Projektin yhdestoista päivä on takana, ja työpaikan tarjosi tänään Liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressi. Päivän titteliksi tuli liikuntakoordinaattori. Päivä alkoi kello 9:00 Vantaan toimipisteeltä, ja minut ja Eliaksen otti vastaan yksikönpäällikkö Sami Suomela. Tämä oli hyvin silmiä aukaiseva päivä. Uskon että tämä päivä johtaa pysyviin (toivottavasti) elämäntapamuutoksiin, mutta siitä lisää kohta.

Sami Suomela

Sami Suomela – (kuvat Studio ihana)

LIIKUNTA- JA HYVINVOINTIKESKUS FRESSI

Fressin tarina alkoi Tampereelta vuonna 1979, jolloin avattu keskus oli suunnattu vain naisille. Reilun 30 vuoden aikana Fressi on laajentunut eri puolelle Suomea, ja tänä päivänä keskuksia on jo 16. Keskus on alan suurin kotimainen, valtakunnallinen toimija. Tänä päivänä keskukset on suunnattu kaikille, sukupuoleen katsomatta.

Fressi on monipuolinen liikunta- ja hyvinvoinikeskus, eli saman katon alta löytyy esimerkiksi kuntosali-, ryhmäliikunta- ja valmennuspalvelut. Hyvinvointipalvelujen puolelta löytyy puolestaan mm. hieronta ja solarium.

Fressi tarjoaa monipuoliset ratkaisut myös yrityksille, joista mainittakoon esimerkkeinä hyvinvoinipäivät, Energiatestit, ohjatut ryhmäliikunnat, kuntotestaukset ja valmennusluennot. Yrityksen henkilökunnan ei tarvitse tulla Fressin toimipisteeseen, vaan Fressin henkilökunta tulee yrityksenne toimitiloihin.

Tästä pääset lukemaan lisää Fressin palveluista, ja tästä pääset yrityksille suunnattuihin palveluihin.

Fressi - Vantaa

Fressi – Vantaa

PÄIVÄNI LIIKUNTAKOORDINAATTORINA

Päivä aloitettiin Fressin Vantaan toimipisteeltä kahvin merkeissä, ja samalla Sami Suomela kertoi meille Fressistä, sen palveluista ja historiasta. Sami vastaa pääasiassa yritysasiakkaista, joten työpäivä vietettiin Fressin yrityspalvelujen puolella. Vantaan toimipisteen tilat olivat uudet, joten tila oli avara, raikas ja juuri tätä toimintaa varten suunnitellut modernit tilat.

Ihan uudet ja hienot tilat

Ihan uudet ja hienot tilat

Itsellä oli sellainen mielikuva, että ”yrityspalvelut” tarkoittaa lähinnä sitä, että Fressi myy kuukausikortteja yritysasiakkaille, jotka puolestaan antavat ne omille työntekijöilleen… no, tämä mielikuva oli osittain totta, mutta kyseessä on paljon muutakin.

Fressin yrityspuolen palvelut ovat sellaiset, että yritysasiakkaan henkilökunnan ei tarvitse tulla Fressiin, vaan Fressi tulee sinne missä asiakkaan henkilökunta on. Se voi siis olla yrityksen toimitilat tai vaikka virkistystapahtuma.

Fressin asiakkaina on nimekkäitä yrityksiä jotka haluavat inspiroida, liikuttaa ja valmentaa omia työntekijöitään. Työntekijän terveys on kuitenkin iso asia paitsi työntekijälle, myös yrittäjälle. Jos ajatellaan asiaa rahana, niin yritys säästää sairaspoissaoloissa kun henkilökunta pysyy terveempänä ja virkeänä.

Monella yritysasiakkaalla on oma viikko-ohjelma, ja eri päivinä tehdään erilaisia asioita. Tämä sen vuoksi, että myös vähemmän liikkuneen on helppo tulla mukaan, eli juuri se ryhmä jolle saattaa tulla eniten sairauksia ja poissaoloja.

