Työpäivä numerolla 58 toi mukanaan pari lisäkiloa. Näin kirjoitin tuon herkullisen päivän jälkeen:

Harvassa on ne työpäivät, jolloin laitetaan jukeboxi soimaan ja pelataan bilistä vaalenpunaisella bilispöydällä kattokruunujen alla. Tämä oli kuitenkin yksi niistä duuneista, mutta varsinainen työaika vietettiin kuitenkin keittiössä. Tämä oli 58. ammatti, ja ammatin tarjosi Hellapoliisi Oy. Duuni alkoi Helsingin Spelttitieltä kello 9, jossa päivän pomonamme oli johtajatar Kati Jaakonen.

HELLAPOLIISI

Hellapoliisi Oy tuottaa reseptit kuvineen elintarvikealan yrityksille muun muassa yritysten nettisivuille, lehtiin, reseptilehdyköihin sekä tuotepakkauksiin. Kuluttajille yritys ylläpitää Hellapoliisi.fi -sivustoa. Yrityksen ja sivuston takana on kokiksi vuonna 1995 valmistunut Kati Jaakonen, jolle perhearki on tuttua neljän lapsen kanssa. Sivusto on ollut alkujaan yksi Suomen ensimmäisistä ruokablogeista, josta se on laajentunut monipuoliseksi sivustoksi, jota seuraa viikottain noin 70 00 – 90 000 uniikkia kävijää.

Hellapoliisi on julkaissut myös yli 40 keittokirjaa, Tacticin kanssa toteutettu ruoka-aiheisen kortti- ja lautapelin sekä Pink Pommis -soodajuoman MySoda-juomalaitteelle. Lisäksi Hellapoliisi on tuottanut kertakäyttökäsineitä yhteistyössä Akronin kanssa.

Voit seurata Hellapoliisia Facebookissa ja Pinterestissä. Hellapoliisin arkeen pääset tutustumaan Twitterissä ja Instagramissa. Omissa päivityksissäsi voit käyttää vaikka näitä hästägejä (haku/avainsanoja) #hellapoliisi #ruoka #arki

Videoita voit katsoa esimerkiksi YouTube -palvelusta.

Hellapoliisin johtajatar Kati Jaakonen

Hellapoliisin johtajatar Kati Jaakonen – (kuvat Studio ihana)

PÄIVÄNI TUOTESUUNNITTELIJANA

Saavuimme Hellapoliisin keittiöön aamulla kello 9, jossa meidät vastaanotti Hellapoliisin perustaja, johtajatar Kati Jaakonen. Ihan ensimmäiseksi meille esiteltiin yrityksen toimitiloja, jotka olivatkin hyvin, hyvin erikoiset. Oli kattokruunua, pinkkiä seinää, pinkkiä bilispöytää, jukeboxia, kellona toiminut klaffi ja paljon muuta. Keittiöitäkin taisi olla useampi, en ole ihan varma kun taisin vähän eksyä jossakin kohtaa : ) Mutta paikka oli hieno, ja sitä voikin vuokrata vaikka illanistujaisiin, ja tarvittaessa kokki on apunanne koko illan.

Hellapoliisi Oy

Hellapoliisi Oy

Kierroksen jälkeen Kati kertoi Hellapoliisin synnystä ja ylitetyistä esteistä. Kati oli hyvin avoin, ja ihmettelenkin miten hän on jaksanut tehdä kaiken. Sitkeä nainen, sitkeä kokki, sitkeä äiti ja erittäin sitkeä yrittäjä.

Sitten sisälle astelikin jo Katin asiakkaat, ruokarekkaa pyörittävät äiti ja poika. Yrittäjät haluavat, että heidän tuotteensa kuvataan siten, että tuotekuva vastaa sitä mitä asiakas saa rekasta käteensä. Ei siis laiteta liimaa, lakkaa, nuppineuloja tai parannella Photarilla. Kuvataan hampparit siten kun ne on. Kuvaukset hoiti Katin mies Jami.

Hellapoliisin asiakkaita

Hellapoliisin asiakkaita

Kaikille meille on tuttua, että hampparikuva on mainoksessa todella houkutteleva, mutta kun sen saa käteen, se lähes poikkeuksetta on ihan jotain muuta. Vaikka maku on tietenkin se pääasia, haluaa ruokarekkayrittäjät panostaa myös visuaalisuuteen. Tuotteet toki asetellaan paperikääreen päälle siten, että siitä saa hyvän kuvan, mutta mitään muuta ei tehdä. Tämän vuoksi Elias söi ainakin viisi erilaista hampparia sitä mukaan kun kuvaus oli kunkin hampparin kohdalta valmiina.

