Projektini 38. työpäivä oli Helsingin Vuosaaressa, ja työnantajana oli Hohtokari Oy. Päivän tittelinä oli puutarha-agentti, ja pomona oli yrittäjä Marit Hohtokari. Päivän työsopimus tehtiin siten, että jos on hyvä ilma, ollaan ulkona, jos sataa vettä, niin ollaan sisällä. Myös työtehtävä oli kiinni säästä.

HOHTOKARI OY

Hohtokari Oy on perustettu huhtikuussa 1998, ja yritys myy pääasiassa Marit Hohtokarin tietotaitoa. Marit kouluttaa ja valmentaa, mutta hän on toiminut myös mm. elokuva- ja tv-tuottajana, projektipäällikkönä sekä tapahtumatuottajana. Hohtokarin palkkalistoilla on ollut parhaimmillaan kuusi vakituista henkilöä.

Marit on tuottanut, ohjannut ja käsikirjoittanut yli sata televisio-ohjelmaa, sarjaa ja tilauselokuvaa, joista tunnetuimmat ovat Ariadnen lanka (Kolmostelevisio), Luultavana (YLE) ja Nitrokabinetti (MTV3).

Tänä päivänä Marit toimii myös IPR-Agenttien valmennuksen vastaavana tuottajana.

Hohtokarin kotisivuille pääset tästä, ja IPR-Agenttien kotisivuille pääset tästä.

PÄIVÄNI PUUTARHA-AGENTTINA

Projektin 38. päivä oli siis Hohtokari Oy:n palveluksessa. Alkutietoina oli eri vaihtoehtoja, eli jos sataa, olen asiakasrekisterin päivittäjä tai someopettaja, mutta jos on nätti ilma, olen puutarha-agentti. Torstaina oli pieniä sadekuuroja lukuun ottamatta nätti ilma, joten puutarhaan mentiin. Titteli tuli siitä, että puutarhatyö ei kuulu yrityksen toimialaan millään muotoa, mutta puutarhatöiden ohessa Marit kertoo työstään, urastaan ja vastaa kysymyksiini. Kiinnostavinta oli IPR-Agenttien työ, joten siitä syntyi puutarha-agentti : )

Saavuin sovitusti paikalle aamulla kello 9, mutta tällä kertaa ilman Eliasta. Hänellä oli toinen projekti, joten työskentelin tänään yksin / Maritin kanssa. Ensimmäiseksi Marit istutti minut alas, sillä hän halusi tietää kuka minä olen, mitä olen tehnyt, mistä blogi-idea lähti jne. Marit sanoi, että hän olisi halunnut nähdä minut, vaikka ei varsinaista työpäivää olisi ollut laisinkaan. Häntä kiinnosti, kuka on keksinyt tällaisen idean.

Istumisten jälkeen lähdettiinkin sitten varsinaiselle työmaalle. Mukaan tuli puutarhakassit, haravat, lapiot sekä hanskat. Työmaa oli Maritin taloyhtiön pihamaa, joka sijaitsi merellisessä Vuosaaressa, ihan meren rannalla. Ajattelin, tästä tulee mukavan leppoisa päivä, kun vain vähän ruusupuskia siistitään… väärässä olin : )

Ensimmäinen työmaa

Ensimmäinen työmaa

Taloyhtiön valtavalla alapihalla oli trampoliinia, keinua, grilliä ja oleskelutiloja, mutta myös valtava nurmikenttä. Kentällä oli alue, jossa on aiemmin kasvanut puita, pensaita sun muuta kasvillisuutta. Tästä oli suurin osa jo poistettu, mutta nyt oli vielä loppusilauksen vuoro. Ensin revittiin rikkaruohot ja muu kasvillisuus noin 30 neliön alueelta pois, ja ne heitettiin muovipressun päälle. Aina kun pressu tuli täyteen, se hinattiin nurmikenttä toisessa päässä sijaitsevaan kompostiin.

Aluetta kitkettäessä Marit kertoi urastaan ja niistä lukuisista asioista, joissa hän on ollut mukana tavalla tai toisella. Itselle mielenkiintoisinta oli IPR-Agenttien homma, josta tuli siis tämän päivän tittelikin. Puutarhuri olisi ollut väärä kuvaus, joten tässä yhdistettiin sitten puutarha ja agenttitieto. IPR-Agentit ovat aineettomien omaisuuksien ammattilaisia / tunnistajia. Aineettomia oikeuksia ovat mm. domainit, tekijänoikeudet, tavaramerkit, mallisuojat, patentit, nimet, verkostot ja tiedot.

