Tämä työpäivä oli ainakin kuvaajani mielestä hyvin raskasta, ja ehkä se sitä olikin, mutta tämä oli minulle myös yksi mukavimmista kokemuksista tämän projektin yhteydessä. Pidän eläimistä, ja täällä niitä riitti. Lisäksi 3000 kilon helvosenlannan pussittaminen oli ihan mukavaa kuntoilua samalla. Kyykkyyn ylös ja säkkien nostamista ja pinoamista. Kirjoitin tästä kivasta päivästä blogin heti työpäivän jälkeen, ja sen voit lukea tästä alta.

Perjantaina oli jo 33. työpäivä, ja tämän päivän tarjosi Poni-Haka tittelillä pakkaaja. Kyseessä ei ollut mikä tahansa pakkaaminen, vaan nyt pakattiin hevosenlantaa noin 3000 kiloa, eli 6000 litraa. Tämän päivän jälkeen tiesi tehneensä jotakin : ) Päivän pomonamme oli yrittäjä Virpi ranta.

PONI-HAKA

Poni-Haka on perustettu vuonna 1974, ja se sijaitsee Vantaan Hakunilassa, osoitteessa Vuorilehdontie 16. Vuonna 2013 yrityksen ratsastuskoulu sai SRL:n laatutalli -nimityksen. Nyt, vuonna 2016 talleista löytyy omia hevosia ja poneja 45 kappaletta, jonka lisäksi tallipaikan vuokranneita on muutama. Opetuksesta vastaa kuusi SRL:n hyväksymää opettajaa.
Yrityksen päätoimialana on ratsastuskoulun pitäminen, mutta tämän lisäksi yritys järjestää ponitalutuksia, ponisynttäreitä ja myy Pollen Parasta -nimen alla maanparannusainetta.

Olitpa vasta-alkaja tai kokenut ratsastaja, yritys toivottaa kaikki tervetulleiksi. Kannattaa katsoa yrityksen sivuilta lisää mm. tenava- ja alkeiskursseista sekä mitä kesäkursseja yritys tarjoaa. Voit myös käydä kokeilemassa miltä ratsastaminen tuntuu, ihan vain vaikka yhden kerran.

PÄIVÄNI PAKKAAJANA

Päivä alkoi Vantaan Hakunilan talleilta kello kahdeksan, jossa meidät vastaanotti Pontus. Pontus on tallin edellinen omistaja, joten hän oli juuri oikea henkilö perehdyttämään meidät talliin, sen toimintaan ja varsinaiseen päivähommaamme. Ensin mentiin kuitenkin kahville tutustumaan vähän muuhun henkilökuntaan, sekä hymyilevään tallikoiraan. Kahvin jälkeen tehtiin tallikierros.

Oli aamu, ja viitisenkymmentä hevosta oli vielä talleissaan odottamassa ulospääsyä. Menimme ison maneesin kautta talleille, ja sieltä kuuluikin jo iloinen hirnunta… ja haju. En ole ikinä ollut talleilla, joten se haju, tai jotkut sanovat tuoksu, yllätti hieman. Lannan haju ei ollut kamala, se oli sitä itseään, mutta virtsa pisti silmät hetkeksi valumaan. Haju on pahin talleilla aina aamusin, ennen kuin hevoset sekä ponit pääsevät laitumelle ja tallirengit siivoavat hevosten karsinat.

Herännyt heppa odottaa ulospääsyä

Herännyt heppa odottaa ulospääsyä – (kuvat Studio ihana)

Talleilta mentiin tuotantolaitokseen, jossa hevosenlanta laitetaan hautumaan isoon kompostoriin. Kompostoinnin jälkeen haju lähes katoaa, ilmeisesti koska bakteerit kuolevat. Rumpukuivauksessa tuotteen lämpötila nousee yli 60 asteiseksi, jolloin myös itiöt ja siemenet tuhoutuvat. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäessäsi tuotetta voit olla varma, ettei kukkapuskaan kasva esimerkiksi marjapensasta ja rikkaruohoja. Pollen Parasta on siis kompostoitua, turvepohjaista ja hiutalemaista hevosenlantaa, jota on helppo käsitellä. 100% vapaa rikkakasveista oleva luonnontuote joka ei polta kasveja. Humuspitoisuus 80%. Sopii erinomaisesti maanparannusaineeksi, lannoittavaksi katteeksi ja puutarhan yleislannoitteeksi keväällä. Täysin vastaavaa tuotetta ei saa muualta, vain Poni-Haka Oy:stä ja sen jälleenmyyjiltä.

Täällä se kiertää ja muhii

Täällä se kiertää ja muhii

Päivän pomonamme toiminut Virpi Ranta ja tallin entinen omistaja Pontus näyttivät miten lannanpakkauskone toimii, miten pussit täytetään, miten pussi suljetaan ja miten ne pakataan lavalle oikein. Suurin helpotus oli, että tämä tuote ei haissut omaan nenään laisinkaan. Täysin multamaista ja puhdasta.

