Työpäivä 81 oli ehkä paras työpäiväni koko projektissa, ainakin se on TOP5 -listassani. Näin kirjoitin työpäivästäni Pihlajakadulla:

Projektini 81. työpäivä vei minut Pihlajakadun tapahtumarikkaaseen naapurustoon. Täällä asustaa kaikkien tuntema Ulla, Kari ja Tale Taalasmaa, Aki Nikkinen, Ismo Laitela, Camilla Mustavaara, Sebastian Vuorela, Sergei Kuula, Jiri Viitamäki, Janne Haukkala, Lari Väänänen, Sanni Pohjonen, Nella Tamminen, Linda Eerikäinen ja moni, moni muu. Olen seurannut Pihlajakadun elämää jo 18 vuoden ajan, joten olen suuri Salatut elämät -fani. Nyt sain kunnian päästä tutustumaan kulissien taakse. Tämän työpäivän tarjosi FremantleMedia Finland Oy.

Pihlajakatu - Helsinki

Pihlajakatu – Helsinki

FREEMANTLEMEDIA FINLAND OY

FremantleMedia on maailman suurimpia toimijoita tv-brändien luomisen, tuottamisen ja jakelun alalla. Yhtiö vastaa useista maailman katsotuimmista prime time -viihdeohjelmista, draama-, asiaviihde- sekä lasten ja perheen ohjelmista, ja osaaminen ulottuu aina sisällöntuotannosta lisensointiin, monimedia- ja tuotteistettuun viihteeseen sekä peleihin ja kotiviihteen tarjontaan.

FremantleMedialla on tarjonnassaan maailman kuuluisimpia ja pisimpään esitettyjä formaatteja, ja se tuottaa maailmanlaajuisesti ohjelmia kuten Idols, Talent (tuotetaan yhteistyössä Sycon kanssa Britanniassa ja Yhdysvalloissa), The X Factor (tuotetaan yhteistyössä Sycon kanssa Britanniassa ja Yhdysvalloissa), Take Me Out, Reikä seinässä, Family Feud, The Price is Right, Maajussille morsian, Through the Keyhole, Gute Zeiten Schlechte Zeite, Wentworth, Neighbours, Generation War, Salatut Elämät, Grand Designs, Project Runway, Tree Fu Tom ja Strange Hill High.

Linkki kotisivuille.

SALATUT ELÄMÄT

Salatut elämät on kuvitteellisen Pihlajakadun naapurustoon sijoittuva draamasarja, jossa seurataan usean perheen elämää pääasiassa yhdessä kerrostalossa. Sarjan ensimmäinen osa esitettiin 25. tammikuuta 1999, ja tänä päivänä sarjaa on kuvattu jo yli 3 000 jaksoa.

Suositulla sarjalla on ollut enimmillään 1 360 000 katsojaa. Salatut Elämät on voittanut useita tv-palkintoja ja ollut ehdolla mm. Parhaaksi TV-ohjelmaksi Televisioakatemia Ry:n Venla-gaalassa.

Salatut elämät esitetään MTV3-kanavalla. Lisää ohjelmasta osoitteessa www.mtv3.fi/salatutelamat

PÄIVÄNI KUVAUSAVUSTAJANA

Salattuja elämiä ei kukaan katso, mutta silti kaikki tietää mitä sarjassa tapahtuu. Minä voin myöntää olevani jonkinlainen fani, sillä olen seurannut sarjaa jo 18 vuoden ajan, eli ihan alusta asti. Nyt pääsin kuvausten kulisseihin, ja ehkä myös kameran eteen. Ehkä. Odotin tätä päivää todella paljon, ei pelkästään Salkkareiden vuoksi vaan myös siksi, että on mielenkiintoista nähdä miten draamasarjaa tehdään.

Saavuimme Eliaksen kanssa studiolle Helsingin Konalaan ja marssimme suoraan roolittaja Carla Bockin luokse. Carla kertoi meille studiosta, yrityksestä ja tietenkin Salkkareista.

Carla esitteli minulle ja Eliakselle studiorakennuksen yläkertaa ja henkilökuntaa samalla, kun hän vastaanotti kuvaksiin tulevia avustajia. Nämä avustajat ovat niitä henkilöitä jotka näkyvät kohtausten taustalla vaikka majatalossa.

