Työpäivä 76 ja luonnonmaalien tekemistä. Näin kirjoitin työpäivän jälkeen:

Lunta on jo tullut jonkin aikaa, mutta kun projektini 76. työpäivä koitti, oli edessä ihan kunnon lumimyräkkä. Nappasin Eliaksen kyytiin Helsingin Ruoholahdesta, ja sitten suuntasimme Tuusulaan, jossa oli tämän päivän työpaikka. Työnantajana oli Suomen Luonnonmaalit Oy (ent. Pajutex Oy). Päivän pomona oli yrittäjät Lauri Koski ja Ilkka Tamminen.

Ilkka ”Ile” Tamminen ja Suomen Luonnonmaalit Oy

Ilkka ”Ile” Tamminen ja Suomen Luonnonmaalit Oy – (kuvat Studio ihana)

SUOMEN LUONNONMAALIT OY

Suomen Luonnonmaalit Oy on kotimainen pienyritys, joka on toiminut luonnonmukaisten ja hengittävien maalien sekä puunsuojaustuotteiden parissa jo vuodesta 1992 lähtien. Yrityksen myymälä sijaitsee Vantaan ja Tuusulan rajalla, Kelatien teollisuusalueella.

Suomen Luonnonmaalit Oy kehittää, valmistaa, maahantuo ja myy ekologisia tuotteita erilaisten pintojen suojaukseen ja käsittelyyn niin sisä- kuin ulkopinnoillekin. Koko yrityksen toiminta perustuu pitkään elinkaariajatteluun, jonka vuoksi yritys panostaa erityisesti tuotteiden korkeaan laatuun sekä ammattitaitoiseen asiakaspalveluun.

Siirry yrityksen kotisivuille tai verkkokauppaan tästä.

PÄIVÄNI MAALIARTESAANINA

Tämä duuni oli viime viikolla, juuri silloin kun oli erittäin huono ajokeli, ainakin pääkaupunkiseudulla. Olin onneksi vaihdattanu päivää ennen työpäivää auton alle talvirenkaat, joten se helpotti matkantekoa huomattavasti. Matka Helsingistä Vantaan ja Tuusulan rajalle eteni kuitenkin hitaasti, matkalla kun oli kolareita ja sankka lumipyry. Paloautotkaan eivät uskaltaneet mennä paljon tavallisia autoilijoita kovempaa, vaikka olivat hälytysajossa. Emme ole Eliaksen kanssa juuri myöhästyneet mistään, yleensä olemme 15-30 minuuttia etuajassa. Nyt myöhästyimme joitain minuutteja, vaikka lähdimme mielestäni hyvissä ajoin liikenteeseen.

No mutta näitä sattuu, pääsimme kuitenkin perille. Meidät vastaanotti yrityksen omistajat Lauri Koski ja Ilkka Tamminen. Heti ensimmäiseksi meille tarjottiin kahvia ja sämpylöitä, ja samalla Lauri ja Ilkka kertoivat yrityksestä sekä sen historiasta. Yrittäjäkaverukset ostivat vuodesta 1992 lähtien toimineen Pajutex Oy:n, joka tunnetaan siis nyt nimellä Suomen Luonnonmaalit Oy. Yrityskaupan myötä tullut uusi nimi kuvastaa mielestäni yrityksen toimintaa ja tuotteita paremmin, sillä yritys on erikoistunut luonnonmukaisten ja hengittävien tuotteiden valmistukseen, maahantuontiin ja myyntiin.

Minulla ei ole alasta mitään kokemusta, enkä ymmärrä maalien päälle. Ei ole tarvinnut ikinä maalata mitään, paitsi joskus tarhaikäisenä avustin vanhempia maalaamaan taloa punamullalla. Nyt ensimmäinen homma oli tehdä yrityksen myymälän seinälle näytekappale siitä, kun seinään levitetään kalkkitasoitetta. Tätä on amatöörin hieman vaikea selittää, joten laitan tähän alle videon, josta näkee miten tasoite tehdään ja miltä lopputulos näyttää. Väriksi halusin tumman ruskean, mutta se voisi olla siis mikä vain. Tämä on tapa saada seinä ”elämään”. Purkkiin vain kalkki, vettä ja väri. Helppoa. Levittäminen olikin sitten toinen juttu, mutta toisaalta, tähän ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan jokainen voi tehdä sen siten kun parhaaksi näkee. Videolta näette kuitenkin ammattimiehen työskentelyä. Oma mallikappaleeni ei ehtinyt kuivumaan, joten siitä ei ole tässä blogissa kuvaa. Voitte käydä katsomassa lopputuloksen työnantajani myymälässä.