Fressin yrityspuoleta löytyy asiakkaina pieniä yrityksiä sekä jättimäisiä pörssiyhtiöitä, eli millainen yritys tahansa voi lähestyä Fressiä. Toiminta järjestetään siis yrityksen omissa toimitiloissa, ja monella asiakasyrityksellä on varattuna sitä varten oma tila. Joissakin paikoissa on tarvittavat perustarvikkeet, mutta joissakin taas voi olla kokonainen kuntosali. Tämä tietenkin riippuu yrityksen henkilökunnan määrästä sekä toimitilojen koosta.

Aamupäivällä siirrtyimme Fressin asiakasyrityksen tiloihin, johon Fressi oli pystyttänyt ihan täysverisen kuntosalin ryhmäliikuntatiloineen. Sali, ryhmäliikunnat ja Personal Trainerit oli tämän asiakasyrityksen henkilökunnan käytössä. Kuinka siistiä! Tämä yritys oli ihan oikeasti sisäistänyt sen, että henkilökunnan hyvinvoinnilla ja terveydellä on väliä.

Yritysasiakkaan henkilökunnan käytössä oleva sali

Yritysasiakkaan henkilökunnan käytössä oleva sali

Tänään ei suoranaisesti tehty tittelin vaatimaa duunia sen enempää, lähinnä tehtävänä oli opetella mitä ammattiin kuuluu, ja seurata miten ammattilaiset toimii. Toki kaikki tehtiin mitä pyydettiin, ja sen päälle ideoitiin uusia asioita 🙂

400 kilon kuntosalilaitteen siirtämisen jälkeen oli lounaan aika, joten kävimme syömässä hieman salaattia, kanaa ja perunamuussia. Ihan näin vaan turhana tietona tähän väliin.

PÄIVÄN MUUT TAPAHTUMAT

Koska meillä ei ollut ammattitaitoa Energiatestin tekemiseen, meille näytettiin miten se tehdään, ja koekaniineina oli tietenkin minä sekä Elias 🙂 Pitää sanoa, että testi jännitti hieman etukäteen, mutta se oli ihan hauska tehdä… tulokset oli sitten eri asia.

Energiatesti

Energiatesti

Testiin meni aikaa analysointeineen parisen tuntia, joten saimme aika perusteelliset raportit omasta henkisestä ja fyysisestä tilasta.

Testi alkoi tavallaan jo aiemmin tällä viikolla, sillä saimme sähköpostiin linkit josta päästiin testauksessa tarvittaviin alkutietoihin. Lomakkeen täyttämiseen meni vain muutama minuutti, mutta siitä Fressi sai tarvittavat alkutiedot.

Tänään koneella aloitettua testiä jatkettiin testihuoneessa, jossa mentiin seisomaan vaakaa muistuttavan laitteen päälle paljain jaloin. Käsiin otettiin kahvat, ja laite lähetti hieman sähköä kropan läpi joka analysoi kropan (tämä ei siis tunnu mitenkään missään). Tähän meni aikaa vain muutama minuutti (kehon koostumuksen mittaus).

Tästä siirryttiin toiseen huoneeseen, missä ensimmäiseksi mitattiin verenpaine. Mittaus tehdään kahteen kertaan jotta voidaan varmistaa luotettava tulos. Sitten mitattiin keskivartalon ympäryys ja selvitettiin patjalla maaten leposyke. Sitten aloitettiinkin vähän raskaampi testaaminen, mutta kyse ei kuitenkaan ole mistään yliraskaasta testistä.

Ensimmäiseksi tehtiin vatsalihaksia niin paljon kun annetussa ajassa ehtii, ja voin sanoa että paremminkin olisi voinut mennä. Oli tärkeää että alas mennessä lapa ottaa lattiaan, ja ylös tullessa kyynärpäät ottavat kiinni polveen. Jos näin ei mennyt, tätä ei laskettu lopputuloksiin.

Toisena testinä oli kyykky, eli mentiin ryhdikkäästi kyykkyyn ja ylös niin monta kertaa kun annetussa ajassa ehti. Kädet piti olla kylkiä vasten siten, että alas mentäessä sormet ottivat kiinni lattiaan, kantapäät ei nouse ja ylös tullessa piti ryhdistäytyä suoraksi asti. Myös tässä väärin tehtyjä ei laskettu mukaan.