Omnom

Omnom

Kyllähän näitä voisi syödä vaikka joka päivä

Kyllähän näitä voisi syödä vaikka joka päivä

Mutta tämä oli sivujuoni… Kati ja Jami halusi, että minä ja Elias suunnitellaan oma MunBlogi -resepti. Siinä kohtaa pää löi ihan tyhjää. Kasviksia? Kanaa? Lihaa? Riisiä? Perunaa? Kalaa? Eikö kaikki ole jo keksitty ja tehty? Ihan tyhjästä ei olekaan ihan iisiä keksiä reseptiä, jota ei olisi vielä olemassa. Jami antoi lisäohjeeksi, että tehkää ÄIJÄSAFKAA. Tämä tarkoittaa siis jotain heviä ja rasvaista. Siltikin tuli mieleen jotain ihan perushuttua, kuten jättipihvi ja isot bataattilohkot. Ei mitenkään erikoista siis.

Jonkin aikaa siinä mietittiin, kun keksin LIHAKAKUN. Elias innostui, mutta nimestä tuli vähän erimielisyyttä. Onko se äijäkakku vai lihakakku tai ihan vain ”Ei mikään kermakakku”. No enivei, ei sillä väliä mikä nimi kakulle tulee, ensin se pitää tehdä ja syödä.

No mitäs äijämäiseen kakkuun sitten tulee? No, bataatista tehdään kakun pohja, päälle pihvi, sipulia, valkosipulia sekä juustoa. Sitten sama toistetaan pari kertaa, jotta kakusta saadaan tarpeeksi massiivinen. Olisin halunnut, että tehdään pohjat erikseen ja lopuksi kasataan kakku, mutta Elias oli sitä mieltä, että jengi ei jaksa tehdä kakkuamme, jos sen tekeminen on liian vaikeaa ja aikaa vievää. Vastusteluistani huolimatta päädyttiin yhden uunin pysäytykseen, eli pinotaan kaikki kerralla ja sitten uuniin.

Ensin lähdettiin kaupasta ostamaan olutta, joka siis saadaan myös juoda työpäivän aikana. Ei paha. Tosin pääasia kaupasta oli kuitenkin hakea bataatit, jauheliha, juustoa ja chilimaustetta. Kaikki muut raaka-aineet olikin jo Hellapoliisin lukuisissa jääkaapeissa.

Lihaostoksilla

Lihaostoksilla

Nyt pitää korostaa, että minä enkä Elias saanut keneltäkään apua kakkumme ideointiin tai tekemiseen. Korkeintaan piti Katista osata lukea ollaanko nyt menossa ihan karille. Tuurillahan ne laivatkin seilaa.

Ensin raastettiin 1500g bataattia, ja sen jälkeen se laitettiin suolan kera sihvilään. Kun se oli tasaantunut siinä joitain minuutteja, sitä puristeltiin niin kovaa, että saadaan nesteet pois. Tämä estää sen, että kakusta tulisi vetinen.

Samaan aikaan sekoitettiin munat, suola ja vehnäjauhoa tasaiseksi massaksi. Masaan lisättiin raastetta tasaisesti samalla sekoittaen. Mukaan myös mausteet. Sitten oli kakkupohja valmiina. Kakun leikkaamisen helpottamiseksi käytimme vähärasvaista jauhelihaa, vaikka ideana olikin ensin käyttää siinä ihan kunnon pihviä. Jauheliha maustettiin ja sekaan myös sipuli sekä valkosipuli. Jauhelihaa oli myös 1500g.

Taikina on nyt sopivan tasainen ja paksu

Taikina on nyt sopivan tasainen ja paksu

Raaste lisätään taikinaan

Raaste lisätään taikinaan

Paras kakkuvuoka on sellainen, josta saa reunat irti. Kakkua ei tarvitse siis kumota tai kaivaa mistään irti. Tämä on senkin vuoksi kätevä, että kun kakku on redi, avaamalla hakasen saa vielä mahdolliset nesteet valutettua pois. Mutta ennen kun mennään siihen, niin kasataan kakku.

Kakkuvuoka voideltiin korppujauhojen kera. Sitten pohjalle ensin bataattimassaa, päälle jauhelijaa, sitten juustoa ja vielä kerran bataattia, ja jauhelihaa. Toki kerroksia voi tehdä niin monta kun haluaa, mutta ihan päälle laitetaan puolisen kiloa juustoa. Tätä ei kuitenkaan laiteta vielä, sillä päällimmäinen juusto lisätään vasta kun kakku on ollut jo jonkin aikaa uunissa.

