Kirjastosta tulee ensimmäisenä mieleen kirjat, toiseksi hiljaisuus ja kolmantena äkäiset, hyssyttelevät kirjastotätit. Tämä oli ainakin minun mielikuvani, sillä en ollut käynyt kirjastoissa vuosikausiin. Mielikuvani murentui täysin. Lue blogistani miten työpäivä meni ja millainen Helsingin kirjasto kympissä oli.

Projektin 37. työpäivä oli Helsingin keskustassa, ja työpäivän tarjosi Helsingin kaupungin Kirjasto 10 ja Kaupunkiverstas. Duuni alkoi kello 14, mutta olimme Eliaksen kanssa paikalla jo 13:30. En ole käynyt kirjastossa ainakaan 15 vuoteen, joten tämä oli kokemus senkin puolesta. Kirjastossa meidät vastaanotti palvelupäällikkö Lotta Muurinen, ja titteliksi tuli kirjastovirkailija.

KIRJASTO 10

Kirjasto 10 sijaitsee postitalossa, Helsingin ydinkeskustassa. Kirjasto 10 on musiikkiin ja tietotekniikkaan painottunut toimipiste, jossa on kaupunkikirjaston laajin musiikkikokoelma äänitteineen, nuotteineen ja kirjoineen. Lainattavissa on myös pokkareita, sarjakuvia, elokuvia, kauno- ja tietokirjallisuutta sekä lastenkirjoja. Kirjastossa voit myös käydä lukemassa aikakausi- ja sanomalehtiä erittäin laajasta valikoimista.

Kirjastokortilla voit varata käyttöösi myös editointi- tai äänitysstudion, jossa voit soittaa kirjaston soittimilla, laulaa ja äänittää. Voit varata myös stagen, joka on käytössä kaikille esiintyjille ja näytteilleasettajille.

Kympissä on myös työskentely-, kokous- ja oleskelutilaa, hyvin varustellut työasemat ja langaton verkko. Voit siis pitää vaikka työpalaverin kirjaston tiloissa.

Kympissä on nykyään myös Kaupunkiverstas, joka aiemmin sijaitsi Lasipalatsissa. Verstaalla kuka tahansa voi tulla toteuttamaan omia ideoitaan, ja käytettävissä on mm. 3D-tulostin, tarraleikkuri, kangaspaino, rintanappi- ja ompelukone sekä saumuri. Tiloissa voit myös muuttaa vaikka vanhat c. ja vhs-kasetit nykyaikaiseen digitaaliseen muotoon.

Kirjasto 10 on perustettu vuonna 2005 noin 800 neliön toimitilaan, mutta parin vuoden kuluttua kirjasto saa uudet, noin 10 000 neliön suuruiset toimitilat.

Kirjasto 10 kotisivuille pääset klikkaamalla tästä.

c

varaamo.hel.fi – (kuvat Studio ihana)

PÄIVÄNI KIRJASTOVIRKAILIJANA

Olimme Eliaksen kanssa hyvissä ajoin liikenteessä, ja saavuimmekin työpaikalle jo puolisen tuntia etuajassa. Ensimmäiseksi suuntasimme kirjaston infotiskille etsimään päivän pomomme. Odotellessa katselimme hieman kirjaston toimintaa ja ihmettelimme väkimäärää. Helsingissä oli lähestulkoon hellepäivä, mutta kirjastossa vain näytti asiakkaita riittävän. 800 neliön tilassa asioi päivittäin 2000-3000 ihmistä, ja se kyllä näkyi.

Ihmettelyjen lomassa löysimme Lotan, joka on siis päivän pomomme. Siirryimme henkilökunnan toimistotiloihin keskustelemaan tulevasta, kuulemaan mikä on Kirjasto 10 ja kertomaan mistä blogi-ideani lähti liikenteeseen. Seuraan liittyi myös toimistokoira Lulu, joka oli vasta muutaman kuukauden ikäinen pentu.