Alkaa olemaan jo sopivan väristä

Alkaa olemaan jo sopivan väristä

Tässä kuvassa malli oli vielä vaiheessa, ja lopputuloksesta ei saatu kuvaa, sillä teos ei ehtinyt kuivumaan niin nopeasti

Tässä kuvassa malli oli vielä vaiheessa, ja lopputuloksesta ei saatu kuvaa, sillä teos ei ehtinyt kuivumaan niin nopeasti

Seuraava duuni oli sekoittaa värit Sussulle ja Nikolle. Tämä nuoripari toteuttaa omaa unelmaansa rakentamalla omaa ensimmäistä kotiaan. Lamellihirsitalo rakentuu haja-asutusalueelle, lähes 8 hehtaarin tontille. Luonnonmukaisuus on tärkeää, joten myös maalit tulevat tämän päivän työnantajaltani. Pariskunta pitää rakennusprojektistaan myös blogia (http://hirsitalorantsi.blogspot.fi), ja he halusivat, että minä teen teille seuraavan maalisetin. Kunniatehtävä siis.

Maalia ei tehty kuitenkaan ihan alusta saakka, sillä siinä käytettiin työnantajani edustamaa Auro -merkkistä seinämaalia pohjana. Auro on päästövapaa maali, eikä se sisällä laisinkaan muovisidosainetta. Tämä sitten sekoitettiin asiakkaan toivoman väriseksi. Käytännössä koneelle annetaan värikoodit, ja se sekoittaa sen mukaan värit maaliin. Tämä oli siis maalipurkkien siirtämistä koneeseen ja pois. Helppo homma siis kaiken kaikkiaan, ainakin jos tietää mitä tekee. Nyt on ”kädenjälkeni” tämän pariskunnan makkarin seinissä, sillä saadun viestin mukaan maali oli juuri sitä mitä odottivat.

Tällä koneella maalin väristä saatiin odotettu

Tällä koneella maalin väristä saatiin odotettu

Siinä ne nyt on, valmiina asiakkaan seinälle

Siinä ne nyt on, valmiina asiakkaan seinälle

Seuraavaksi piti laittaa asiakkaalle viisi kiloa pellavarivettä. Tämä tuli maalifirmaan isona paalina, ja sen jälkeen se revitään ja pussitetaan käsin sopivan kokoisiksi seteiksi. Pellavarive on luonnonkuitueriste, joka on ikkuna- ja ovikarmien tiivistämiseen sekä hirsivälien eristämiseen tarkoitettu luonnonmukainen tuote. Minulle tarjottiin hengityssuojainta, mutta en pidä itseäni kamalan herkkänä, joten pieni pöllyäminen ei haittaa.

Päivä oli jo edennyt pitkälle ja porukka halusi syömään. Siirryimme lounaspaikkaan, joka on joskus valittu Suomen parhaimmaksi lounasmestaksi. Tälläkin hetkellä se on viiden parhaan joukossa. Ravintola eikä makaronilaatikko pettänyt, ruoka oli tosiaankin hyvää. Tarjolla olisi ollut myös kanaa, lihaa, pastaa, jauhelihakastiketta ja muuta mukavaa. Työnantajan tarjoaman lounaan jälkeen siirryimme lumimyräkässä takaisin myymälään, jossa pääsin tekemään tervamaalia.

Pellavariven pussittamista

Pellavariven pussittamista

Tervamaalin tekeminen saattaa olla sotkuista, joten kävin hakemassa autosta mustat varakengät. Tervamaalia ei pidetä varastosssa, se tehdään aina asiakkaan tilauksen yhteydessä. Isoon maalipurkkiin sekoitettiin tervaa, vernissaa, pineenitärpättiä ja vielä lopuksi kuiviketta. Sekoittamiseen meni aikaa noin vartti, joskin ammattilaiselta se olisi saattanut mennä vähän nopeammin. Lisätty kuivike on nestettä, joka nopeuttaa tervamaalin kuivumista, maalataanpa sillä sitten puu- tai hirsitalo, ovi tai jotain muuta. Tämä on tarkoitettu pääasiassa ulkokäyttöön.

