Työpäivä 69 oli varmasti yksi parhaimmista työpäivistä, sillä pääsimme lasten kanssa Heurekaan seikkailemaan ja leipomaan. Näin kirjoitin tämän vallattoman työpäivän jälkeen:

Oli jo etukäteen tiedossa, että projektini 69. työpäivä tulee olemaan mielenkiintoinen. Työpäivän tarjosi Kempulssi Oy / Kemia-lehti. Kemia oli koulussa yksi lempiaineista, ainakin silloin kun tehtiin lukemisen sijaan testejä. Nyt oli kemiaa luvassa koko päivä, ja mikä parasta, paikkana oli Vantaalla sijaitseva Tiedekeskus Heureka. Olen ollut Heurekassa viimeksi yli 20 vuotta sitten, joten odotin kovasti tätä päivää. Minun piti kirjoittaa tästä päivästä elämäni ensimmäinen lehtijuttu, eli tittelinä oli toimittaja. Päivän pomonamme olivat etänä päätoimittaja Leena Laitinen sekä toimituspäällikkö Päivi Ikonen.

KEMPULSSI OY / KEMIA-LEHTI

Kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä Kemia-lehti on yleistajuinen ja arvostettu erikoislehti, joka kertoo kemian ja lähialojen kuulumiset sekä alalla toimiville, että kaikille luonnontieteistä kiinnostuneille. Lehdessä on juttuja mm. arkipäivän kemiasta, terveydestä, hyvinvoinnista, ympäristöstä sekä kemian kiehtovasta historiasta ja keksinnöistä. Lehti tekee paljon yhteistyötä myös koulujen kanssa, ja viime keväänä 700 luonnontieteestä kiinnostunutta lukiolaista ja peruskoululaista sai stipendiksi lehden vuosikerran.

– Kempulssi Oy:lle on kunnia-asia, että lehdessä on tiukan ammattiasian ja tuoreiden uutisten lisäksi paljon yleiskiinnostavia lukujuttuja. Kemiaa löytyy kaikkialta, kun vain katsoo ympärilleen, kertoo päätoimittaja Leena Laitinen.

Mitä tapahtui nuoren kemianinsinöörin hyytävässä yövuorossa? Miksi Oliver Sacksin potilas yritti kiskoa vaimonsa pään irti? Millainen oli nobelisti A. I. Virtasen häämatka? Vastaukset löytyvät Kemia-lehden ilmaisesta Historiaekstrasta, johon on kerätty lehdessä julkaistuja jännittäviä tarinoita kemian ja luonnontieteiden historiasta.

Tässä muutamia näytejuttuja lehdestä (aukeaa uuteen ikkunaan klikkaamalla):

Cosplay-harrastaja kertoo:
Näin syntyy Rautamies

Kemiat kohtaavat keittiössä:
Mystinen marenki maistui molekyylikokeille

Innokas remonttireiska,
Korjaathan oikein kesämökkisi

Seikkailu evoluutioteorian syntysijoilla:
Satumaiset Galápagos-saaret

Kemistin kääntöpuoli:
Kemian opettaja perhosten pauloissa

Ihminen, luomakunnan hikoilevin eläin:
Hiki buustaa ajattelua ja bisnestä

Siirry Kemia-lehden kotisivuille tästä, ja tästä pääset suoraan lukemaan Historiaekstraa.

PÄIVÄNI TOIMITTAJANA

Tämä mielenkiintoinen työpäivä alkoi kello 11 Tiedekeskus Heurekan aulasta, jossa kirjauduimme toimittajina sisälle. Kemia-lehdestä ei ollut ketään muuta paikalla, siellä olin vain minä ja kuvaajani Elias. Tehtävänä oli osallistua leipuri-kemia työpajaan, josta minun piti tehdä ihan oikea lehtijuttu. Mukava tehtävä, mutta minulla ei ole minkäänlaista aiempaa kokemusta lehtijuttujen kirjoittamisesta. Eliaksen tehtävänä oli taas ottaa hyvät kuvat juttua varten, mikä nyt ei ole ongelma hyvälle kuvaajalle.

Kemia-lehden juttukeikalla Heurekassa

Kemia-lehden juttukeikalla Heurekassa – (kuvat Studio ihana)

Ihan aluksi tapasimme Heurekan ryhmätyötilojen edessä tiedeleirin ohjaajana, eli innoittajana toimivan Mari Ragbirin sekä parikymmentä 6-10 vuotiasta tiedeleiriläistä. Päivä ei alkanut mitenkään rankasti, sillä siirryimme koko lauma syömään Heurekan ruokalaan. Harvoin näkee näin hyvin käyttäytyviä lapsia. Kukaan ei sooloillut, kaikki oli tosi nätisti ja kaikki oli kaikkien kavereita, vaikka oikeastaan kukaan ei tuntenutkaan toisia ennestään. Ruokakin oli hyvää, itse söin seisovasta pöydästä lihapullia, perunaa ja salaattia.

Kokoontuminen ryhmätyötilojen edessä

Kokoontuminen ryhmätyötilojen edessä

Ruokailun ohessa haastattelin Maria tulevasta päivästä, hänen taustasta ja tietenkin tiedeleireistä. Haastattelu meni enemmänkin keskustelun lomassa, sillä Mari oli erittäin mukava ja tuttavallinen. Hän ei myöskään ollut toimittajan painajainen, sillä vastaukset olivat hyvin selkeitä ja laajoja. Voisin kuvitella millaista olisi tehdä haastattelua, jos haastateltava vastaisi kysymyksiin vain yhdellä tai kahdella sanalla : )

Tiedeleirin innoittaja, Mari Ragbir

Tiedeleirin innoittaja, Mari Ragbir

Haastattelun ja ruokailun jälkeen kaikkien oli tarkoitus kokoontua jälleen ryhmätyötilojen eteen. Tästä lähdettiin siistissä jonossa Heurekan kolmanteen kerrokseen, jossa oli leipuri-kemian työpaja. Pajalla ryhmärämä jaettiin kolmen hengen ryhmiksi omiin pöytiin. Sitten alkoi päivän mukavin osuus.

