Työpäivä 77 tuli vietettyä painotalossa. Näin kirjoitin työpäivän jälkeen:

Aika on mennyt tänä vuonna hyvin nopeasti. Nyt takana on jo 77 eri ammattia, ja vuosikin alkaa pikku hiljaa tulemaan päätökseen. Mukavaa on ollut, ja mukavaa oli myös Espoon Painovoimassa, joka muuten nimestä huolimatta sijaitsee Vantaalla. Päivän pomona oli Juha ”Julle” Kirjakoff, vaikka meidät vastaanottikin Mika Pitkänen. Päivän titteliksi tuli jälkikäsittelijä.

ESPOON PAINOVOIMA OY

Espoon Painovoima on perustettu vuonna 1999. Yritys sijaitsee Vantaan Mäkituvantiellä. Painovoima painaa lomakkeistot, käyntikortit, kuoret, esitteet, käyntikortit, erikoispakkaukset ja julisteet kaikkiin tarpeisiin.

Painovoiman missiona on tuoda uusi ulottuvuus painettuun viestintään. Painotuotteisiin on mahdollista saada väriavaruuden herättävimmät erikoisefektit, ja galaksin nykyaikaisin tekniikka mahdollistaa asiakkaan tarpeen kokoiset painotuotteet ja painokset.

Siirry Painovoiman kotisivuille tästä.

PÄIVÄNI JÄLKIKÄSITTELIJÄNÄ

Eilen oli kova myräkkä kun matkasimme Tuusulaan, eikä keli ollut paljon parempi tänään. Löysimme kuitenkin perille, ja painotalossa minut ja Eliaksen vastaanotti Mika Pitkänen. Sanoimme käsipäivää, laitoimme takit narikkaan ja suuntasimme samantein ensimmäiseen työpisteeseen. Työkaveriksi saimme Merjan. Tehtävänä oli lajitella 1400 käyntikorttia oikeisiin pinoihin, poistaa välikappaleet ja tarkistaa, ettei päällimmäisissä ole mitään jälkiä leikkurista. Ihan iisiä hommaa siis näin aluksi. Kortit pakattiin nimen mukaan omiin laatikoihin, ja kaikista pinoista yksi kortti laitettiin yrityksen omaan varastoon, yksi lähetyslistan mukaan ja yksi teipattiin kunkin laatikon päälle. Sitten vain koko setti postipakettiin ja tilausnumero päälle, lähettämö hoitaa paketin siitä eteenpäin.

Merja opastamassa

Merja opastamassa – (kuvat Studio ihana)

Seuraavaksi oli tehtävänä pyöristää käyntikorttien kulmat, koska asiakas haluaa, että vasen yläkulma ja oikea alakulma ovat pyöreitä. Tämä oli puhtaasti käsiduunia, sillä pienissä määrissä ei kannata harkitakkaan muuta tapaa. Leikkuriin mahtuu noin 30 korttia kerrallaan, joten hetken aikaa kortteja sai käsitellä. Määrä ei nyt kuitenkaan ollut mikään älytön, joten aika nopeasti nämäkin oli kuitenkin paketissa lähettämövalmiina.

Kulmien pyöristystä

Kulmien pyöristystä

Kolmas duuni oli siirtyä jälkikäsittelyn puolelle, jossa oli hommissa vajaat kymmenen henkilöä. Nyt työn alla oli ison yrityksen erikoinen ”piparitilaus”. Kyseessä oli moniuloitteinen piparin mallinen koriste, joka oli suurilta osin käsityötä. Näitä oli tilattu tuhansia ja taas tuhansia, joten niiden tekemiseen oli valjastettu paljon porukkaa. Ensin pipari oli kasattu ja liimattu siten, kun suunnittelija on sen ajatellut. Sitten läpi pujotetaan naru, johon on jo etukäteen kiinnitetty kolme ”pampulaa”. Ei ehkä kuulosta kamalan vaikealta, mutta aikaa vievää näiden tekeminen on. Kun pipari oli redi, se pakattiin ensin yhteen laatikkoon, joka suljettiin kiinni narulla. Sitten tämä paketti laitettiin vielä lopulliseen lahjapakettiin joulukortin kera.