Kerros kerrokselta

Kerros kerrokselta

Mutta sitten kun komeus on kasattu vuokaan, heitetään kakku uuniin. Tarkemman reseptin löydätte tämän jutun lopusta sekä tietenkin osoitteesta Hellapoliisi.fi.

Valmiina uuniin - Muista lisätä juusto myöhemmin ohjeiden mukaan

Valmiina uuniin – Muista lisätä juusto myöhemmin ohjeiden mukaan

Kun kakku on ollut uunissa tovin, otetaan se hetkeksi pois, aukaistaan hieman kakkuvuokan reunoja (jotta mahdolliset nesteet valuu pois) ja sitten reunat takaisin kiinni. Päälle erilaisia juustoja maun mukaan (cheddar, kermajuusto, Aura-juusto, feta, vuohenjuusto tmv.). Meillä oli cheddaria ja kermajuustoa. Juustoa laitetaan päälle maun mukaan, meillä sitä oli puolisen kiloa. Sitten kakku takaisin uuniin, kunnes juusto on kullanruskeaa. Sitten vain kakku pois uunista ja herkuttelemaan.

Kakku jätettiin vetäytymään pöydälle, ja sen jäähtymistä odotellessa pelattiin Jamin sekä Eliaksen kanssa bilistä vaaleanpunaisella pöydälle. Se oli oikeasti tosi makea, kun on tottunut siihen tylsään vihreään väriin joita 99,9% pöydistä on. Voitin hyvällä tuurilla Jamin kaksi kertaa kolmesta. Tämä oli oikeasti tuuria, sillä Jami kyllä pelasi paremmin. Voittajana sain vastaani Eliaksen. Vaikka olen tuntenut Eliaksen vuosikausia, en ikinä ole edes kuullut puhuttavan biliksestä. Mutta niin siinä vain kävi, että se yksi peli joka ehdittiin pelaamaan päätyi Eliaksen voittoon. TUURIA sanon minä, heh.
18Sitten oli tämän päivän mielenkiintoisin kohta, eli irrotetaan kakkuvuoka ja katsotaan pysyykö tämä useita kiloja painava kakku kasassa vai leviääkö se kuten Jokisen eväät. Kaikkien yllätykseksi se pysyi pystyssä, ja se vielä näyttää ihan kakulle. Kaikki hyvin, mutta entäpäs maku? Sitä jouduin odottamaan vielä vajaan tunnin, kun Jami ja Elias kuvaili kakkua eri kulmista ja plaa plaa. En ymmärrä kuvaamisesta kamalasti, joten seurasin sivusta ja join kuvausrekvisiittana olleen pienen oluen. Tai oikeastaan vain puolet siitä, koska pitää vielä ajaa autoa päivän lopuksi.

Ei mikään kermakakku

Ei mikään kermakakku

Kakku saatiin kuvatuksi, joten sitten oli aika selvittää vielä maku… ja OMG, sehän oli hyvää. Sitä söi Hellapoliisissa äidit tyttärineen ja poikineen, miehet ja naiset. Ja voin sanoa, että jos jotakin ruokaa syö useamman haarukallisen niin joko ruoka on hyvää, tai sitten on ihan älytön nälkä. Mutta niin tai näin, päivä oli erikoinen ja hauska, eikä nälkäkään päässyt tulemaan kertaakaan.

Lopuksi vielä pakkasimme osan kakusta mukaan. Kati varmaan ajatteli, ettemme vain pääsisi Eliaksen kanssa laihtumaan. Lopuksi saimme vielä mukaamme Hellapoliisi kynän, parkkikiekon ja pelin. Päivä oli siis pulkassa.

Unohtui mainita, että teimme myös choslew-salaatin kaalista, porkkanasta, majoneesista jne. Sitä tuli ämpärillinen, kun vähän noi suhteet oli hakusessa. Sekin oli syötävää.

Kiitos Hellapoliisi, Kati, Jami ja kaikki muut jotka tänä päivänä tapasimme.

