Päivä 19 työskenneltiin kokkina, ja päivän työnantaja oli Espoo Catering. Työ kuulosti herkulliselta jo etukäteen, sillä vaikka olen huono kokki, tykkään hyvästä ruuasta. Duunit aloitettiin 7:30, ja päivän pomoksemme tuli ruokapalveluesimies Sari Kaila.

Sari Kaila ja muu poppoo

Sari Kaila ja muu poppoo – (kuvat Studio ihana)

KOKKI JA ESPOO CATERING

Kokin ammattia ei varmaan tarvitse kamalasti aukaista, sillä jokainen taitaa tietää mistä ammatista on kyse : ) Ok, hommat ovat tietenkin erilaiset riippuen millaisesta keittiöstä on kyse, mutta tarkoitus on aina saada ihmisten maha täyteen.

Espoo Catering taas on Espoon kaupungin omistama yhtiö, joka valmistaa joka päivä yli 65 000 ateriaa päiväkoteihin, kouluihin, palvelutaloihin, hoivakoteihin sekä henkilöstöravintoloihin. Keittiöitä on yli 250, henkilökuntaa 500 ja liikevaihto noin 44 miljoonaa euroa.

Espoo Cateringin kotisivut löydät klikkaamalla tästä, ja Facebook-sivut tästä.

Vuohenjuustoa

Vuohenjuustoa

PÄIVÄNI KOKKINA

Duunit oli tänään siis Espoossa, Muuralan keskuskeittiössä. Päivä alkoi 7:30 kahvilla ja henkilökunnalle esittäytymisellä, eli aika rennoissa merkeissä. Koska päällä oli myös työnantajalta saatu kokintakki, kengät ja tietenkin kokinhattu, oli aika aloittaa päivän duunit.

Aamupalaveri

Aamupalaveri

Päivän ensimmäisenä tehtävänä oli auttaa Artoa valmistamaan Muuralan omaan lounasravintolaan karitsan paahtopaistia. Isot paistipaketit aukaistiin, jonka jälkeen ”pakitettiin”, eli ladottiin paistisiivut nätisti isoihin, voideltuihin GN-astioihin. Ravintola oli varautunut satoihin asiakkaisiin, joten paistin määrä oli valtava. Tämä oli myös yllättävän fyysistä duunia, ja näin tottumattomalle alkoikin tuntumaan jo jaloissa ja selässä. Kokeneet ammattilaiset tunnistivat oireet, mutta ne menevät kuulemma kolmessa viikossa ohi : ) Harmi vain, että meillä oli aikaa yksi työpäivä. Mutta ei se homma valittamalla etene, eli ahkerasti vaan paistia paistin perään.

Vähän paistia pakkiin

Vähän paistia pakkiin

Kun paistit saatiin uuniin, siirryimme tekemään huomenna myyntiin tulevien piiraiden pohjat. Ensin punnittiin taikinaa tasan 250g, ja sitten se levitettiin tasaisesti vuokiin. Olen aina luullut, että isommat määrät piirasta tulee suoraan koneesta, mutta hyvät piiraat näemmä tehdään ihan käsin isoissakin paikoissa. Kun kaikki vuat oli valmiina, meidät siirrettiin lounasravintolan puolelle ”vastaamaan” linjastosta. Ravintolassa pääsimme suhteellisen hyvin rytmiin, vaikka aluksi olikin fiilis, että tässähän ollaan enemmän tiellä kun avuksi. Ravintolassa piti olla hyvin hereillä, sillä ihmisiä tuli tasaiseen tahtiin ja tarjoiluastiat tyhjenivät todella nopeasti. Aina kun joku ruokalaji oli loppumassa, otettiin lämpökaapista uusi ja vaihdettiin tyhjä astia täysinäiseen. Tarjolla oli muuten jo mainittua karitsan paistin lisäksi valkosipuliperunoita, keitettyjä perunoita, tummaa timjamikastiketta, minttuhyytelöä, mämmiä, kermaa, täytettyjä kesäkurpitsoja, chutneytä, vuohenjuustosalaattia, salaattia sekä keltaista kalakeittoa.

