Projektini 65. työpäivä on nyt takana, ja se päivä oli ehdottomasti yksi projektini mukavimmista työpäivistä. Tämän työpäivän tarjosi Finnkino, ja paikkana oli Helsingin Tennispalatsin elokuvateatteri. Työskentely elokuvateatterissa on ollut nuorena yksi toiveammateistani, ja nyt se haave on toteutunut. Titteliksi tuli elokuvateatterityöntekijä, ja päivän pomonamme oli elokuvateatterityöntekijä / järjestyksenvalvoja Miiro.

Päivän bossina toimi Miiro

Päivän bossina toimi Miiro – (kuvat Studio ihana)

FINNKINO

Finnkino sai alkunsa vuonna 1986 Adams Filmin, Kinoston ja Kino Savoyn fuusion seurauksena. Tätä ennen elokuvamarkkinat ajautuivat kriisiin kovan kilpailun vuoksi, ja 80-luvulla yleistyneet videokasetit ahdistivat levittäjiä koko ajan ahtaammalle. Kun Finnkino aloitti toimintansa, se käytännössä osti kolme suurinta toimijaa pois pelistä. Finnkino hallitsi 80 prosenttia koko Suomen yleisöelokuvien levittämisestä ja esittämisestä.

Vuonna 2016 Finnkino kuuluu pohjoismaiden suurimpaan elokuvateatteriketjuun Nordic Cinema Groupiin, jolla on teattereita Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Liettuassa ja Latviassa. Ketjulla on 68 elokuvateatteria ja 455 valkokangasta. Suomessa Finnkinolla on 14 teatteria yhdellätoista eri paikkakunnalla. Yritys työllistää Suomessa 360 ihmistä.

Finnkino Oy:n lippulaiva on Helsingin Tennispalatsissa sijaitseva leffateatteri. Tennispalatsissa on 14 salia ja 2532 asiakaspaikkaa. Scape on Tennispalatsin 635 -paikkainen premium-elokuvasali, joka tarjoaa katsojille uusimman esitystekniikan ja ylivoimaisimman elokuvaelämyksen.

Katso mitä leffoja Finnkinossa menee juuri nyt klikkaamalla tästä.

Finnkino Tennispalatsi

Finnkino Tennispalatsi

PÄIVÄNI ELOKUVATEATTERITYÖNTEKIJÄNÄ

Tämä oli jännittävä päivä, sillä varsinkin pikkupoikana työskentely elokuvateatterissa oli yksi haaveammateistani. En tarkalleen tiedä mistä tuo haave on syntynyt, mutta leffassa työskentelyssä vain on sitä jotakin. Ehkä se on leffat ja popparit! Miten niihin voisi ikinä kyllästyä? Nyt pääsin kuitenkin kokeilemaan tätä ammattia, ja se oli mukavampaa kun mitä osasin edes kuvitella.

Päivä alkoi kello 14:45 Finnkinon Tennispalatsin toimistolta, jossa meidät vastaanotti päivän pomomme, elokuvateatterityöntekijä / järjestyksenvalvoja Miiro. Heti pikaisten esittelyjen jälkeen etsittiin meille sopivat asusteet, jossa pääosaa esitti musta kauluspaita sekä liivi. Sopivien kokojen löytämisessä oli vähän haastetta, mutta tarpeeksi kaivamalla Miiro löysi meille sopivat releet. Kun vaatteet oli päällä ja liivit napitettu, minulle ja Eliakselle tehtiin samanlaiset nimikyltit kun kaikilla muillakin on. Nimen alla kaikilla lukee oma lempileffa. Minulle tuli ihan ensimmäiseksi mieleen Tom Hanks (Turner & Hooch ja Big – juu, tykkään B-luokan leffoista), mutta heti perään tuli mieleen Die Hard, joka oli siis Bruce Willisin tähdittämä leffa-sarja. Die Hard 1 ja 2 olivat ne parhaimmat. Nimikylttiini tuli siis Dia Hard. Nippelitietona kerrottakoon, että Dia Hard 1:sen budjetti oli 28 miljoonaa dollaria ja se tuotti yli 140 miljoonaa. Die Hard 2 taas tehtiin 70 miljoonan dollarin budjetilla, ja se tuotti 240 miljoonaa.

Elias mietti omaa lempileffaansa hieman pidempään, ja vaikka siellä vilisi toiminta- ja kauhupätkien nimiä, tuli hänen kylttiinsä lopuksi Muumipeikko ja pyrstötähti : ) Nippelitietona sellainen tieto, että elokuva oli ensimmäinen täyspitkä Muumi-elokuva. Miirolla oli rinnassa valmiiksi lempileffana Dark Knight. Tämän elokuvan budjetti oli 185 miljoonaa dollaria, ja se tuotti yli miljardin. Ehkä minunkin pitäisi katsoa tämä leffa.