Jenni ja Seppo komeilee vielä studion käytävillä Ismon kanssa

Jenni ja Seppo komeilee vielä studion käytävillä Ismon kanssa

Seuraavan kohtauksen kuvaukset oli alkamassa, joten suuntasimme Carlan johdolla Jirin omistamaan kahvila Mooseen. Täällä kuvattiin kohtausta, johon osallistuivat Marianna Kurki ja Lari Väänänen (Oona Kare ja Ronny Roslöf). Osallisena oli vielä ainakin yksi toinen henkilö, mutta siitä en voi kertoa tässä blogissa ettei juoni paljastu.

Jirin kahvila Moose

Jirin kahvila Moose

Ensimmäisessä kohtauksessa avustajat aseteltiin paikoilleen ja heille annettiin ohjeet. Yksi luki lehteä pöydässä, toinen oli tilaamassa juomaa tiskiltä, osa käveli kahvilassa hissiltä eteenpäin jne. Sitten kuvaus alkoi harjoituksella, jossa avustajat tekevät sitä mitä kunkin rooli vaatii, samalla kun Oona Kare (Marianna) hoitaa oman roolisuorituksen. Oona oli hyvin rentona ja omana itsenään Moosen tiskin takana, mutta kun kamerat lähtivät päälle, muuttui Oona silmänräpäyksessä Mariannaksi. Välillä näyttelijän piti olla surullinen, välillä hämillään, välillä piti silmät kostua ja sitten piti vielä saada pieni paniikkikohtaus. Vaikka kyseessä oli draamasarjan kuvaukset, oli kuvaustilanteessa kuitenkin hauskaa. Oona repeili välillä omalle suoritukselleen, ja nehän on aina niitä hauskimpia kohtauksia,. Tsekatkaa vaikka YouTubesta hakusalanna ”blobbers” (olen myös Frendit -sarjan fani, joten kannattaa hakea myös hakusanoilla ”friends bloopers”).

Kuvia on vähän, sillä ne saattaisivat paljastaa liikaa tulevasta juonesta. Tässä ohjaaja seuraa saadaanko kaikki purkkiin.

Kuvia on vähän, sillä ne saattaisivat paljastaa liikaa tulevasta juonesta. Tässä ohjaaja seuraa saadaanko kaikki purkkiin.

Enivei. Yhden kohtauksen kuvausta tehtiin useamman kerran ja avustajien piti tehdä asioita uudelleen ja uudelleen. Leikkaajan tehtävänä on sitten kasata kaikesta todentuntuinen pätkä jossa katsoja ei huomaa onko pätkä on kuvattu useammassa osassa vai ei.

Viimeisessä kohtauksessa oli mukana myös Lari, eli oikeassa elämässä Ronny Roslöf. Ronny on rohkea ja omistautuva näyttelijä. Ronny esittää sarjassa homoseksuaalista Laria joka seurusteli mm. Petteri Paavolan esittämä Eliaksen kanssa. Suomessa ei enää tarvitse pelätä omaa seksuaalista suuntautumista, vaikka ei tämäkään maa ole asian kanssa vielä ihan sinut. Paheksuntaa on edelleen havaittavissa. Moni näyttelijä ei uskaltaisi heittäytyä homorooliin peläten leimaantumista tmv. Näin ainakin luulen. Pisteet siis Ronnylle roolisuorituksesta.

Laria näyttelevä Ronny Roslöf

Laria näyttelevä Ronny Roslöf

Larin ja Eliaksen suhde on saanut huomiota myös maamme rajojen ulkopuolella. Pari tunnetaan lempinimellä ”Larias”, ja heidän tarinaansa on käännetty YouTubessa usealle eri kielelle. Lariaksella on faneja ympäri maailmaa. Monessa maassa on laitonta olla homoseksuaali, siitä voi saada sakkoa, linnaa tai jopa kuolemantuomion. Nämä Lariaksesta kootut videot antavat tällaisiin maihin vähän toivoa siitä, että asiat ja asenteen voivat muuttua.

Elias käsikirjoitettiin sarjasta ulos jokin aika sitten. Elias menehtyi auton yliajamana, jolloin fanit reagoivat siihen somessa hyvin voimakkaasti. Maikkarin haastattelussa Petteri kertoi, ettei hän ole voinut liikkua ulkona pariin viikkoon.

Palatakseni viimeiseen kohtaukseen. Larin osuus ei ollut tässä kohtauksessa kovinkaan pitkä, joten mies ehti lepuuttamaan silmiä hetken aikaa Moosen takahuoneen sohvalla ennen uusia kohtauksia.

