Tämä työpäivä oli osa Suomen kiertuetta, jossa työskentelimme pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Prisma tarjosi kaksi työpäivää, joista ensimmäinen oli Prisman kahvilassa. Kahvila oli varautunut tulooni erilaisialla julisteilla aina kaupan aulasta lähtien, joten tänne oli mukava mennä. Näin kirjoitin tuolloin työpäiväni jälkeen:

Keskiviikkona projektini pääsi jo miehiseen ikään, sillä eri ammatteja on nyt kokeiltu 31 kappaletta. Keskiviikkona työnantajana oli Lahden Launeen Prisma Café, pomona Jani Koikkalainen ja tittelinä kahvilatyöntekijä. Erikoisen tästä päivästä teki kaupungin lisäksi se, että työpäivän jälkeen pomomme esitteli meille Lahden nähtävyyksiä ja Prisma tarjosi minulle sekä Eliakselle ilmaisen majoituksen Hotelli Seurahuoneella. Myös torstaina on sama työnantaja, mutta siitä enemmän seuraavassa blogissa.

Prisma Café

Prisma Café – (kuvat Studio ihana)

PRISMA CAFÈ

Launeen Prisma Cafésta kaupungin kuumimmat munkit! Oman keittiön itse paistettu jättimunkki ja Juhla Mokka -kahvi yhteishintaan vain 2,90€. Valikoimassa myös tuoreita ja raikkaita suolaisia sekä makeita herkkuja pikkunälkään ja mutkattomaan kahvihetkeen ostosreissun lomassa. Salaattibaarista saat runsaat ja raikkaat salaatit valitsemillasi täytteillä.

Prisma Caféssa herkuttelet myös À la carte -annoksilla. Keittiössä paistetaan reilut omistajanleikkeet pippurikastikkeella edulliseen hintaan. Herkutteluun voit tilata vaikka dippikoreja koko perheelle. Lapsille oma menu ja leikkialue leikkimökkeineen.

Prisma Café on oma ravintolamaailmansa, sillä samassa viihtyisässä ja kotoisassa tilassa toimii myös Hesburger ja PizzaBuffa. Buffa on helppo ja nopea koko perheen ravintola, jossa voit nauttia samalla hinnalla herkullisia ruokia niin paljon kun mielesi tekee. Buffa tarjoaa meheviä pizzoja, raikkaita salaatteja, lämpimiä ruokia sekä tietenkin kyytipojaksi virvoitusjuomia. Arkisin voit nauttia myös päivittäin vaihtuvasta lounaasta ja jälkiruuaksi tietenkin pehmytjäätelöä tai muita herkkuja.

Tunnelmallisessa ravintolassa on mukava viettää aikaa, olitpa sitten ystävän tai perheen kanssa tai vaikka ihan yksin. Ravinolan kirjahyllystä voit napata mukavaa luettavaa, ja mikäli kirja jää kesken, voit viedä sen kotiin mukanasi. Toiveena on, että jokainen kirjan mukaansa ottanut toisi vaihtarina toisen kirjan hyllyyn.

Lounaan Prisma Cafén nettisivut ja lounastiedot löydätte klikkaamalla tästä.

PÄIVÄNI KAHVILATYÖNTEKIJÄNÄ

Lähettelin tuttuun tapaan yrityksille sähköpostia, jossa kerron projektistani ja tiedustelen josko heille pääsisi päiväksi hommiin. Lähetän postia aina pääkaupunkiseudun yrityksille, mutta nyt jostakin syystä yksi maili meni Lahteen. Tämä vahinko kannatti, sillä Prisma tarjosi kaksi duunipäivää eri ammateissa ja vielä ilmaisen hotelliyön Seurahuoneella.