Nyt olimme valmiita päivän duuneihin, joten ensimmäiseksi Miiro esitteli meille vähän taloa. Ensin tsekkasimme kolmannen kerroksen kokoustilan, jota käytetään paljon yritysten palavereihin, lasten synttäreihin jne. Tila muuntuu siis moneksi. En ennen edes tiennyt, että Finnkinolta voi tällaisen tilan vuokrata. Seuraavaksi tsekattiin sviitti, jota voi myös vuokrata omiin tarpeisiin. Ennen viimeisintä remonttia tässä tilassa oli myös parvi josta pääsi katsomaan elokuvaa ”muiden yläpuolelta”. Remontin jälkeen tila on kuitenkin jätetty nyt pelkästään kokous-, juhla- ja koulutuskäyttöön. Erikoista tässä tilassa oli se, että sieltä pääse Tennispalatsin katolle.

Sviitistä pääsi myös Tennispalatsin katolle

Sviitistä pääsi myös Tennispalatsin katolle

Sitten oli ensimmäisen työtehtävän aika. Menimme saliin josta oli näytös juuri päättynyt. Tehtävänä oli harjata kaikki penkit, putsata lattiat sekä portaat ja viedä roskat roskikseen. Se on kiva fiilis olla tyhjässä salissa, musiikki vain pauhaa ja saa rauhassa tehdä hommia… tai no, joskus siivousaikaa voi olla vain vartti, silloin ei paljon nautiskella. Nyt aikaa oli kuitenkin vähän enemmän, joten leppoisaa hommaa se oli. Taisi olla ensimmäinen kerta kun toisten jälkien korjaaminen on ollut mukavaa.

Jos siivoaminen on jossain hauskaa, niin se on sitä Finnkinossa

Jos siivoaminen on jossain hauskaa, niin se on sitä Finnkinossa

Siivoamisen jälkeen kävimme tutustumassa lipuntarkastajan (piipparin) hommaan, jututtamassa lipunmyyjiä ja keskustelimme vähän turvallisuusasioita vartijan kanssa. Kaikki oli todella hyväntuulisia, vaikka välillä onkin kamala kiire ja vähän hankalia asiakkaita. Osa porukasta on tullut tänne hommiin vain väliaikaisesti, mutta ovatkin sitten jäänyt taloon useammaksi vuodeksi. Työympäristö ja yhteishenki on niin hyvät, että porukka jää tänne mielellään duunii. Työntekijät tapaavat aktiivisesti myös vapaa-ajalla, ja kaverisuhteiden lisäksi on täällä on syntynyt myös paljon parisuhteita.

Nainen junassa (The Girl on the Train ) -elokuvan ensi-ilta

Nainen junassa (The Girl on the Train ) -elokuvan ensi-ilta

Yhteishenki korostuu myös turvallisuusasioissa, sillä jos joku tuntee olonsa uhatuksi, yhdellä pienellä hätäkoodilla koko muu henkilökunta jättää hommat kesken ja saapuu apuun. Siinä voi olla uhkailija ihmeissään, kun ympärillä on yks kaks kymmeniä Finnkinon työntekijöitä. Järjestyshäiriöitä on kuitenkin todella vähän, ottaen huomioon kuinka paljon talossa asioi porukkaa päivittäin. Suurin riesa on talossa ovat näpistelijät. Kaikki eivät millään haluaisi maksaa karkista, limusta tai popparista. Harmillista vain näpistelijöiden kannalta, että suurin osa jää kiinni. Paikalla on paljon henkilökuntaa, vartijoita ja kamerat. Parin euron säästö voi tulla kalliiksi, eikä se varkaan maine ole mikään mukava.

Täällä vartioin minä!

Täällä vartioin minä!

Seuraavaksi oli taas yksi leffa loppumassa, ja saavuimmekin saliin sopivasti lopputekstien alkaessa. Asiakkaille aukaistaan poistumisovet, ja jokaista ulosmenijää kiitettiin käynnistä. Salissa oli 3D-leffa, joten katselijoilta kerättiin samalla pois 3D-lasit. Lasit viedään aina, siis aina käytön jälkeen pesuun. Tämä oli minulle yllätys, sillä kuvittelin, että laseja käytetään useamman kerran. Mutta nyt on kiva ensi kerralla laittaa lasit silmille, kun tiedän niiden olevan puhtaat.