Tervamaalin valmistusta

Tervamaalin valmistusta

Sitten sekoitetaan hyvin

Sitten sekoitetaan hyvin

Sekoittamisen jälkeen kansi laitetaan kiinni ja ämpäri laitetaan vielä sekoituskoneeseen. Tällä varmistetaan, että ainekset menevät täysin sekaisin. Sitten kylkeen etiketit ja päälle tiedot kuka teki ja mitä teki. Tämä oli valmis toimitettavaksi asiakkaalle, joten seuraavaan hommaan.

Yhdellä vedolla peittaa heti

Yhdellä vedolla peittaa heti

Sitten kansi ja etiketit kiinni

Sitten kansi ja etiketit kiinni

Kalustekalkkimaali oli minulle myös uusi juttu. Sillä voidaan maalata kalusteita tai vaikka seiniä, ja se jättää kalkkimaisen ja hengittävän pinnan. Maali on ekologinen, myrkytön, hajuton ja lyijyvapaa. Maali ei edes hilseile, se kuluu vanhetessaan nätistä. Kalkkimaalin englanninkielinen nimi on Chalk Paint, mutta koska joku on joskus suomentanut liidun kalkiksi, se tunnetaan Suomessa nyt nimellä kalkkimaali. Tämä oli valmiiksi tehty isoon ämpäriin, ja minun tehtäväksi jäi purkittaa se 0,9 litran purkkeihin. Purkkeja tuli kaiken kaikkiaan kolmisenkymmentä, jonka jälkeen purkit vielä kansitettiin ja lisättiin etiketit. Duunista on kulunut vajaa viikko, ja sain tänään tietää, että purkit on jo myyty loppuun.

Kalustekalkkimaalin purkitus ja kansien sulkeminen

Kalustekalkkimaalin purkitus ja kansien sulkeminen

Yrityksen historian ensimmäinen Kalustekalkkimaalipurkki on valmiina myyntiin

Yrityksen historian ensimmäinen Kalustekalkkimaalipurkki on valmiina myyntiin

Hommat oli jo periaatteessa tehty, mutta koska oli vielä aikaa, pakkasimme verkkokauppatilaukset lähtövalmiiksi. Sen jälkeen ehdimme pussittamaan vielä pellavarivettä parikymmentä säkkiä, eli noin sata kiloa.

Päivä oli siinä. Hauska firma, hauska henkilökunta. Jos joskus maalaan mitä tahansa, hankin maalit heiltä. Kannattaa sinunkin miettiä kahdesti, käytätkö luonnonmukaisia maaleja vai jotain muuta.

Kiitos Suomen Luonnonmaalit Oy, Lauri ja Ilkka.

Mun tekemä ruskea mallipala pitäisi periaatteessa näyttää tältä

Mun tekemä ruskea mallipala pitäisi periaatteessa näyttää tältä

Tervamaalin kannen kiinnitys

Tervamaalin kannen kiinnitys

Tervamaalin aineksia

Tervamaalin aineksia

Suomen Luonnonmaalit Oy (ent. Pajutex Oy)

Suomen Luonnonmaalit Oy (ent. Pajutex Oy)

Auro on Suomen Luonnonmaalien maahantuoma

Auro on Suomen Luonnonmaalien maahantuoma

Pellavarivepaalin kuskaaminen pakkauspaikalle

Pellavarivepaalin kuskaaminen pakkauspaikalle

Pigenttiä

Pigenttiä

Luonnonmukaisessa yrityksessä kasvatetaan myös omat sitruunat

Luonnonmukaisessa yrityksessä kasvatetaan myös omat sitruunat

Maali joka puhdistaa huoneilmaa

Maali joka puhdistaa huoneilmaa

Pigmenttivärejä joka lähtöön

Pigmenttivärejä joka lähtöön

Ilkka ”Ile” Tamminen

Ilkka ”Ile” Tamminen

Lauri Koski

Lauri Koski – (kuvat Studio ihana)