Lotta ja Lulu

Lotta ja Lulu

Tämä päivä oli aikataulutettu tarkasti, joten tiesimme aina mihin mennä ja mihin aikaan. Koska ensimmäinen duunipiste oli laitettu alkamaan vasta kello 15, esitteli Lotta meille kirjaston tiloja ennen työn alkamista. En kerro tässä nyt sen enempää mitä eri osastoja tai palveluja kirjastolla on, ne tulevat esille tässä blogissa sen mukaan, missä osastolla kulloinkin työskentelimme. Käytännössä olimme jokaisella osa-alueella.

Kello tuli 15, ja ensimmäinen työpisteemme oli palautusautomaatilla. Tämä on siis paikka, johon tulevat kaikki asiakkaiden palauttamat kirjat, levyt, pelit, nuotit, pokkarit, sarjakuvat jne. Koska Kirjasto 10 kuuluu HelMet -ketjuun, tulee tänne eniten palautuksia koko pääkaupunkiseudun kirjastoista. HelMet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot. Jos lainaat jotakin vaikka Espoosta, voit palauttaa sen mihin HelMet -kirjastoon tahansa. Helsingin keskusta on suosituin palautuspaikka sijaintinsa vuoksi, jolloin esimerkiksi työmatkalaisten on helppo poiketa tässä paikassa.

Mutta itse asiaan, eli työskentelyyn palautusautomaatilla. Työkaverinamme oli täällä Arttu, ja hänen tehtävänä oli opastaa meille, miten palautusautomaatti toimii.

Palautusautomaatti asiakkaiden näkemänä

Palautusautomaatti asiakkaiden näkemänä

Kun asiakas palauttaa kirjastoon jotakin lainaamaansa, asiakas syöttää palautukset automaattiin. Automaatti kuittaa tällöin lainauksen palautetuksi, joten tämä säästää sekä asiakkaan sekä henkilökunnan aikaa. Palautukset liikkuu liukuhinhaa pitkin automaattisesti oikeaan keräyslaatikkoon, eli vaikka Espoon kirjastosta lainatut kirjat menee Espoon laatikkoon, Kauniaisten omaan laatikkoon jne. Palautuksia tulee sisälle ihan jatkuvalla syötöllä, eli periaatteessa tehtävää riittää koko ajan.

Palautukset lajitellaan siis oikeisiin laatikoihin, ja samana päivänä laatikot kuskataan oikeaan kirjastoon. Kirjasto Kympin omat palautukset taas laitetaan kärryyn, ja siitä ne viedään hyllyyn. Palautukset laitetaan nurinpäin viivakoodi ylöspäin, jotta vastaanottavan kirjaston on helppo kuitata kaikki saapuneeksi. Kun palautusautomaatista otetaan kirjoja tai muita palautuksia pois, niin ensin muoviluukku taitetaan laitteen sisälle, jonka jälkeen laite pysähtyy ja laatikko voidaan tyhjentää tai vaihtaa toiseen. Tämä tehdään nopeasti, jotta laite ei olisi kun muutaman sekunnin pois päältä tyhjennyksen ajan.

Pienenä yksityiskohtana kerrottakoon, että jokainen kirjasto on merkannut tuotteensa numerolapulla, esimerkiksi numero 10 tarkoittaa, että kirjasto on 00100 postinumeroalueen kirjasto, eli juuri Kirjasto 10. Arttu oli sitä mieltä, että hän muistaa kaikki postinumeroalueet ulkoa. Tämä oli siis pakko testata, ja eipä tuo Arttu yhtään muistiaan liioitellut. Ainakin kaikki mitä kyselin tuli kun apteekin hyllyltä, vaikka siinä oli sellaisia paikkoja joita en ole ikinä edes kuullut Helsingissä olevan : )

Kello 16 siirryimme Buranaan, eli infotiskille. Tämä oli kakkostiski, eli päätiskille meitä ei viitsitty laittaa. Siinä kun on jatkuvasti pieni jono, ja jos minä ja Elias opetellaan siinä ohjelmiston käyttämistä niin jonot eivät ole enää mitään pieniä. Mutta niin, menimme tiskille ja työkavereiksi saimme Virpin sekä Juhan. Tässäkin tiskillä kävi tasaisesti asiakkaita, mutta palvelun välissä opettelimme tekemään kirjastokortit. Joskus muinoin kun olen viimeksi käynyt kirjastossa, kortti tilattiin, ja se tuli joskus myöhemmin postissa perässä. Nykyään kortin saa heti mukaansa.