Päivä alkoi kello 9 Lahden Launeen Prisma Caféssa, joten herätys oli aamulla kello kuusi. Nappasin Eliaksen Helsingin keskustasta kyytiin 7:40, kun hänen bussinsa oli vähän myöhässä. Navi näytti, että matkaan menisi tunti ja 10 minuuttia, mutta ruuhka hidasti liikennettä. Saavuimme Prisman parkkihalliin kolme minuuttia ennen duunin alkamista, ja itse kahvilassa olimme muutamia sekunteja ennen kun piti. Ei siis myöhästytty tälläkään kertaa, huh.

Meidän vastaanotti päivän pomomme, ravintolapäällikkö Jani Koikkalainen. Jani oli yksi iloisimmista ja positiivisimmista pomoista joita olemme tämän projektin puitteissa tavannut. Ja tämän siis pystyi sanomaan jo heti tavattuamme ; ) Ensimmäiseksi istuimme alas kahville, Jani kertoi meille itsestään, Prisma Cafésta ja pikkasen tulevasta päivästä. Kun rupattelut oli rupateltu, siirryimme henkilökunnan tiloihin etsimään meille sopivia vaatteita. Saimme päällemme pinkit -t-paidat, mustan essun sekä hatun. Nyt olimme valmiita soluttautumaan ravintolamaailmaan.

Prisma Café oli panostanut vierailuumme, ja minulta kysyttiinkin jo etukäteen millainen olisi ”Juhan salaatti”. Tämän varjolla Prisma Café oli tehnyt Juha hommissa -julisteita, jossa tarjottiin Juhan salaattia erikoishintaan. Julisteissa kerrottiin myös mikä on MunBlogi.fi.

Juhan salaatti!

Juhan salaatti!

Minun, eli Juhan salaattiin tuli vihersalaatti, pasta, kana, välimerenjuusto, tomaatti, kurkku sekä meloni. Salaattiin asiakas sai myös leivän sekä haluamansa salaattikastikkeen. Nam! Tämän salaatin tekeminen olikin ensimmäinen työ tänä aamuna. Minun piti opetella miten salaatti tehdään, ja kuinka paljon mitäkin ainesta salaattiin tulee. Sain eteeni listan, lautasen ja vaa`an. Helppo homma, vaikka ensimmäisen salaatin tekemisessä menikin vähän enemmän aikaa.

Juhan salaatti - Ei ihan täysin onnistunut ensimmäinen vedos, mutta sitäkin paremman makuinen

Salaattivaaka ja henkilökunnan salakuvaus

Kun salaatinteko oli ”hanskassa”, pääsimme pizzan tekoon. Jani näytti miten pizza tehdään, ja sen jälkeen pääsin pyörittelemään pizzaa ensimmäistä kertaa elämässäni. Tai kotona nyt on tullut pizzaa tehtyä, mutta aina valmispohjalle. Nyt pohjat piti pyörittää itse. Lisähaastetta siihen tuli, kun pizzapohjia väännetään neljä samaan aikaan. Taikinat pinottiin päällekkäin jauhokasojen väliin, jonka jälkeen ne paineltiin käsipelillä pyöreiksi. Siitä taikinat siirrettiin ritilälle, jossa pizzat saivat oikeat täytteet. Ensimmäisten pizzojen täytteeksi tuli tomaattikastike, pekoni, kana ja juusto. Ensimmäiset pizzat eivät olleet pyöreitä, mutta niistä tuli silti persoonallisia. Ne näyttivät ehkä kotitekoiselta, mutta silti herkulliselta : ) Kun pizzoja oli väännetty kymmenkunta, niin sehän alkoi luonnistumaan kuten pitääkin.

Pizzoja tehtiin valmiiksi kärryihin, josta niitä paistetaan PizzaBuffaan sitä mukaan kun asiakkaat niistä syövät. Kärrystä pizza heitettiin liukuhihnauuniin, eli uuni vetää pizzan uunin läpi ja tulee toisesta päästä ulos valmiina. Todella kätevä peli.