Samalla kun Marit kertoi / opasti enemmän näistä asioista, saimme ensimmäisen kitkentäalueen valmiiksi… tai niin luulin. Siirryimme seuraavaksi kitkemään kaikki parin vuoden aikana kasvanut kasvillisuus pois nurmikentän reunoilta, ja tämä oli noin 50 metrin mittainen alue. Suhteellisen leppoisaa hommaa edelleen, vaikka hiki hieman jo alkoikin nousta pintaan. Sadekuurot piti huolen siitä, että vaatteet ainakin pysyi virkistävän kosteina ja mutasina.

Mukavaa hommaahan tämä oli, ei siinä mitään

Mukavaa hommaahan tämä oli, ei siinä mitään

Aineettomien oikeuksien arvo on maailmataloudessa huikeat 5% bruttokansantuotteesta (Bkt). Oikeuksia myydään lisenseillä, eli esimerkiksi Lumene on ostanut Angry Birds -lisenssin ja valmistanut vihaisten lintujen naamoilla shampoota. Rovio omistaa Angry Birdsin oikeudet, eikä heidän ole mitään järkeä itse, eikä mahdollisuuttakaan, valmistaa myyntiin itse kahvia, shampoota, vaippoja tai lukuisia muita tuotteita Angry Birds -nimellä. Rovio siis myy yrityksille lisenssejä, tässä esimerkkitapauksessa Lumenelle, joilla Lumeneella on oikeus valmistaa sovittuja tuotteita Angry Birds -nineä hyödyntäen.

Oli kyse sitten ilmastonmuutoksesta tai rahasta, ei ole mitään järkeä kuljettaa valmiita tuotteita toiselta puolelta maapalloa, jos niitä voidaan valmistaa myös kohdemaassa.

Lisensointi on myös paljon muuta, eli myös jokin keksintö / tuote voidaan lisensoida valmistajalle. Keksinnön lisensoinnissa keksinnön omistaja antaa korvausta vastaan yritykselle, eli lisenssinsaajalle oikeuksia keksintöönsä, yleensä oikeuden valmistaa ja myydä sen mukaista tuotetta tai palvelua. Lisensoitaessa keksinnön omistusoikeus säilyy lisenssinantajalla. Keksinnön omistaja voi kuitenkin olla edelleen mukana auttamassa yritystä idean kehittämisessä innovatiiviseksi tuotteeksi.

Suomessa kaivataan juuri nyt ideoita ja taitoa löytää sekä kehittää sellaisia tuotteita ja palveluita, joihin sisältyy aineettomia oikeuksia. Joku toinen yritys voi hyödyntää omassa liiketoiminnassa toisen yrityksen oikeuksia, ja kumpikin yritys hyötyisi tästä liikevaihdon kasvaessa.

Kun pressu oli raahattu useampaan kertaan tyhjennettäväksi kompostiin, alkoi piha näyttämään entistä paremmalle. Marit kuitenkin halusi vielä, että ensimmäisen työalueen kannot revitään irti. Niitä nyt ei ollut kun parisenkymmentä, mutta tällä kunnolla se oli aikamoinen homma. Kaivat juuret ensin lapiolla pinnalle, ja sen jälkeen hakataan juuret poikki, jotta kannot saa irti. Tämän minulle hikisen homman jälkeen kannot kannettiin vielä jyrkkää mäkeä ylös, ja siinä kohtaa kyllä jalat kävi maitohapoilla. Hauskaa hommaa tämä oli, mutta yllättävän rankkaa. Pitää ihan oikeasti alkaa tekemään tälle kunnolle jotakin.

Hohtokari Oy

Hohtokari Oy

Lopuksi vielä kylvettiin siemenet ja sitten alkoikin hommien lopettelu. Siirryimme Maritin kotitoimistoon, jossa sain vielä asiakasrekisterin päivityshomman. Todettiin kuitenkin, että minun on helpompi tehdä tämä omalla koneella kotona, joten loppurupattelun jälkeen lähdin kotiin suihkuun ja päivittämään rekisteriä. Ennen lähtöäni joku asiakas soitti Maritille ja kävi ilmi, että olen näillä näkymin menossa myös heille hommiin. Pienet ovat siis piirit. Kotona tehtävä päivityshomma oli nopea juttu, joten sain sen saman illan aikana vielä toimitettua Maritille. Marit arvioi, että siihen menisi jokunen tunti, mutta sain sen tehdyksi puolessa tunnissa. Vastaavaa kun on joskus tullut tehtyä aiemminkin.

Tällainen päivä. Kiitos vielä Hohtokari Oy ja Marit.

Kolmas työmaa

Kolmas työmaa

Kannot alkaa olemaan irti, joten siementenhakuaika

Kannot alkaa olemaan irti, joten siementenhakuaika

ccc

Oli kyllä erikoinen työpäivä : )