7pieni

Aino ja Juha Buranassa

Teimme pari korttia, ja sen jälkeen Juha näytti mitä kaikkea kortilla voi tehdä netissä. Minulla ei ainakaan ollut mitään tietoa siitä, että kirjastokortilla pääsee käyttämään kokonaista e-kirjastoa. Täällä oli mm. sanoma- ja aikakauslehtiä Suomesta ja ympäri maailmaa tuhansia. Voit siis käydä lukemassa haluamasi maan sanomalehtien paperiversiot, katsoa uusimmat aikakausilehdet, nauttia elokuvista, opiskella verkkokursseilla, kuunnella musiikkia ja paljon muuta. Ja siis… ihan ilmaiseksi…. kirjastokortilla… HULLUA! : )

Juha opettaa Juhalle miten kirjastokortti luodaan

Juha opettaa Juhalle miten kirjastokortti luodaan

Opettelun ja ihmettelyn jälkeen kello tulikin jo viisi, joten oli aika siirtyä kaupunkiverstaalle. Täällä työkaverimme piti olla Jarno, mutta hänellä oli muuta puuhaa, joten tutustuimme alueeseen itse. Tämä on siis alue, jossa pääsee tekemään vaikka omia rintamerkkejä, painamaan t-paitoihin ja muihin tekstiileihin tekstejä sekä kuvia, leikkaamaan tarrat vaikka auton takalasiin, ompelemaan omia töitä sekä käyttämään saumuria. Lisäksi verstaalla voit muuttaa lp-levyjen sekä C- ja VHS-kasettien sisällöt nykyaikaiseen muotoon, eli digitaaliseksi. Voit myös käyttää tietokoneita nettisurffailuun tai vaikka kuvankäsittelyyn. Koneissa on valmiit ohjelmat käytössäsi. Hauskin tällä alueella oli kuitenkin 3D-tulostin, joka on siis sekin käytössäsi ilmaiseksi, joskin materiaalit joudut itse maksamaan (noin 0,70 euroa). Kaikki on siis ilmaista, mutta tulosteet, valokopiot, langat ja vastaavat asiakas maksaa itse. Ne ovat kuitenkin vain nimellisiä korvauksia, muutamien kymmenien senttien hintaisia.

3D-tulostin teki Supermarsun

3D-tulostin teki Supermarsun

Verstaan vieressä on myös stage, eli esiintymislava. Tähän voi taiteilija varata itselleen seinän, johon voi laittaa esille vaikka oman taidenäyttelyn. Lisäksi stagella voit pitää omia esiintymisiä, on se sitten puhetta, laulua tai mitä tahansa… ja taas, kaikki on käytössäsi vain kirjastokortilla.

Kirjasto Kympin esiintymis- ja esittelylava

Kirjasto Kympin esiintymis- ja esittelylava

Verstaalla oli määrä olla kello 17-18, mutta ilmeisetsi aikataulutuksessa oli tapahtunut pieni vahinko, koska seuraava työtehtävä oli laitettu alkamaan vasta kello 19. En huomannut tätä ennen kun vasta kello kuusi, ja koska pomomme oli lähtenyt Lulun kanssa jo kotiin, päätimme siirtyä viimeiselle työpisteelle jo kello 18. Työpiste oli varausalue, ja tänne työkaveriksi tulikin jo kaivattu Jarno.

Varausalueella vartio Jarno

Varausalueella vartio Jarno ja Aino. Aino opetti käyttämään varauskonetta

Varausalue on paikka, josta kirjaston asiakkaan voivat noutaa omat varauksensa. Tämä on ennen ollut itsepalvelualue, mutta se on muutettu lähiaikoina palvelupisteeksi. Tämä johtuu siitä, että kaikki eivät hyväksyneet sitä, että joku voi nähdä hyllystä kuka on varannut mitäkin.