Ihan kaikkea en nyt kerro tässä blogitekstissä, sillä saatte lukea myöhemmin kirjoittamani lehtijutun. Se julkaistaan lehdessä marraskuussa, ja vasta sen jälkeen voin julkaista sen blogissani. Kerron kuitenkin sen, että tiedeleirillä opeteltiin miten hiiva toimii, mitä aineksia voidaan käyttää hiivan sijasta ja miten ainekset toimivat jne. Tämä oli mielenkiintoista, sillä siinä tuli itsellenikin paljon uutta tietoa.

Leipuri-kemia

Leipuri-kemia

Kun kaikki olivat oppineet hieman leipuri-kemiaa, pääsivät muksut tekemään mukikakkua. Tämän reseptin näette myös myöhemmin julkaisevasta lehtijutusta, mutta sen valmistamiseen menee aikaa vain muutama minuutti. Kun kuivat ainekset olivat kupissa, lisätään sekaan vielä juoksevaa margariinia ja sitten vain pariksi minuutiksi mikroon. Sitten mukikakku onkin valmis nautittavaksi. En edes tiennyt, että leipominen voi olla näin helppoa ja nopeaa. Hauskinta oli kuitenkin oppia leipuri-kemiaa ja rupatella lasten kanssa.

Leipominen on ehdottomasti hauskaa puuhaa

Leipominen on ehdottomasti hauskaa puuhaa

Se ilme, kun tietää kohta saavansa suklaista mukikakkua

Se ilme, kun tietää kohta saavansa suklaista mukikakkua

Kun kakut oli syöty, pääsimme vielä haastattelemaan muksuja. Jos jokin palaute on aitoa, niin se on tämän ikäisiltä lapsilta. Eikä kukaan edes ujostellut, kaikki halusivat saada oman kuvansa lehteen.

Haastattelujen jälkeen mukulat juoksivat pää kolmantena jalkana Heurekan näyttelyihin, ja sinne myös minä suuntasin Eliaksen kanssa. Suosittelen kaikkia vierailemaan Heurekassa, oli sitten muksuja tai ei. Heurekassa voi oppia vaikka mitä, ja mikä parasta, täällä pääsee kokeilemaan myös jos jonkinlaista laitetta. Täällä voit vaikka hiihtää tai lumilautailla virtuaalisesti, tai voit kiivetä ajamaan polkupyörää katon rajassa sijaitsevan vaijerin päälle. Aivan mahtava paikka! Tsekkaa itse www.heureka.fi, vaikka vasta paikan päälle menemällä saat todellisen käsityksen.

Tiedeleirin leipurit

Tiedeleirin leipurit

Haastattelukeikan jälkeen piti vielä kirjoittaa lehtijuttu. Ihan helppoa se ei ollut, varsinkaan jutun aloittaminen. Siinä meni aikaa useampi tunti, mutta loppujen lopuksi kahden sivun juttu oli valmis. Sitten piti vielä valita juttuun sopivat kuvat. Elias otti satoja kuvia, joten jokaisesta tilanteesta löytyi juttuun sopiva kuva.

Kun lähetin jutun Kemia-lehden toimitukseen, jäin odottamaan millaista palautetta tulee, että saako tarinastani lehtijutun vai menikö se ihan penkin alle. Mutta ilmeisesti se oli onnistunut kirjoitus, sillä toimitus antoi jutusta positiivista palautetta. Juttu pääsee lehteen, joskin toimitus sen vielä tarkistaa paremmin ja ilmeisesti sitä hieman lyhennetään. Päivä oli siis onnistunut ja saan pitää toimittaja -tittelin : )

Lehtijuttu ja mukikakun resepti on nähtävillä marraskuun Kemia-lehdestä, ja myöhemmin myös blogissani.

Kiitos todella paljon tästä päivästä Kempulssi Oy;lle, Kemia-lehdelle, Leenalle, Päiville, Marille, Heurekalle ja tietenkin kaikille muksuille, jotka tekivät päivästä ihan supermukavan.

Ronja, Aliisa ja Sofia muodostivat oman ryhmän

Ronja, Aliisa ja Sofia muodostivat oman ryhmän

Suvi ja Laura leipomassa mukikakkuja

Suvi ja Laura leipomassa mukikakkuja

Miten hiiva toimii? Lue se myöhemmin blogista tai marraskuun Kemia-lehdestä

Miten hiiva toimii? Lue se myöhemmin blogista tai marraskuun Kemia-lehdestä

Mikä onkaan hiivan korvaava aines?

Mikä onkaan hiivan korvaava aines?

Sophia oli tiedeleirillä jo toista kertaa

Sophia oli tiedeleirillä jo toista kertaa

Oppimisen ja oivaltamisen iloa

Oppimisen ja oivaltamisen iloa

Mikä aine korvaa hiivan tekemällä kuplia, eli kohottaa taikinaa?

Mikä aine korvaa hiivan tekemällä kuplia, eli kohottaa taikinaa?

JOKO ME PÄÄSTÄÄN LEIPOMAAN?

JOKO ME PÄÄSTÄÄN LEIPOMAAN? – (kuvat Studio ihana)