RESEPTI KUVIEN ALLA TAI OSOITTEESSA HELLAPOLIISI.FI

Supersmoothiet

Supersmoothiet

Avoinna 24h

Avoinna 24h

Ruokarekan herkkuja

Ruokarekan herkkuja

Kuvaussessiot

Kuvaussessiot

Yksi Hellapoliisien keittiöistä

Yksi Hellapoliisien keittiöistä

Neukkari

Neukkari

Hellapoliisin julkaisemia kirjoja ja pelejä

Hellapoliisin julkaisemia kirjoja ja pelejä – (kuvat Studio ihana)

 

*******************************************************
RESEPTI – ÄIJÄKAKKU – LIHAKAKKU – EI MIKÄÄN KERMAKAKKU
*******************************************************

Äijäkakku on tosimiehen isoon nälkään. Lihakakun voi toki tehdä myös pienempänäkin versiona, vaikka äidin kaapista löytyvillä, tyttömäisillä pikkuvuuilla. Tämä tosimiesten kakku vaatii alkuvalmisteluihin aikaa tunnin, ja uunissa koko komeus on 80-100 minuuttia. On siis reilusti aikaa pelata Pleikkaria, käydä salilla tai olla muuten vain äijä.

AINEKSET (kakkupohja)
1,5 kg Bataattia
2tl Suolaa
4 munaa
2,5dl Vehnäjauhoja
1tl Currya
Voita
Korppujauhoja

SISÄLTÖ (täytteet)
1,5 kg Naudan jauhelihaa
1 ISO sipuli
4 Valkosipulin kynttä (valinnainen)
2tl Suolaa
2tl Mustapippuria
700g Oltermanni
14 Cheddar-juuston siivua
(Juustoa voi laitta oman maun mukaan ja juuri niitä omia lempijuustoja)

Raasta bataatti ja lisää siihen suola. Sekoita hyvin ja anna vetäytyä 10-15 minuuttia. Laita raaste sihvilään (sellainen astia missä on monta pientä reikää pohjassa) ja paina miehekkäin ottein nesteet pois. Sekoita tutuin ranneliikkein munat, vehnäjauho ja curry tasaiseksi massaksi, mielellään vispilällä. Poraa ei tarvita, ellet sitten tee vaikka ämpäristä sihvilää. Lisää raaste vähitellen taikinan sekaan samalla sekoittaen massaa puukauhalla. Kun bataatti on tasaista massaa, on se valmis.

Pilko sipulit ja sekoita ne suolan sekä mustapippurin kanssa jauhelihaan. Sekoita niin kauan, että liha on maustettu joka puolelta, lisää makusi mukaan myös muita mausteita tuomaan vaikka tulisuutta (esim. chili).

Voitele kakkuvuoka, mieluiten sellainen mistä irtoaa reunat. Jos et tiedä, kysy vaimolta tai äitiltä. Voitele vuoka voilla tai margariinilla, jonka jälkeen levitä korppujauhoja tasaisesti. Kaada ylimääräiset korppujauhot pois.

Levitä vuuan pohjalle 1-1,5 sentin kerros bataattimassaa, jonka päälle levitetään juustokerros. Tämän jälkeen lisätään 1-1,5 sentin kerros jauhelihaa. Jatka tätä niin kauan kunnes bataatti ja liha loppuu. ÄLÄ LAITA JUUSTOA VIELÄ KAKUN PÄÄLLE, se lisätään myöhemmin.

Heitä koko komeus uuniin 200 asteeseen (kiertoilma 180). Anna olla uunissa noin 40 minuuttia, jonka jälkeen lisäät kakun päälle kahden sentin juustokerroksen. Laita takaisin uuniin ja anna olla vielä 40-60 minuuttia. Ota kakku ulos uunista kun juusto on miehekkään kultaista ja sulanutta.

Asettele kakku ensin vaikka uunipellille. Avaa vuuan hakanen, jotta mahdolliset nesteet valuu ulos. Anna kakun hautua vielä 30min (ei pakko) ja laita kakku tarjolle muutaman oluen kera. Voit maustaa kakkua vielä majoneesilla, chilikastikkeella tai miten sitten haluatkaan. Mikäli rehut ei haittaa, tähän sopii kivasti myös ketsuppi sekä choslew-salaatti. Jos et saa huuhdeltua kakkua oluen kanssa kurkusta kokonaan, ei hätää, jotkut miehet on vain pienempiä kun toiset. Kakku on vallan loistavaa myös seuraavana päivänä.

PS. Jos bataattia ja/tai jauhelihaa jää yli vuuan, tee siitä vaikka pihvejä ja paista pannulla.
PS2. Bataatin tilalla voi käyttää myös perunaa, jos se ei ole mielestäsi yhtä rehu kun bataatti