Työpäivänä 60 oppilaat eivät tienneet yhtään miksi minä ja kuvaaja ollaan paikalla, heille paljastui vasta lopussa, että meillä ei ollut mitään käsitystä kitaroista saati niiden soittamisesta. Näin kirjoitin työpäiväni jälkeen:

Projektini 60. työpäivä meni todella nopeasti, ihan huomaamatta olikin jo ilta. Tämän työpäivän tarjosi Guitar Trainer, ja titteliksi tuli tekniikkacoach. Yritys sijaitsi Helsingin Ruoholahdessa, ja päivän pomona oli yrittäjä toimiva Joni Kosonen.

Joni kosonen - Guitar Trainer

Guitar Trainer – (kuvat Studio ihana)

GUITAR TRAINER

Guitar Trainer on yksityinen kitarakoulu, jonka toimitilat sijaitsevat aivan keskustan tuntumassa, Helsingin Ruoholahdessa. Joni Kosonen on opettanut kitaransoittoa vuodesta 2001 lähtien, mutta idea omasta kitarakoulusta oli ollut mietinnässä jo jonkin aikaa. Vuonna 2010 Joni muutti Helsinkiin ja samalla syntyi myös Guitar Trainer -kitarakoulu.

Guitar Trainer on hionut opetussuunnitelman ja opettamisen omanlaiseksi, eikä toista samanlaista konseptia ole olemassa. Tähän kuuluu olennaisena osana myös omien taitojen ylläpitäminen ja kehittäminen niin kitaransoitossa kun opettamisessakin.

Joni on soittanut myös metalli-yhtyeessä vuosina 2009-2012, jonka aikana on julkaistu myös levy. Bändi teki myös kolme USA:n kiertuetta. Opettajana toimiminen ja oman yrityksen pyörittäminen kuitenkin vie niin paljon aikaa, että bändi sai jäädä. Opettaminen on Jonin intohimo.

Kitarakoulussa opettaa tällä hetkellä Joni sekä Ruotsissa musiikkiopettajaksi kouluttautunut Rasmus. Assistenttina toimii Jenni.

Guitar Trainerin kotisivuille pääset klikkaamalla tästä.

PÄIVÄNI TEKNIIKKACOACHINA

Päivä alkoi kello 13 Guitar Trainerin opetustiloista, vaikka itse oppitunnit alkavatkin vasta kolmelta. Saavuttuamme paikalle tutustuttiin päivän pomoomme, Joni Kososeen sekä hänen yritykseensä. Tämä oli kolmas yritys, jossa kengät jätetään eteiseen.

Opettajasta tuli oppilas

Opettajasta tuli oppilas

Kun olimme jutelleet yrityksen historiasta, Jonin saavutuksista ja tulevasta päivästä, saimme Eliaksen kanssa ensimmäisen tehtävän. Pakkasimme mustan sähkökitaran, ja se piti kiikuttaa huoltoon Kaisaniemeen. Aika rohkeasti Joni antoi kalliin kitaran tuntemattomien matkaan. Mutta eipä siinä mitään, kitara takapenkille ja nokka kohti Kaisaniemeä. Fillarilla olisi mennyt nopeammin, mutta reilussa puolessa tunnissa selvisimme tästä keikasta. Sitten kello lähenikin jo kolmea, jolloin tulee ensimmäisen tunnin oppilaat.

Pysyykö tasainen rytmi? Tuleeko katkoksia? Soittaako liian hennosti? Onko plektrakäsi liian iso tai keinuva? Osuuko plektra vääriin kieliin? Jääkö otelaudassa sormet turhaan pohjaan? Onko otelaitakäden sormien liike liian isoa? Miten venytykset onnistuvat? Loppuuko soitto liian äkisti?

Tehtäväni oli seurata näitä asioita kaikista oppilaista.

Hieman ennen kun kello löi 15, oli oppilaat jo paikalla. Tunnollista porukkaa. Minut ja Elias esiteltiin oppilaille, mutta heille ei kerrottu miksi oikeasti olemme paikalla. Heille kerrottiin, että olemme seuraamassa heidän taitojaan ja antamassa palautetta, jos jotain tehdään väärin. TADAA, minulla ei ole minkäänlaisia kitarataitoja. Olen ehkä koskenut viisi kertaa elämässäni kitaraan, en osaa nuotteja ja rytmitajunikin on aika surkea : ) Joten sori jos tuotiin vähän paineita.

Joni oli kuitenkin hyvä opettaja, sillä kaikki huomiot joita huomasin oppilaiden soitossa, huomasi myös Joni. Tämä kaikki vain vartin opiskelulla. Joni myös kertoi oppilaille huomioitani, ja se oli itselleni tosi yllätys, että aina kun jotakin neuvottiin, he tajusivat asian heti. Näille ei tosiaan tarvinnut hokea asioita, vaan kaikki menee perille heti.