Lämmin keko odottaa pussitusta

Lämmin keko odottaa pussitusta

Pakkauskone oli Pontuksen omaa käsialaa, eli hän on suunnitellut ja rakentanut sen itse. Ensin pakkauskone täytettiin traktorilla, jonka jälkeen kaikki oli valmiina pussitukseen. Ensin pussin takareuna kiinni laitteeseen, sitten etuosa samalla tavalla ja lopuksi pussin lukitseva kahva alas. Tämän jälkeen pussiin päästettiin kahvaa vääntämällä hieman tuotetta, jonka jälkeen pussia hieman potkittiin. Potkimisen tarkoitus on, että pussien kulmat täyttyvät myös lannasta. Sitten pussin ympärille työnnettiin pyörillä oleva muotoilija, eli laite joka pitää pussin muodon oikeanlaisena. Muotoilijan seinät laitettiin myös raudalla kiinni, jotta kaikki pussit tulevat samanlaisiksi. Pussi täytetään täyteen, jonka jälkeen nappia painamalla laite tiivistää lannan pussiin. Tätä tehdään niin kauan, että pussi on tiivistettynä täynnä. Täysinäinen pussi irrotetaan avaamalla kaikki edellä mainitut lukitukset, ja sitten se rullataan viereisen laitteen kohdalle. Tässä pussi hitsataan kiinni. Ensin pussi taitellaan siten, että pussinsuu jää töröttämään ylöspäin. Sitten suu laitetaan pihtien väliin, joka sulattaa, eli hitsaa pussin kiinni. Sitten vain pussi lavalle ja seuraava työn alle.

Tässä oli päivän työpiste, eli pussituskone

Tässä oli päivän työpiste, eli pussituskone

Kun parikymmentä pussillista oli tehty, niin sitten homma alkoi jo luonnistumaan kuten pitääkin. Parhaimmillaan sain Eliaksen kanssa pussin lavalle täytettynä yhdessä minuutissa, mutta ihan samaa rytmiä ei jatkuvasti saatu pidettyä. Täydessä lavassa oli 40 säkkiä, joka on siis 800 kiloa / 1600 litraa. Lava saatiin täyteen, kelmutettua ja ulos kuskattuna tunnissa. Kaiken kaikkiaan teimme työpäivän aikana noin neljä täyttä lavaa, eli käsittelimme yli 3000 kiloa ja yli 6000 litraa lantaa. Kynsien alla ja kengissä tuotetta oli ehkä vain parisen kiloa : )

Neljäs lava jäi talliin sisälle

Neljäs lava jäi talliin sisälle

Hommana tämä oli helppoa, mutta onhan se raskasta kyykistyä laittamaan pussi, siirrellä täysiä säkkejä ja lopuksi nostaa säkki lavalle. Tämä kävi kuntoilusta, jonka tunsi jaloissa koko viikonlopun. En valita, tämä oli oikeasti kivaa, ja kivaa oli saada jotain aikaiseksi. Saimme koko pussituskoneen tyhjäksi, joten tehtävä tuli suoritetuksi.

Homma olisi ollut valmiina paljon aikaisemmin, mutta Elias katosi välillä kuvailemaan, sitten kävimme syömässä ja istuimme Virpin kanssa alas puhumaan tallista, sen toiminnasta ja meidän päivästä. Sen lisäksi hommat seisahtuivat kun hevoset päästettiin laitumelle syömään ruohoa. Hieno näky kun kymmenet hevoset laukkaa suu virneessä laitumelle. Hepat ja ponit viettävät siis päivät aina ulkona, ja iltapäivästä ne kutsutaan takaisin sisälle. Sisäänmeno ei tapahtunut ihan niin helposti kun ulos meneminen, sillä elukat olisivat halunneet olla vielä pihalla. Kutsusta hepat kyllä juoksi kujaa pitkin takaisin talleille, mutta muutaman kerran ne päättivät porukalla tehdä u-käännöksen. Juoksivat sitten takaisin nurmelle. Pienen kissa ja hiiri -leikin jälkeen kaikki pollet siirtyivät takaisin karsinoihin syömään ja odottamaan seuraavaa aamua.

Uloooooooossss!!

Uloooooooossss!!

Hevoset ja ponit olivat karsinoissaan, lantakone tyhjä ja kroppa tiesi tehneensä jotakin, Virpi vapautti meidät. Virpi jatkoi vielä palaveria asiakkaiden kanssa, mutta me lähdimme Eliaksen kanssa kohti kotia.

Kiitos Poni-Haka, Virpi, toinen Virpi, Pontus ja koko muu henkilökunta eläimineen. Oli hauska päivä!

KENELLE AMMATTI SOPII

Lannan pussittaminen sopii kenelle tahansa, jolla kunto ja kroppa kestää. Homma on mukavaa, helppoa ja siinä näkee mitä saa aikaiseksi. Jos yksitoikkoisuus ei haittaa, eikä mahdolliset hajut, niin tämä voisi olla ammattisi. Ammatin hyvinä puolina on se, että pääsee näkemään eläimiä päivittäin.

Pontus antaa neuvoja

Pontus antaa neuvoja

Pollen Parasta

Pollen Parasta

Päivämäärät säkkeihin

Päivämäärät säkkeihin

Heinät ulos ja lanta sisälle

Heinät ulos ja lanta sisälle

Lannan murskausta

Lannan murskausta

Ulkotallissa oli pari heppaa lomailemassa

Ulkotallissa oli pari heppaa lomailemassa

Poni-Haka

Poni-Haka

Hymyilevä tallikoira

Hymyilevä tallikoira

Vihdoinkin pihalla

Vihdoinkin pihalla

Ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella

Ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella

Passikuvaus

Passikuvaus

Hevosvoima

Hevosvoima

Sisällemeno ei ihan onnistunut ensiyrittämällä, laidun houkutteli enemmän

Sisällemeno ei ihan onnistunut ensiyrittämällä, laidun houkutteli enemmän

Hei jengi, tehdään uukkari

Hei jengi, tehdään uukkari

Pois alta tai osuu

Pois alta tai osuu

Täällä ne muhii 60 asteessa

Täällä ne muhii 60 asteessa

www.ponihaka.net

www.ponihaka.net – (kuvat Studio ihana)