Asiakas tulee tiskille, antaa kirjastokorttinsa ja se piipataan tietokoneelle. Kone näyttää montako varausta asiakkaalla on, ja sitten ne noudetaan hyllystä asiakkaan nimen mukaan. Kirjat piipataan vielä koneella, ja sen jälkeen ne ovat lainattu asiakkaan kortille. Asiakas voi toki itsekin piipata lainaukset käyttämällä itsepalveluvarausta, mutta tässä se voidaan hyvin tehdä asiakkaan puolesta samalla vaivalla.

Varausalue ei sinänsä ollut mitenkään mielenkiintoinen, se on vain hyllystä hakemista, mutta samalla alueella on myös studioita sekä kokoushuone. Ja kuten kaikki, näitäkin saa varata käyttöönsä kirjastokortilla.

En ole ikinä kuullut, eikä ole tullut mieleenkään, että kirjastosta voisi lainata/varata täysverisen kokoustilan tai studion, jossa voin äänittää vaikka oman biisin. Studioissa on ammattivälineet, soittimet ja muut härpäkkeet.

Studio kirjastokortilla - Hullua!

Studio kirjastokortilla – Hullua!

Vaikka en ole käynyt kirjastossa aikuisiällä, niin nyt varmasti tulen käyttämään kirjaston palveluita. Varsinkin kokoushuonetta saatan tarvita aika ajoin. Nyt on kirjastokorttikin olemassa, se tehtiin työpäivän aikana.

Kello tuli iltaseitsemän, ja kaikki lapun alueet oli nyt käyty läpi. Jäin kuitenkin vielä varausalueelle, sillä alkuperäisen aikataulun mukaan minun olisi pitänyt olla siinä kello 19-20. Kello 19 alueelle tuli Juha, ja hän oli sitä mieltä, että turhaa siinä enää tuntia kulutan kun alkaa hiljenemäänkin, joten päätin sitten kierrellä vielä kirjastoa ja lähteä sitten vasta kohti kotia. Lähdinkin ennen kello kasia pois, ja vasta kotona muistin, että olisin saanut varata kirjastossa soitettavan biisin. Siellä kun kuulutetaan asiakkaille kirjaston kiinni menemisestä, ja sen jälkeen soitetaan joku biisi. En muistanut tätä enää illalla, vaikka kävin kyllä biisiä kirjastosta yhdessä vaiheessa jo etsimässäkin. Tämä jäi harmittamaan, mutta Eliaksen kanssa vähän meinattiin, että se olisi ollut Sliippareiden ”Mä joka päivä töitä teen” -kipale : )

Jengi hoi, menkää kirjastoon! Kiitos Helsingin kaupunki ja Kirjasto Kymppi, Lotta, Lulu, Arttu, Virpi, Juha, Jarno sekä muu henkilökunta sekä mukavat asiakkaat.

Kirjasto 10

Kirjasto 10

Lulu

Lulu

Verstas

Verstas

Kirjasto, jossa meininki ja henkilökunta on rentoa

Kirjasto, jossa meininki ja henkilökunta on rentoa

Kirjasto kuten henkilökuntakin on tätä päivää. Oletko koskaan nähnyt upeampaa kirjastoliiviä?

Kirjasto kuten henkilökuntakin on tätä päivää. Oletko koskaan nähnyt upeampaa kirjastoliiviä?

Lainaa tabletti!

Lainaa tabletti!

Kirjasto 10

Kirjasto 10

Pääpalvelutiskin taustalla tapahtuu

Pääpalvelutiskin taustalla tapahtuu

Aresti

Aresti

Unelmoi

Unelmoi

Jani-Petteri palautuskoneen kyljessä

Jani-Petteri palautuskoneen kyljessä

Supermarsu

Supermarsu

Puhetilaisuus Kympin stagella

Puhetilaisuus Kympin stagella

Päivän työtehtävät

Päivän työtehtävät

Stu

(kuvat Studio ihana)