoimintasuunnitelma valmiina ja hyvä liikeidea, mutta perusasiat ovat ehkä kadoksissa. Perustamispaperit pystyy täyttämään itse puolessa tunnissa, joten ei ole mitään järkeä maksaa siitä lakitoimistolle satoja, tai jota tuhansia euroja. Tätäkin kyllä kuulee.

Miksi sitten liputa osakeyhtiön puolesta toiminimen sijaan? Monesti kuulee sanottavan, että toiminimi kannattaa laittaa osakeyhtiön sijaan, koska se on halvempi perustaa ja vähemmän paperihommia. Missään ei kuitenkaan kerrota sitä, että vaikka osakeyhtiön perustaminen maksaakin sen reilut 200 euroa enemmän, se voi pelastaa jossakin kohtaa koko taloutesi. Toiminimellä vastaat yrityksen veloista KOKO henkilökohtaisella omaisuudellasi, kun osakeyhtiössä vastuu rajoittuu sijoitettuun osakepääomaan (minimi 2500 euroa). Tietenkin lisävastuita tulee jos takaa henkilökohtaisesti vaikka pankkilainan, mutta sen nyt ymmärtää sanomattakin. Fakta on kuitenkin se, että yritys voi aina kaatua. Se on aina riski, enkä ymmärrä, miksi joku ottaa sellaisen riskin, että toiminimen kaatuessa maksat loppuelämäsi sen velkoja. Osakeyhtiö tuo turvaa, ja sillä voi suojata myös sen, ettei perheen asunto lähde alta. Jokainen yritys voi kaatua, ei siis kannata luottaa pelkkään onneen. Perusta osakeyhtiö!

Nyt meni ehkä hieman saarnaamiseksi, mutta ideana on siis kertoa miten, miksi ja milloin. Isoltalla olisi ollut kyllä kuvausvälineet videon tekoon, mutta aika ei valitettavasti riitä, meillä on vain yksi päivä aikaa. Sovimmekin, että tämä tehdään yhteistyössä myöhemmin, kun minullakin on enemmän aikaa tämän projektini jälkeen. Eliaksen idea oli yksinkertaisempi toteuttaa, joten lähdimme suunnittelemaan sitä.

Ensin mietittiin tärkeitä asioita tilitoimistoa etsiville, ja sitten kirjoitimme siitä pienen oppaan. Asioitahan on miljoonia kun pitäisi ottaa huomioon, mutta teimme nyt vain sellaisen lyhyen pläjäyksen mistä saa ainakin vähän ideaa mitä kannattaa ottaa huomioon, ettei myöhemmin tule yllätyksiä.

Pää oli aivan tyhjä, en tiedä miksi, mutta lopuksi saatiin kuitenkin jotain ohjeistusta kasaan. Sen jälkeen suunniteltiin vielä laskeutumissivu, joka on tarpeeksi yksinkertainen ja informatiivinen. Isoltalla oli valmiita ländäripohjia, joten käytännössä siihen muutettiin vain kuvat, tekstit ja hieman rakennetta. Sitten sivu ulos ja Googlen mainonta päälle. Päiväbudjetiksi tuli ensin 10 euroa, ja tarkoitus on seurata miten kampanja otetaan vastaan. Sivua / kamppista muutetaan tulevaisuudessa tarpeen mukaan, mutta tietenkin olisi toivottavaa, että tuolla kamppiksella tulee vähintään yksi uusi asiakas päivässä. Maksimi tuolla kamppiksella on 3-4 uutta asiakasta päivässä, mutta yhteen ollaan tyytyväisiä. Kamppis on päällä, katsotaan miten käy.

Aamulla saimme esitelmän myös siitä, miten Isolta hoitaa markkinoinnin. Reino vastaa markkinoinnista, ja hän harkitsee kaikki kampanjat hyvin huolellisesti. Heillä on periaatteessa neljä tapaa hoitaa markkinointi, ja kaksi niistä liittyy Googleen. Jokainen kampanja testataan, analysoidaan ja korjataan tarpeen mukaan. Reino näkee jatkuvasti mikä mainonta toimii ja mikä ei. Kun ajatellaan, että Isoltalla on 30 000 yritysasiakasta, voidaan sanoa markkinoinnin toimineen.

Reino pohtii tämän päivän työasioita

Reino pohtii tämän päivän työasioita

Päivän aikana meidän piti myös testata Isoltan laskutusohjelmaa, joka tunnetaan siis nimellä Isolta Arkhimedes. Reino laittoi nauhoituksen päälle, ja tehtävänä oli kertoa samalla mitä ajattelee, onko kaikki selkeää tai mitä voisi tehdä toisin. Tämä oli tuttua hommaa aiemmista duunipaikoista. Yllätyin siitä, kuinka yksinkertainen ja helppokäyttöinen laskutusohjelma tämä oli. Sanotaan näin, että 90% avautui kertanäkemällä, mutta loppu 10% tuotti hetkellisesti ongelmia. Mutta kun kerran teki asiat väärin, seuraavalla kerralla virheitä ei enää tullut. Erittäin käyttäjäystävällinen softa. Kaikki parannukset mitä keksin Reino kirjasi ylös, ja näillä näkyminen osa näistä ideoista lisätään laskutusohjelmaan. Ehkä siellä siis näkyy tulevaisuudessa kädenjälkeni.

Ensimmäinen kosketus Arkhimedes laskutusohjelmaan

Ensimmäinen kosketus Arkhimedes laskutusohjelmaan

Sellainen päivä. Ennen päivän loppumista Reino vei meidät vielä koodarien huoneeseen, jossa pääsin kokeilemaan seuraavaa versiota ohjelmasta. Tässä oli omista huomioistani puolet jo tehtynä, eli ihan hakoteillä en ollut, koska he olivat nämä suunnitelleet jo itsekin.

Testataan miten Arkhimedes muuttuu pian

Testataan miten Arkhimedes muuttuu pian – (kuvat Studio ihana)

Päivä oli siinä. Jatkamme Isoltan kanssa myöhemmin tätä yrityksen perustamisoppaan tekemistä, mutta se menee nyt väkisinkin ensi vuoden puolelle. Oli mielenkiintoinen päivä. Ehdin suosittelemaan Arkhimedesta jo yrittäjätutuilleni, ja ainakin yksi otti ohjelman käyttöön jo samana päivänä.

Kiitos kovasti tästä päivästä Isolta Oy, Reino ja muu henkilökunta joka tavattiin.
2p 4p 6p 8p