Pizzojen valmistamiseen oli omat kaaviot, eli niistä näki mitä aineksia mihinkin pizzaan tulee ja kuinka paljon. Nämä on tarkkaan mietitty, jotta pizzasta tulee sopivan rapea ja maukas. Raaka-aineetkin oli valittu tarkkaan, sillä Buffa tarjoaa vain laatupizzoja.

Pizzoja tehtiin päivän aikana ehkä 150, joista minä väänsin puolet Eliaksen kanssa, ja loput teki vakituinen henkilökunta.

Eka setti haki vähän muotoaan : )

Eka setti haki vähän muotoaan : )

Mutta mitä olisikaan salaatti ja pizza ilman munkkia? – Ei mitään. Jani opetti meitä tekemään munkkeja, ja ihan ensimmäiseksi teimme minimunkkeja. Normimunkki pilkottiin neljään osaan, ja sitten ne laitettiin rasvakeittimeen. Iso kipollinen minimunkkeja pyöriteltiin sokerissa ja osa kanelisokerissa, jonka jälkeen niitä lähdettiin tarjoilemaan ravintolamaailman asiakkaille. Asiakkaat olivat iloisia saadessaan ilmaisen jälkiruuan, ja samalla he kuulivat miksi minä olin päivän hommissa. Vastaanotto oli hyvä ja munkit menivät nopeasti loppuun.

Tämään tarjoiltiin hieman minimunkkeja asiakkaille

Tämään tarjoiltiin hieman minimunkkeja asiakkaille

Tässä oli noin päällisin puolin kertomusta siitä, miten päivä eteni. Käytännössä se oli kuitenkin juoksemista pizzauunista munkin paistoon, munkin paistosta salaatin tekoon jne. Eli sinne mentiin aina missä tarvittiin. Hesen puolella emme itse tehneet hamppareita, mutta pääsimme oppiin miten oikea hamppari tehdään. Tärkeätähän on se, missä järjestyksessä mitkäkin raaka-aineet laitetaan mihinkin hamppariin. Jengillä meni välillä pasmat sekaisin, kun minä ja Elias tuijotettiin ja valokuvattiin : ) Sori!

Ravintolamaailma oli todella kodikas, siellä oli tummat kalusteet, puuta, himmeät valaistukset ja paljon kotoisuutta tuovaa rekvisiittaa. Tämä ei ollut yhtään kolkko kahvila- tai kouluruokalamainen, vaan ihan täysverinen ravintola. Onpahan tässä raflassa vietetty myös häitä. Ravintolamaailman tiskin takana oli kahvila, Buffa ja Hese, joita henkilökunta hoitaa vuorotellen sen mukaan missä jengiä tarvitaan. Kukaan ei siis pääse kyllästymään yhteen hommaan, vaan kaikkea saa ja pitää tehdä. Välillä porukalla on hillitön kiire kun lounaalle kannetaan lisää safkaa, pizzoja paistellaan, hamppareita kasataan ja kaupungin parhaimmat munkitkin pitää olla esillä jatkuvasti. Mutta kiireestä viis kun on ammattitaitoinen henkilökunta ja rento raflapäällikkö.

Löydä perille

Löydä perille

Prisma Café oli ottanut hienosti huomioon myös lapset, sillä heille löytyy oma menu, ja jäätelökoneen vieressä oli leikkialue, jossa oli myös todella iso leikkimökki. Yleensä rafloissa on vain pieni leikkinurkkaus jossa pyörii piirrettyjä tai videopelejä, mutta täällä lapset pääsivät ihan oikeasti leikkimään ja laskemaan liukumäkeä.

Kaiken keskellä pidimme lounastauon, johon sain tehdä oman pizzan. Siihen tuli tomaattikastike, tuplajauheliha, tuplajuusto sekä Aura-juusto. Vähän paksu siitä tuli, mutta sairaan herkullista. Ja nyt tuli nälkä sitten tätä kirjoittaessa… Elias veti tuttuun tapaan viiden miehen edestä ruokaa.

