Työpäivä 80 vietettiin tarramaailmassa. Näin kirjoitin työpäiväni jälkeen:

Projektini 80. työpäivä vaati pieniä uudelleenmietintöjä, sillä alun perin jälkikäsittelijäksi aiottu duuni sekä titteli oli jo tehty projektissani. Onneksi isänsä perustamaa yritystä pyörittämään siirtyneet siskokset Elena Nurmi sekä Erja Kiviranta ratkoivat asian nopeasti. Homma muuttui tarrojen valmistajaksi tarramies -tittelin alle. Työpäivän tarjosi Helsingin Pitäjämäellä Picaset Oy.

Elena Nurmi sekä Erja Kiviranta

Elena Nurmi sekä Erja Kiviranta

PICASET OY

Vuonna 1982 perustettu Picaset Oy on nykyaikainen ja ekologinen painotalo Helsingin Pitäjämäellä. Yrityksen tuotantokoneet ja niissä käytettävät kulutustarvikehankinnat tehdään kestävään kehitykseen sitoutuneiden yritysten kanssa. Picaset ostaa painopaperit ainoastaan niiltä toimittajilta, joiden tuotteet kattavat koko paperinvalmistusprosessin metsänhoidosta varsinaiseen valmistukseen. Kaikilla käytettävillä papereilla ja kartongeilla on jokin kansainvälinen ympäristösertifikaatti. Myös kiinteistö, jossa yritys toimii, kierrättää mm. metallin, kartongin, paperin ja lamput. Valmiit painotuotteet toimitetaan asiakkaille ulkopuolisen lähettipalvelun sähköautoilla ja kaasukäyttöisillä paketti- ja kuorma-autoilla. Joskus asiakas saattaa saada paketin myös polkupyörälähetin kyydillä.

Picaset Oy on erikoistunut pieniin, keskisuuriin ja nopeisiin toimituksiin, oli tarve sitten käyntikorteille, esitteille, kalentereille, tarroille, suurkuvatulosteille tai vaikkapa kirjoille. Myös isommat painosmäärät onnistuvat tietenkin.

Tutustu yrityksen tuotteisiin ja palveluihin tarkemmin klikkaamalla tästä.

Picaset Oy:n henkilökuntaa

Picaset Oy:n henkilökuntaa

PÄIVÄNI TARRAMIEHENÄ

Työpäivä alkoi Pitäjänmäellä aamulla kello 9. Minut ja Eliaksen vastaanotti Elena Nurmi ja Erja Kiviranta. Ensimmäiseksi tutustuttiin yrityksen toimitiloihin, laitteisiin ja henkilökuntaan, jonka jälkeen juotiin aamukahvit. Meille kerrottiin luonnollisesti myös yrityksen toiminnasta ja historiasta.

Sitten olikin aika aloittaa päivän hommat. Ensin kävimme hakemassa varastosta sopivat tarra-arkit, jotka laitettiin digipainokoneen syöttöalustalle. Tarkoitus oli tehdä Picasetin omia tarroja, joita he liimaavat mm. lähteviin paketteihin. Tarrat olivat loppu, eikä kukaan talossa ollut ehtinyt niitä kiireiltään lisää tekemään. Minä ehdin. Kun tarra-arkit olivat jo koneessa, etsittiin vielä tietokoneelta Picasetin logotiedosto. Painokoneelta säädettiin vielä oikeat paperiasetukset ym. asetukset kohdilleen, ja sitten vain starttia ja odottamaan tarrojen tulostumista. Kone sääti ensin itse lämpötilan oikeaksi ja laittoi asetukset kohdilleen, sitten ulos tulikin jo vedos. Puna-harmaan logon värit olivat kuitenkin hivenen liian vaaleat, joten säädimme vielä asetuksia ripistä ja otimme uuden vedoksen. Toinen vedos oli sellainen kuin piti, joten sitten vain annettiin koneen painaa kaikki arkit mitä koneeseen oli laitettu.