Oma tehtäväni oli tänään olla avustaja, mutta avustinko kameran takana vai edessä, se selviää joskus. Kamalasti en voi kertoa tästä päivästä vielä, etten vain paljasta huomaamattani mitään mitä ei saisi vielä kertoa.

Avustustehtävien jälkeen tuottaja Nina Laanterä lähti käyttämään meitä vielä Pihlajakadun asukkaiden asunnoissa ja työpaikoilla. En tiedä oliko talossa sähkökatkos, mutta valot eivät toimineet edes rappukäytävässä. Onneksi salamalla saatiin kuitenkin salakuvattua vähän eri paikkoja, mutta ihan parasta laatua kuvista ei nyt tullut. Kävin vierailemassa Taalasmaiden sohvalla sillä aikaa kun Elias kävi testaamassa Eevan sängyn. Kummassakaan asunnossa ei ollut ketään paikalla, joten suuntasimme morjestamaan Laiteloita. Myös tämä kämppä oli tyhjä, mutta hieman pääsimme nuuskimaan paikkoja Ullamaisesti. Kävimme katsomassa myös muiden asuntoja, mutta ilmeisesti asukkaat olivat juuri ulkokuvauksissa. Tarkistimme myös kellaritilan sekä saunan, mutta ei ketään.

Tuottaja Nina Laanterä

Tuottaja Nina Laanterä

Ennen päivän päättymistä suuntasimme vielä Karin autokorjaamolle, Kallen työhuoneeseen sekä Amandaan. Karin autokorjaamon toimistossa oli hyvin sekaista, homeista kahvia ja kasa lehtiä sekä papereita. Renttu mikä renttu.

Päivä tuli kuitenkin päätökseen, joten oli aika pakata kamat ja lähteä kohti kotia. Päivä oli erittäin mukava ja mielenkiintoinen, varsinkin kun olen seurannut sarjaa niin monta vuotta. Ainoa miinus oli se, että suurin osa Pihlajakadun asukkaista oli ulkokuvauksissa tai jossain, eli en päässyt tapaamaan kaikkia. Ehkä joskus toiste.

Näyttelijän ammatti voisi olla oikeasti hauskaa, ja uskoisin olevani siinä myös hyvä. Ainoa miinus on oma naama, sillä sitä en haluaisi katsoa televisiosta. Suosittelen harkitsemaan olisiko sinusta näyttelijäksi.

Kun suuntasimme autoa kohti, paikalla oli poliisina toimiva Linda Eerikäinen (Monika Lindeman). Luulimme jo, että hän on sakottamassa meitä kun automme oli varatulla paikalla. Linda kuitenkin kertoi olevansa vapaalla, joten sakoilta vältyttiin.

Kiitos FremantleMedia Oy, Salatut Elämät, Carla, Nina, Marko Äijö ja koko muu kuvauspoppoo sekä näyttelijät.

Salkkari-juliste kolmen vuoden takaa, kun sarja pääsi teini-ikään

Salkkari-juliste kolmen vuoden takaa, kun sarja pääsi teini-ikään

Pihlajakadun kuuluisin rappukäytävä

Pihlajakadun kuuluisin rappukäytävä

Kenen sängyssä Elias makaa?

Kenen sängyssä Elias makaa?

Ei ollut Sebastian kotosalla

Ei ollut Sebastian kotosalla

Olikohan Kari Lindan perässä kun ei korjaamolla ollut ketään, ei edes Nikkistä

Olikohan Kari Lindan perässä kun ei korjaamolla ollut ketään, ei edes Nikkistä

Tunnistatko tämän makkarin?

Tunnistatko tämän makkarin?

Linda Eerikäinen (Monika Lindeman)

Linda Eerikäinen (Monika Lindeman)

Onko siellä Ridge? :)

Onko siellä Ridge? 🙂

Moni perhe on muuttanut jo pois Pihlajakadulta vuosien aikana

Moni perhe on muuttanut jo pois Pihlajakadulta vuosien aikana

Sukupuu salkkareiden käytävillä

Sukupuu salkkareiden käytävillä

Sakua näytellyt Jasper on nykyään viikinkinä

Sakua näytellyt Jasper on nykyään viikinkinä

Moosen hissi

Moosen hissi

Majatalo Amanda

Majatalo Amanda

Osa Salkkareiden poppoosta (Kuva: FremantleMedia Finland)

Osa Salkkareiden poppoosta (Kuva: FremantleMedia Finland)