Lasit konepestään jokaisen käyttökerran jälkeen

Lasit konepestään jokaisen käyttökerran jälkeen

Kun porukka oli poistunut salista, aloitettiin jälleen siivous. Se tapahtui samalla tavalla kun aiemminkin. Nyt salissa oli jo vähän enemmän popparisotkua, mutta suhteellisen siistiä vieläkin. Voin vain kuvitella mitä se on silloin, kun salissa on 600 ihmistä katsomassa Star Trekin ensi-iltaa : )

Siivoamisen jälkeen kävimme nopeasti lounaalla, ja sitten jatkoimme hommia. Seuraavaksi kävimme saleissa tarkistuskäynnillä, eli tsekataan onko kaikilla kaikki hyvin. Samalla varmistetaan se, ettei kukaan häiritse muiden elokuvanautintoa. Huvittavinta oli se, että joskus joku kuvaa elokuvaa kännykkäkameralla. En tajua miten joku näkee tällaista vaivaa, kiinni jäämisestä kun tulee kallista. Ja kuka ihme edes haluaa katsoa elokuvaa, joka on kuvattu salissa? Kuvalaatu on ihan kamalaa, äänentoistosta puhumattakaan. Mutta nyt kaikki oli nätisti, siirryimme seuraavaksi erittäin mystiseen paikkaan, eli sinne, mistä elokuva heijastuu kankaalle. Tämä on se paikka, jonka ikkuna näkyy ylimmän penkkirivin yläpuolella.

Joskus kakarana kun kävin leffassa, saattoi filmi mennä poikki, jolloin valkokankaalla näkyi kun filmi ”suli”. Nykyään leffat tulevat digitaalisesti, enää ei siis filmirullat pyöri eikä filmi mene ainakaan fyysisesti poikki. Tämä on osittain helpottanut henkilökunnan duunia, ja tietenkin leffojen toimitus tapahtuu nykyään helpommin ja nopeammin. Ennen kuitenkin tiesi missä on vika kun filmi meni poikki, nykyään se ei ole ihan niin päivän selvää. Kaikessa on siis hyvät ja huonot puolensa. Olin jokunen kuukausi sitten leffassa, ja silloin filmi loppui kesken kaiken. Porukka alkoi salissa huhuilemaan ja osoittamaan kännykän taskulampuilla sinne penkkirivin takana olevaan ikkunaan. Silloin henkilökunta reagoi nopeasti ja leffa saatiin jatkumaan, ja korvaukseksi kaikki saivat vielä vaparit. Nyt kuitenkin hieman huvitti, sillä eihän siellä ikkunan takana kukaan päivystä : ) Takatila voi olla isokin, ja vaikka siellä olisi henkilökuntaa, eivät he näe jos ikkunaa kohti heijastetaan valoa. Mutta tähän päivään saakka itsekkin kuvittelin, että siellä päivystää aina joku.

Täältä laitetaan leffat pyörimään, eli tila ylimmän penkkirivin takana

Täältä laitetaan leffat pyörimään, eli tila ylimmän penkkirivin takana

Seuraavaksi mentiin yhden salin ovelle piippaamaan lippuja. Joskus leffalipun kulmasta myös revitään palanen, mutta lähes aina ne nykyään vain piipataan. Tässä itselle tuli yllätyksenä se, että on olemassa jos jonkinlaisia lippuja (mobiililippuja, normilippuja, automaattilippuja, itse tulostettuja lippuja jne.). Liput pitää tietenkin tunnistaa, jotta ne osaa myös piipata. Salin ovilla herätimme asiakkaissa vähän kummastusta, koska ovella oli neljä Finnkinon liiveissä olevaa kaveria, joista yhdellä oli vielä kamera. Normaalisti ovella on vain yksi, korkeintaan kaksi piipparia. Asiakkaita tuli paljon, sali oli lähes täynnä. Leffaa oli tulossa katsomaan myös nuoripari, jolla oli kädessään vapaaliput. Nämä olisi kuitenkin pitänyt vaihtaa kassalla pääsylipuiksi, joten niillä ei siellä päässyt. Pariskunta oli vähän hukassa, niin Miiro lähti palvelualttiina pariskunnan kanssa alakerran lippupisteelle muuttamaan vaparit leffalipuiksi. Pariskunta oli silmin nähden tyytyväisiä tästä palvelusta, pisteet meni siis Miirolle.

Jengi oli salissa sisällä odottamassa elokuvan alkua, joten me siirryimme popparikeittiön puolelle. Täällä pääsin tekemään popparia, ja sitä ei tehtykkään millään mikroaaltouunilla. Popparijyvät öljyn ja suolan kera koneeseen, sitten alkoi pauke. Iso allas oli nopeasti täynnä popparia, josta se kauhottiin eri kokoisiin pahvikippoihin. Nämä taas laitettiin hyllyihin, ja hyllyt siirrettiin lämpökaappeihin. Lämpökaapista asiakas taas valitsee minkä kokoisen kipon kanssa haluaa leffasta nauttia.