Picaset on luontoystävällinen painotalo

Picaset on luontoystävällinen painotalo

Seuraavaksi siirryttiin tarra-arkkien kanssa Summa -merkkisen leikkurin ääreen, joka leikkaa tarrat ääriviivoja pitkin, niin että ne irtoavat taustastaan. Tätä kutsutaan ritsaukseksi. Ritsattu tarra ei siis ole kokonaan läpi leikattu, vaan pelkkä tarra on leikattu muotoonsa, mutta taustapaperi on kokonainen. Picasetille on tulossa uusi automaattinen leikkuri (nyt jo tullut), mutta vielä toistaiseksi käytössä oli hieman manuaalisempi versio. Jokainen arkki asetetaan vuoron perään leikkuriin, ja näytetään ”lukijasilmälle” ensimmäinen leikkuumerkki, jonka jälkeen leikkuri osaa lukea kaikki leikkuumerkit ja ritsata tarrat juuri oikeita leikkuulinjoja pitkin. Tämä sitoo yhden ihmisen koneen ääreen. Noin 50 arkin ritsaamisessa menee oma aikansa, joten siinä välissä sain tehdä vähän oikeidenkin asiakkaiden tarroja. Viitisen tilausta sain päivän aikana lähtövalmiiksi ja kaikki Picasetin omat tarrat myös.

Picasetin omia tarroja

Picasetin omia tarroja

Välillä ehdimme kiertelemään tuotannon puolella katsomassa mm. miten kirjakone kasaa ja leikkaa kirjat. Työn alla oli paksu ohjekirja. Kaikki muutkin laitteet olivat käytössä koko päivän, eli kiirettä talossa riitti. Työilmapiiri vaikutti myös hyvälle, ainakin jengillä oli hauskaa työn ohessa. Jos pomoina on isä sekä kaksi tytärtä, voisi kuvitella äkkiseltään sen olevan huono yhdistelmä. Mutta Picaset on ainakin saanut tämän toimimaan, ja kaikki olivat yhtä suurta perhettä.

Tarkistuksen jälkeen olin tehnyt kaikki kuten pitikin

Tarkistuksen jälkeen olin tehnyt kaikki kuten pitikin

Kun minä laitoin tarratilauksia valmiiksi, Elias pääsi kokeilemaan suurkuvatulostinta. Eliakselle tulostettiin pari hänen ottamaa taidekuvaa, joista tuli muuten älyttömän hienoja. Tulostuksen laatu oli parempaa kuin valokuva. Minulla suurkuvatulostus jäi vähän vähemmälle huomiolle, koska halusin saada kaikki työn alla olevat tarrat valmiiksi ennen työpäiväni loppumista.

Picasetin laatu on parasta mihin olen törmännyt

Picasetin laatu on parasta mihin olen törmännyt

Picaset on erikoistunut pienien erien tehokkaaseen valmistukseen. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että asiakkaat olisivat kaikki pieniä. Painotalossa näkyi kansainvälisestikin tunnettuja brändejä, joilla vain oli pieni tai nopea tarve haluamilleen tuotteille. Perinteiset offset-painotalot eivät välttämättä suostu tai edes voi tehdä yksittäiskappaleita tai pieniä eriä, koska kustannukset nousisivat liian korkealle, joten silloin kuvioon astuu Picaset. Picaset tekeekin myös paljon alihankintatöitä perinteisille painotaloille. Olin vakuuttunut heidän ammattitaidostaan ja koneiden nykyaikaisuudesta. Tiedän mistä omat tarrat tilaan tulevaisuudessa!

Picasetin työnäytteitä

Picasetin työnäytteitä

Kiitos tästä päivästä Picaset Oy, Erja, Elena, Reijo, Lasse ja koko muu henkilökunta, joka tavattiin.

Eliaksen taidekuvien suurkuvatulosteet

Eliaksen taidekuvien suurkuvatulosteet

Erotu efekteillä

Erotu efekteillä

Reijo Hynninen

Reijo Hynninen

Tilausten läpikäymistä

Tilausten läpikäymistä

Yhteistyö sujui hyvin

Yhteistyö sujui hyvin

Sain vähän opetusta miten tarroja valmistetaan

Sain vähän opetusta miten tarroja valmistetaan

Aamupalaveri

Aamupalaveri

Tästä se päivä lähti...

Tästä se päivä lähti…

Picaset Oy - www.picaset.fi

Picaset Oy – www.picaset.fi