Lounaskattaus

Lounaskattaus

Piirakkapohjia liukuhihnalla :)

Piirakkapohjia liukuhihnalla 🙂

Jos lämpökaapista loppui vaikka perunat, painettiin taulusta nappia ja keittiö toi heti täydennystä. Uudet ruuat laitettiin lämpökaappiin ja siitä sitten tarjolle sitä mukaan kun joku loppui, eli jatkuvasti. Keittiö oli eri kerroksessa, joten tavara ja ruoka kulki ylösalas hissillä.

Lounaan hinta on 9 euroa, eli todella edullinen. Jos joku on toista mieltä, niin kannattaa kokeilla työskentelyä tällaisessa keittiössä / ravintolassa yhden päivän ajan. Se on aika iso työ valmistaa safkat, asetella ne valmistusastioihin, siirtää ravintolaan, laittaa ruoka tarjolle, palvelle asiakkaita ja vielä lopuksi siivota paikka. Joku joutuu vielä tiskaamaan kaikki astiatkin, eli kyseessä on aina monen ihmisen panostus. Pitää kyllä myöntää, että en minäkään ole ennen ajatellut kuinka iso duuni siinä on, että ruoka on tarjoiluvalmiina. Pitää myös muistaa, että raaka-aineet eivät ole ilmaisia.

Lounaan jälkeen Espoo Catering myy jääneet ruuat ihmisille kotiin, joten roskiin ei mene juuri mitään. Kun astioiden tyhjennysmyynti alkoi, oli paikalla isohko jono asiakkaita. Ravintola yrittää aina arvioida paljonko ruokaa menee lounaalla, mutta ikinä ei voi tietää paljonko ihmisiä tulee lounaalle juuri tänään. Tarkoitus ei ole, että ruokaa jää ylimyyntiin, mutta tällä tavalla minimoidaan roskiin menevän ruuan määrä. Tänään safkaa jäi myyntiin, mutta kaikki meni tyhjennysmyynnissä loppuun viimeistä perunapalaa myöten.

Lounaan jälkeen oli vuorossa kahvitus. Kahvit, teet ja pullat vietiin toimistotiloihin, ja samaan kerrokseen menimme myös itse loppupalaveriin. Regina Ekroos kertoi meille hieman enemmän Espoo Cateringin toiminnasta ja kävimme läpi päivän tapahtumia. Päivän pomomme antoi meille myös arvosanan asteikolla 1-5, ja se oli peräti 4.

Päivä pulkassa ja kohti kotia. Kiitos Espoo Catering ja koko henkilökunta.

KENELLE AMMATTI SOPII

Kokin ammatti sopii varmasti kaikille joiden intohimona on ruoka! Muita tarvittavia ominaisuuksia on joustavuus, ahkeruus, paineensietokyky, taito hallita useita tilauksia samaan aikaan, järjestelmällisyys ja työskentely omatoimisesti sekä tiimissä. Vaatii myös kohtalaista tai hyvää kuntoa seistä päivät pitkät kuuman hellan tai uunin äärellä.

Henkilökuntaa

Henkilökuntaa

Arto työn touhussa

Arto työn touhussa

Paras mahdollinen

Paras mahdollinen

Ei se duuni aina niin vakavaa ole

Ei se duuni aina niin vakavaa ole

Tällä mitataan suolapitoisuus

Tällä mitataan suolapitoisuus

Espoo Catering

Espoo Catering

Eihän näitä raaski edes syödä

Eihän näitä raaski edes syödä

Kermaperunoiden vuoro päästä uuniin

Kermaperunoiden vuoro päästä uuniin

Lounasravintolasta saa ostaa myös herkkuja kotiin

Lounasravintolasta saa ostaa myös herkkuja kotiin

Regina Ekroos

Regina Ekroos- (kuvat Studio ihana)