Herkkua ämpärikaupalla

Herkkua ämpärikaupalla

Kun puolet tehdystä popparista oli syöty, menimme siivoamaan vielä Tennispalatsin helmen, eli Scape-salin. Tämä sali eroaa muista saleista siten, että täällä on panostettu erityisen paljon kuvaan ja äänentoistoon. Kajareita löytyy jopa katosta. Saliin mahtuu 635 ihmisiä, vaikka penkit ovat normaalia leveämmät ja jalkatilat avarat. Myös jättimäinen valkokangas ja valot katon kaarissa ja portaissa on näkemisen arvoista. Scape on premium-sali, ja aina ennen lähetystä henkilökunta toivottaa katselijat tervetulleiksi kertoen hieman salista. Tämä sali siivotaan myös jokaisen esityksen jälkeen normaalia paremmin, ja useamman henkilön voimin. Nahkapenkit putsataan pesuaineilla, ja jokainen löydetty popparinmuru kerätään pois. Lippu saliin maksaa jonkun euron enemmän, mutta rahoille tulee kyllä vastinetta, lupaan sen.

Scape -sali kannattaa kokea

Scape -sali kannattaa kokea

Duuni ei pääse Finnkinossa käymään tylsäksi, sillä välillä ollaan kassalla, välillä piipataan lippuja, sitten siivotaan tai tehdään popparia jne. Yritystilaisuudet ja erilaiset tapahtumat tuovat vielä oman lisänsä. Kenenkään ei siis tarvitse pönöttää päivästä toiseen samassa paikassa, vaan duuni on vaihtelevaa. Tämä on varmasti yksi syy sille, että henkilökunta tulee iloisena duuniinsa.

Valitettavasti en ole niin hyvä kirjoittaja, että tästä saisi sen fiiliksen minkä sain työskenneltyäni leffateatterissa. Kun kerrotte lukemani viidellä, niin menee lähelle. Kannattaa harkita työskentelyä täällä, jos se vain on mahdollista. Työsuhde-eduista paras on se, että pääsee katsomaan elokuvia ilmaiseksi vapaa-ajalla kaverin kera. Voisin työskennellä täällä!

Todella iso kiitos Finnkinolle, Miirolle ja koko henkilökunnalle. Ja kiitos myös vapareista Scape-saliin. Leffassa nähdään!

Liput olkaa hyvä

Liput olkaa hyvä

Kokoustilassa on myös lapsille oma kokoustila :)

Kokoustilassa on myös lapsille oma kokoustila 🙂

Kierreportaita pitkin sviittiin

Kierreportaita pitkin sviittiin

Anssi Kela soitti myös Tennispalatsin katolla

Anssi Kela soitti myös Tennispalatsin katolla

Scape-salin valojen värit muuttuvat katossa ja portaissa

Scape-salin valojen värit muuttuvat katossa ja portaissa

Kummitusten metsästystä

Kummitusten metsästystä

Scape-salissa on normaalia leveämmät penkit ja reilusti jalkatilaa

Scape-salissa on normaalia leveämmät penkit ja reilusti jalkatilaa

No tietenkin koko XL

No tietenkin koko XL

Iltaa kohden alkoi porukkaa valumaan leffateatteriin

Iltaa kohden alkoi porukkaa valumaan leffateatteriin

Finnkino tekee ja purkittaa hattarat itse. Suosittelen maistamaan

Finnkino tekee ja purkittaa hattarat itse. Suosittelen maistamaan

Scape

Scape

Ison salin siivoamisen jälkeen pieni lepohetki ja päivän kertausta ennen lopetusta

Ison salin siivoamisen jälkeen pieni lepohetki ja päivän kertausta ennen lopetusta

Silloin, kun leffat tuli vielä filmirullissa :) Kuka tunnistaa näyttelijän?

Silloin, kun leffat tuli vielä filmirullissa 🙂 Kuka tunnistaa näyttelijän?

Tunnelmaan on panostettu. Leffakokemus ei taatusti jätä kylmäksi

Tunnelmaan on panostettu. Leffakokemus ei taatusti jätä kylmäksi

Suojattu leffaboxi, joskin nykyään leffat tulee jo aika pitkälti verkkoa pitkin leffateattereille

Suojattu leffaboxi, joskin nykyään leffat tulee jo aika pitkälti verkkoa pitkin leffateattereille

Mitäs tänään mentäisiin katsomaan? Tsekkaa finnkino.fi

Mitäs tänään mentäisiin katsomaan? Tsekkaa finnkino.fi

Lapsille ja lapsenmielisille

Lapsille ja lapsenmielisille

Finnkinossa voi myös herkutella

Finnkinossa voi myös herkutella

Henkilökunta on aina hyvällä päällä

Henkilökunta on aina hyvällä päällä

Maistuisiko?

Maistuisiko?

Tennispalatsin uusimpia kahviloita

Tennispalatsin uusimpia kahviloita

Sushia vai popparia?

Sushia vai popparia? – (kuvat Studio ihana)