Olen saanut paljon sähköpostiviestejä ihmisiltä, jotka haluaisivat perustaa oman yrityksen. Monella on hyvä idea ja jopa valmis asiakaskunta, mutta yhtiömuodon valinta ja yrityksen perustaminen tuottavat ongelmia. Yrityksen perustamisella myös pelotellaan paljon riskeillä, paperitöillä ja epäonnistumisen myötä ikuisella velkavankeudella. Mutta onko asia näin?

Jos minulta kysytään neuvoa, niin suosittelen aina perustamaan osakeyhtiön. Jostakin syystä tätä yhtiömuotoa pidetään luotettavampana asiakkaiden keskuudessa kun vaikka toiminimeä, mutta siinä on myös paljon muita etuja. Kun perustat osakeyhtiön, tarvitset vähintään 2500 euroa osakepääomaan ja perustamismaksun 330 euroa (jos teet perustamisen paperi-ilmoituksella niin perustamismaksu 380 euroa). Yllättävän yleinen harhaluulo liittyy tuohon osakepääoman maksamiseen. Osa ihmisistä kuvittelee, että se on jokin maksu viranomaisille tmv. Näin ei kuitenkaan ole. Osakepääoma on raha, jonka sijoitat yritykseen. Tämä raha maksetaan perustettavan yrityksesi pankkitilille, ja se on sen jälkeen yrityksesi käytössä olevaa rahaa. Siitä voit maksaa mm. tuon 330/380 euron perustamismaksun.

Perustaminen on helppoa. Sen voi tehdä netissä tai voit tulostaa paperit jotka täytät ja postitat. Kaupparekisterin kotisivuilta löytyy valmis perustamispaketti, jossa on ihan kaikki mitä tarvitset perustamista varten. Mukana on myös täyttöohjeet. Tarkoitukseni on jossakin vaiheessa aukaista perustamista vielä paremmin, eli käyn läpi kohta kohdalta mitä mihinkin tulee täyttää ja mitä mikäkin asia tarkoittaa.

Perusta yritys ja ole oma itsesi pomo

Perusta yritys ja ole oma itsesi pomo

Miksi sitten osakeyhtiö? Kuten jo mainittu, OY on uskottavampi yhtiömuoto kun vaikka TMI. Yrittäminen on myös aina riski, ja joskus sattuu niin, että yritystoiminta ei kannata ja edessä voi olla konkurssi. Jos osakeyhtiö menee nurin, taloudellinen vastuusi rajoittuu siihen rahaan, jonka laitoit yritykseen osakepääomaksi (minimissään sen siis tulee olla 2500 euroa). Mitkään muut yrityksen velat tai verot eivät seuraa sinua, et menetä taloasi, et luottotietojasi etkä joudu henkilökohtaisesti ulosottomiehen perintälistalle. Tämä tietenkin edellyttää, että et ole tehnyt yrityksellä mitään laitonta, joista toki voi aina joutua henkilökohtaiseen vastuuseen. Laitonta ei kuitenkaan ole se, jos rahat loppuu ja yritys kaatuu, ellet pumppaa kaikkia rahoja omalle pankkitilillesi. Jos kuitenkin takaat yrityksen lainoja tai takaat vaikka yrityksen vuokrasopimuksen henkilökohtaisesti, niin nämä tietenkin peritään silloin sinulta. Mutta jos yritys toimii lain mukaan etkä takaa mitään henkilökohtaisesti, silloin riskisi on vain sijoitettu raha (osakepääoma). Toiminimessä vastaat kaikista veloista henkilökohtaisella omaisuudellasi tappiin asti. Siis ihan, ihan kaikista. Tämän vuoksi suosittelen osakeyhtiötä.

Miten yritys perustetaan? Helpoin tapa on tehdä se netissä tai ladata perustamispaperit kaupparekisterin kotisivuilta. Täytä paperit, avaa pankkitili (ennen avaamista tee yhtiökokouksen pöytäkirja jossa yrityksen hallitus päättää avata pankkitilin jne.), laita osakepääoma yrityksen avattavalle pankkitilille, maksa perustamismaksu ja lähetä paperit ja kuitti osakepääoman maksusta sekä perustamismaksun kuitti kaupparekisteriin. Y-tunnuksen saat melkein heti ja olet valmis toimimaan. Yritys rekisteröityy kauppa- ja verorekistereihin ajallaan. Muista kuitenkin, että vastaat veroista henkilökohtaisesti niin kauan, että yritys on rekisteröity kaupparekisteriin.

Minkä alan yrityksen sinä haluat perustaa?

Minkä alan yrityksen sinä haluat perustaa?

Mikäli tarvitset lainaa osakepääomaa tai toimintaa varten, kannattaa kilpailuttaa lainat. Yksi hyvä paikka on lainanvälittäjä.fi, joka kilpailuttaa pankit ja rahoitusyhtiöt puolestasi. Saat yhdellä kertaa tiedon siitä, mistä saat lainan edullisemmin ja kuka tarjoaa mitäkin. Kätevää!

Ei se perustaminen ole siis tämän vaikeampaa. Tunnissa on kaikki tehty jos vähänkin tietää mitä tekee. Ei siis kannata maksaa lakitoimistolle satoja, tai jopa tuhansia euroja lappujen täyttämisestä. Jos osakkaita on paljon tai yhtiöjärjestys vaatii kommervenkkejä, silloin tietenkin kannattaa käyttää ulkopuolista apua, mutta ihan perusfirmaa perustaessa laput kannattaa täyttää itse.

Mikä on tilikausi? Mikä on ensimmäinen tilikausi? Tarvitseeko yrityksen olla arvonlisävero- ja ennakonperintärekisterissä? Mikä on varajäsen? Onko varajäsenellä vastuita, veloitteita tai valtaa? Mikä on yhtiökokouksen pöytäkirja ja miten se laaditaan? Mitä pakollisia maksuja yrityksellä on? Mikä on ennakkovero? Miten tehdään kirjanpito tai kannattaako se ulkoistaa? Mitä laskutusohjelmaa kannattaa käyttää? Tarvitsetko vakuutusta? Miten verot ilmoitetaan ja maksetaan? Miten palkataan ihminen ja kuinka kallista se on? Mistä logot, käyntikortit, nettisivut ja muut tarvittavat kannattaa ottaa? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen vastaan myöhemmin. Tarkoitus on tehdä selkokielinen ohjeistus kädestä pitäen yritystoiminnan alkuun saattamiseksi heti kun on riittävästi aikaa. Siihen saakka minulta saa kysyä neuvoa sähköpostilla. Autan toki parhaani mukaan.

Katso lisää prh.fi

Katso lisää prh.fi