Kiireet laantuivat, joten Jani päätti viedä meidät vielä keskustan Sokoksen kahvilaan, joka kuuluu siis samaan ketjuun. Jani esitteli meille miten siellä toimii hommat jne. Tämä oli kuitenkin pikakäynti, sillä Jani halusi opastaa meidät myös hotelli Seurahuoneelle, jossa oli siis odottamassa kaksi huonetta. Veimme kamat hienoon huoneeseen talon kuudenteen kerrokseen. Huoneissa oli myös oma parveke, josta pääsi näkemään hyvin Lahden keskustan pääkadulle. Äkkiä suihkuun ja hotellin aulaan, jossa Jani odotti meitä vielä. Pomomme halusi esitellä meille vähän kaupunkia, ja päädyimmekin Lahden satamaan. Satama oli järven rannalla, ja se on lahtelaisten oma kokoontumispaikka. Täällä oli pääasiassa ravintolalaivoja ja kahviloita. Tietenkin meidän piti käydä melkein jokaisessa paatissa virvokkeilla auringon porottaessa. Mieleen jäi erityisesti jäätelölaiva, eli paatti missä myytiin vain jäätelöä. Jonosta päätellen tämä oli erittäin suosittu.

Kello taisi olla jo yli viisi, joten Jani jatkoi kotiin pakkaamaan matkalaukkuja aamuista työreissua varten, ja minä lähdin Eliaksen kanssa tutustumaan vähän Lahden keskustaan. Onhan Lahti pienehkö city, mutta viihtyisä kaupunki joka tapauksessa. Illalla vielä vähän safkaa ja sitten nukkumaan isoon, tyynymerellä varustettuun sänkyyn. Aamulla on jälleen uusi työpäivä, ja sekin samaisessa Prismassa, mutta nyt kaupan puolella. Siitä lisää seuraavassa blogissa.

Kiitos Prisma Café, Prisma, Hotelli Seurahuone, Jani, Sanna (joka mahdollisti hotellihuoneet ja on suunnitellut suurimmaksi osaksi Prisma Cafén sisustuksen) sekä koko ravintolamaailman henkilökunta.

KENELLE AMMATTI SOPII

Mikäli olet omatoiminen, nopea, kestät painetta ruuhka-aikoina, osaat keskittyä moneen asiaan samaan aikaan ja osaat siirtyä kesken hommien aina sinne jossa sinua eniten kaivataan, olet luotu ravintolahenkilökunnaksi. Homma on suhteellisen helppoa, ja kärryille pääsee myös ilman aiempaa kokemusta. Helppous ei ole kuitenkin aina leppoisaa, sillä hyvää fyysistä kuntoa tämä vaatii.

Yhdessä on mukavampaa

Yhdessä on mukavampaa

Jani opettaa miten pizza ihan oikeasti tehdään

Jani opettaa miten pizza ihan oikeasti tehdään

Lounaan jälkeen vähän siivotaan

Lounaan jälkeen vähän siivotaan

Voitko vastustaa?

Voitko vastustaa?

Prisma Cafésta kaupungin kuumimmat munkit!

Prisma Cafésta kaupungin kuumimmat munkit!

Pizza sulle, pizza mulle

Pizza sulle, pizza mulle

Ulkonäkö ei ratkaise vaan maku : )

Ulkonäkö ei ratkaise vaan maku : )

Kuumien munkkien tarjoilu

Kuumien munkkien tarjoilu

Arvatkaa toivoko ravintolapäällikkö, että lasken liukumäkeä?

Arvatkaa toivoko ravintolapäällikkö, että lasken liukumäkeä?

Jani suunnitteli uuden herkkuannoksen. Tuplasti munkkia, triplasti jäätelöä.

Jani suunnitteli uuden herkkuannoksen. Tuplasti munkkia, triplasti jäätelöä.

Kiitos Prisma Café

Kiitos Prisma Café – (kuvat Studio ihana)