Kolmantena testinä oli punnerrukset ilman aikaa, eli katsottiin montako punnerrusta saa tehdyksi. Tässä oli myös määritelty tarkkaan miten punnerrukset tulee tehdä, ja väärin tehtyjä ei laskettu mukaan tulokseen.

Testeissä ei siis anneta mitään anteeksi, ja väärin tehdyt hylätään ihan järkevästä syystä. Tässä ei ole tarkoitus tehdä ihmiselle hyvää mieltä, vaan tarkoitus on saada selville todelliset tulokset. Jos testi tehdään uudestaan vaikka vuoden päästä, on olisi mahdoton tietää onko edistymistä tapahtunut, jos toisella kerralla lasketaan säälistä väärin tehdyt liikkeet mukaan tulokseen, ja toisella kerralla ei.

Neljäs testi oli venytys. Istutaan alas lattialle ja jalat laitetaan suoraksi. Piti kuvitella että jalkapohjat ovat seinää vasten, eli kantapäät lattiaan ja varpaat kohtisuoraa ylös. Jalkojen väliin laitettiin mitta ja pahvilaatikko, ja sitten katsottiin kuinka pitkälle laatikon saa työnnettyä kohti varpaita, tai siitä ylikin jos vain taipuu 🙂 Tämä tehtiin kaksi kertaa, ja paras tulos kirjattiin ylös. Ei muuten ole ihan helppo saada omista varpaista kiinni, sillä jatalat (pohkeet tai reidet) ei saa nousta lattiasta, eikä polvia saa taivuttaa yhtään.

Viidennestä testeistä tuli mieleen joskus televisiossa pyörinyt Speden Spelit! Seisoessa nostetaan toinen jakla ylös siten, että jatkapohja oli aikalailla omaa reittä vasten. Kädet laitettiin kohtisuoraan alas vartalon myötäisesti, eli ei saanut ottaa tukea omasta kropasta. Sitten kello lähti käymään, ja minuutin kohdalla kerrottiin, että nyt saa lopettaa. Tällä mitattiin siis tasapainoa. Tämä oli selkeesti testin helpoin osuus, ja minuutti oli maksimisuoritus.

Sitten oli testaukset tehty, oli tuomion aika – PAM!

Ruokailutottumukset, stressi ja liian vähäinen liikkuminen oli niitä asioita jotka tiesimme etukäteen tekevämme väärin Eliaksen kanssa (silti asioiden korjaaminen on välillä vaikeaa). Oli siis tiedossa, että nämä näkyvät myös lopullisissa tuloksissa negatiivisesti.

Huolestuttavinta oli kuitenkin se, että verenpaine ei ollut edes hyväksyttävällä tasolla. Eliaksella verenpaine oli ihan ok, mutta omat pelästytti sen verran, että muutoksia omiin elämäntapoihin on pakko tehdä. Sydänkohtaukset ovat tuttuja asioita lähipiiristä, ja en halua, että se joku päivä osuu omalle kohdalle.

Hauskinta tässä totuuden kertovassa raportissa oli se, että sekä minulla että Eliaksella on normaalia painavammat luut 🙂 Siis peräti 30% painavammat (vahvemmat). Tämä on ehkä osaselitys sille, että kaikista iskuista ja kolhuista huolimatta ei ole ikinä mikään paikka murtunut. Tämä oli siis positiivinen asia myös analyysin tuloksissa.

Peli ei kuitenkaan ole menetetty huonoistakaan uutisista huolimatta, eli kaikki negatiiviset asiat on vielä korjattavissa. Ensimmäiseksi pitää aloittaa syöminen siten, että syö ainakin kolme kertaa päivässä, eikä kerran vain päivässä kuten olen vuosia tehnyt. Toinen asia on liikunnan lisääminen, eli oli se sitten lenkkiä, kuntosalia tai mitä tahansa, se aika pitää vain löytää (tai siis aikaa nyt varmasti löytää aina, lähinnä kyse on laiskuudesta / viitsimisestä). Energiatesti oli siitäkin hyvä asia, että nyt voi tavallaan kilpailla itseään vastaan, eli seuraavassa testissä tuloksien tulee olla paremmat.