Ei se niin vakavaa ole...

Ei se niin vakavaa ole…

Kitaratunti kestää 55 minuuttia, ja se meni todella nopeasti. Hetken päästä sisälle tuli jo uusi ryhmä, vain pari oppilasta ensimmäiseltä tunnilta oli varannut perättäisen oppitunnin. Yhdelle tunnille mahtuu maksimissaan kahdeksan oppilasta.

Toinen tunti alkoi samalla tavalla kun ensimmäinenkin, nyt oli vain muutama uusi kasvo lisää. Soittajat oli hyvin eritasoisia, sillä osa oli vasta aloittanut, osa oli soittanut jo useita vuosia. Opettaminen kuitenkin tapahtuu luontevasti, sillä oppilas saa aina harjoittelutehtävän jota tehdään niin kauan, jotta se luonnistuu täydellisesti. Henkilökohtaista opetusta ryhmässä, olit sitten vasta-alkaja tai kokenut kitaristi.

Tämä oli yksi taitavimmista kavereista tällä tunnilla

Tämä oli yksi taitavimmista kavereista tällä tunnilla

Toinen tunti meni taas kun siivillä, ja kolmannen tunnin oppilaat saapuivat paikalle. Hommani jatkui samalla tavalla, kirjailin ylös kunkin soittajan mahdollisia heikkouksia… siis sellaisia, joita tällainen maallikko voi huomata. Osa soittajista oli jo niin taitavia, että niistä ei ihan heti voi huomata mitään virheitä. Ainakin se on hyvin vaikeaa, ja siinä pitääkin sitten olla itse jo Jonin kaltainen ammattilainen. Mutta ihan sairaan hienolle kuulosti kaikkien soitto. Vähän innostuin itsekin tästä, saa siis nähdä opettelenko joskus soittamaan kitaraa.

En tiedä mistä se johtui, oliko tämä mielenkiintoista vai oliko homma niin nopeatempoista, että päivä meni loppuun ykskaks. Kuuden jälkeen jengi lähti viimeiseltä tunnilta himaan, ja minä jäin vielä Jonin kanssa juttelemaan alasta tunnin ajaksi. Paljon oppisin tänään, mutta kitaraa en edelleenkään osaa soittaa.

Hieno koulu, hienoa opetusta ja todella hienoja oppilaita. Jos olet joskus haaveillut kitaransoitosta tai haluat paremmaksi soittajaksi, kannattaa mennä Guitar Trainersin tunneille. Näillä tunneilla oli pari teini-ikäistä, mutta keski-ikä taisi olla kolmenkympin tienoilla. Vanhin soittaja oli viidessäkymmenissä, mutta koko koulun vanhin oppilas on yli 70-vuotias. Pienet ryhmät ja mukavaa jengiä, joten kouluun siitä!

Kiitos tästä päivästä Guitar Trainersille, Jonille, Rasmukselle, Jennille ja kaikille oppilaille. Hauskaa oli!

Joni esitteli taitojaan

Joni esitteli taitojaan

Joni oli myös hetken oppilaana

Joni oli myös hetken oppilaana

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix

Nuottien lukeminenkin oli ihan oma juttunsa

Nuottien lukeminenkin oli ihan oma juttunsa

Opettaja meinasi, että pian menee oppilaat joissain taidoissa hänen ohi

Opettaja meinasi, että pian menee oppilaat joissain taidoissa hänen ohi

Tuohan se kitara uskottavuutta

Tuohan se kitara uskottavuutta

Eikö näytä jo valmiiksi artistilta?

Eikö näytä jo valmiiksi artistilta?

Rokkari!

Rokkari!

Oli muuten loistava soittajanalku

Oli muuten loistava soittajanalku

Jengi keskittyi täällä ihan eri tavalla mitä normaalissa koulussa :)

Jengi keskittyi täällä ihan eri tavalla mitä normaalissa koulussa 🙂

Hämä-hämähäkki...

Hämä-hämähäkki…

Joni merkkaa ylös mitä kukin oppilas voisi vielä työstää

Joni merkkaa ylös mitä kukin oppilas voisi vielä työstää

Näytti siltä, että olisin tiennyt mitä teen :)

Näytti siltä, että olisin tiennyt mitä teen 🙂

Pari koulun sähkökitaraa

Pari koulun sähkökitaraa

Back in Black

Back in Black

Osa tämän päivän työmaatani

Osa tämän päivän työmaatani

Paranoid

Paranoid

Men's Needs

Men’s Needs

Joni opetti hevimiehen eleitä. Uskottavaa?

Joni opetti hevimiehen eleitä. Uskottavaa?

Checklist!

Checklist!

Smoke on the Water

Smoke on the Water

You Really Got Me

You Really Got Me – (kuvat Studio ihana)