Pipari laatikkoon

Pipari laatikkoon

Laatikko kasaan

Laatikko kasaan

Laatikko laatikon sisälle

Laatikko laatikon sisälle

Minun tehtäväni oli kasata näitä lopullisia paketteja ja laittaa sisälle lahjapakkaus kortin kanssa. Laatikoiden kasaaminen oli hyvin tarkkaa hommaa, ja sisukset piti laittaa aina samalla tavalla, saman suuntaisesti. Jokainen paketti tulee olla siis identtinen.

Porukka oli sitä mieltä, että nopealla tahdilla on mahdollista kasata ja pakata 90 pakettia. Kukaan ei kylläkään ollut vielä kokeillut tätä ajan kanssa… minä kokeilin. Sain 76 kappaletta tunnin aikana, joten ehkä se 90 on mahdollista. Ja oma laskuni oli siten, että pakkasin lahjat vielä lähetyslaatikkoon, teippasin ja vein lavalle.

Arto opastaa miten laatikot kasataan nopeasti

Arto opastaa miten laatikot kasataan nopeasti

Työkaverit meni syömään, mutta minulla ei ollut tänään nälkä. Jäin tekemään paketteja, se oli oikeasti ihan leppoisaa duunia. Ehti ajattelemaan kaikkea muuta ja heittämään läppää muiden kanssa. Pääasia, että kädet työskenteli.

Tätä tehtiin oikeastaan koko päivä, mutta ennen loppua siirryin vielä Merjan työpisteelle. Sain tehtäväksi tehdä näitä jo mainittuja piparinaruja. Kerralla tehtiin neljä narua, eli mitataan oikea pituus, ja sitten siihen kiinnitetään yhteensä 4×3 pampulaa. Lopuksi vain pätkitään narut oikean mittaiseksi.

Merja näyttää miten narut tehdään pipareihin

Merja näyttää miten narut tehdään pipareihin

Ennen työajan loppumista paikalle saapui myös päivän pomomme, Juha ”Julle” Kirjakoff. Juha oli ollut asiakkaissa, joten sen vuoksi päivällä ei miestä näkynyt. Juha esitteli päivän lopuksi vielä painotalon koneita ja työnäytteitä, eikä ainakaan laadusta jää tämän yrityksen kaupat tekemättä. Referenssilistoilla onkin paljon kaikenlaisia ja kokoisia yrityksiä, aina yhden hengen firmasta pörssiyhtiöihin saakka. Lähdin Arton kanssa hakemaan yläkerrasta pahvilaatikoita, ja sillä aikaa Juha oli lähtenyt uudelle asiakaskäynnille. Mutta näin blogin välityksellä, kiitoksia tästä työpäivästä Juha. Tiedän mistä jatkossa tilaan printtituotteet!

Juha "Julle" Kirjakoff

Juha ”Julle” Kirjakoff

Kiitos siis Espoon Painovoima Oy, Juha, Mika, Arto, Ilkka, Lissu, Jaana, Merja, Timo, Laura ja kaikki muut joita tapasimme päivän aikana.

Pampuloiden syöttö naruun

Pampuloiden syöttö naruun

Painovoiman koneet ovat viimeistä huutoa

Painovoiman koneet ovat viimeistä huutoa

Testivedos

Testivedos

Näitä Painovoima tekee tuhansia kappaleita

Näitä Painovoima tekee tuhansia kappaleita

Päivän työkavereita

Päivän työkavereita

Ammattimies Timo

Ammattimies Timo

Vanhojakaan koneita ei kannata hävittää, varsinkin kun ne on hyväksi havaittu

Vanhojakaan koneita ei kannata hävittää, varsinkin kun ne on hyväksi havaittu

Painovoiman helmi

Painovoiman helmi

Käyntikorttien lajittelua

Käyntikorttien lajittelua

Mika työnsä äärellä

Mika työnsä äärellä

Julle

Julle – (kuvat Studio ihana)