Kehon koostumusmittauksessa selvisi siis mm. lihasmassa, paino, mikä olisi normaalipaino, rasvamassa, mineraalit ja nestemäärä. Raportista näkee mitä muutoksia tulisi tehdä, paljonko tällä kunnolla kuluttaa kaloreita tekemättä mitään, paljonko kaloreita pitäisi saada ja paljon, paljon muuta.

Varsinaisesta Energiatestistä (eli kun kaikki em. yhdistetään) saatiin oma raportti. Siitä selviää mm. energiaindeksi, eli kauanko jaksat olla energinen päivän aikana. Maksimitulos on 16 tuntia, josta jäimme Eliaksen kanssa kauaksi. Tuloksemme ei ollut kuitenkaan huonoin mahdollinen, mutta vähän pitää energiaa saada lisää, jotta jaksaa muutakin kun pelkän työpäivän.

Raportissa oli myös yhteenveto josta selviää paljon eri asioita, joista mainittakoon aerobinen kunto, verenpaine (ylä- ja alapaine) ja missä kunnossa on ylä-, ala- ja keskivartalo. Rapostista selviää aika yksityiskohtaisesti jokaisen osa-alueen hyvät ja huonot puolet, ja miten asioita tulisi muuttaa tai mitä vaaraa on jos elämäntapoja ei muuta, olettaen että tuloksissa on siis parannettavaa.

En laita omista raporteista vielä kuvia tai tarkempia lukemia, sillä ajatuksena on tehdä sama testi myöhemmin tänä vuonna. Sen jälkeen voi laittaa rapsat vierekkäin ja katsoa mitkä asiat ovat muuttuneet ja mitkä ei. Kuvissa kuitenkin Eliaksen kehon koostumuksesta tietoa.

Vantaalla olevaa henkilökuntaa

Vantaalla olevaa henkilökuntaa

OMA ARVOSANA

Tänään ei tule arvosanaa, se tulee myöhemmin uuden Energiatestin jälkeen 🙂

MITÄ OPIN?

Paljon. Opin paljon ammatista, Fressistä (eli kaikki kuntosalit eivät ole ”vain” kuntosaleja) ja ennen kaikkea itsestäni. Tutuille olisi hauska tehdä Energiatesti 🙂 Harmi vain, että se vaatii hienot laitteet ja ohjelmistot jotta saadaan täydellinen analyysi aikaiseksi.

KENELLE AMMATTI SOPII?

Monia kiinnostaa työ liikunnan ja urheilun parissa. Ala on laaja ja liikuntakoulutus mahdollistaa tulevaisuuden useissa eri liikunnan alan työpaikoissa. Liikuntakoulutus kattaa kaiken noin 5 vuotta kestävistä maisterin koulutuksista aina lyhyempiin liikuntakursseihin. Liikuntakoulutuksille on yhteistä se, että kaikkien tulee olla kiinnostuneita sekä liikkumisesta että terveydestä

Urheilun ja liikunnan alalta löytyy lukuisia mielenkiintoisia ammattivaihtoehtoja. Liikuntakoulutuksen käyneitä on töissä esimerkiksi urheiluliitoissa, urheilujärjestöissä, urheiluseuroissa ja urheiluopistoissa sekä yksityisellä sektorilla ja valtion sekä kunnan toimissa. Liikunta-alan työntekijöiltä edellytetään hyvää fyysistä kuntoa ja oikeaa asennetta.

Suoritettu liikuntakoulutus antaa sinulle mahdollisuuden työskennellä liikuntakoordinaattorina, mutta myös seuraavissa ammateissa:

– Päävalmentaja
– Lajivalmentaja
– Valmentaja
– Lajiryhmäkapteeni
– Lajikapteeni
– Lajisihteeri
– Liikuntasihteeri
– Liikunnanohjaaja
– Liikuntapaikanhoitaja
– Liikuntaneuvoja
1pieni

4pieni

7pieni

8pieni

9pieni

14pieni

18

fressi