Custom Sounds Finland -niminen soitinkauppa tarjosi minulle päiväksi hommia soitinkaupan myyjänä. Varsinaisia myyjän tehtäviä ei ihan kamalasti tehty, sillä pääsimme mukaan seuraamaan ja avustamaan Anssi Kelan kuvauksia soitinkaupan yläkertaan. Erityisesti tästä päivästä jäi mieleen tietenkin superstara Anssi Kela, mutta myös yrityksen ammattitaito omalla alallaan. Jos olisin musiikkimiehiä, asioisin varmasti tässä liikkeessä.

Torstaina oli projektin 27. päivä, ja työnantajana oli Custom Sounds Finland Oy. Päivä alkoi kello 10:00, joten aamulla sai nukkua normaalia pidempään. Tittelinä oli soitinkaupan myyjä, ja päivän pomonamme oli Kimmo Aroluoma. Erikoisen tästä päivästä teki se, että kyse ei ollut pelkästään myyntityöstä, vaan hommiin kuului myös Anssi Kelan avustaminen (roudari) ja vähän muutakin.

Custom Sounds

Custom Sounds – (kuvat Studio ihana)

CUSTOM SOUNDS FINLAND

”Kitaristin karkkikauppa” on yrityksen loistava slogan, mutta Custom Sound on tätäkin enemmän. Vuonna 2011 Kimmo Aroluoma kiersi keikoilla kitarateknikkona, ja uuvuttavan kesän jälkeen hän meni vaihtelun vuoksi töihin Custom Soundin myymälään. Kimmon työkaverina oli Jani Marjoniemi. Kimmolla ja Janilla riitti tahtoa ja intoa uudistaa myymälää, ja kaveruksilla olikin paljon uusia ideoita. Vuonna 2012 Kimmo ja Jani ostivat yrityksen itselleen.

Vuonna 2016 yritys toimii edelleen Helsingin Meritullinkadulla, mutta toiminta on laajentunut kolmeen tilaan samassa talossa. Yrityksen myymälä (showroom), verkkokaupan noutopiste, varasto, toimisto ja pedaalipaja sijaitsevat kaikki samassa talossa. Yritys on panostanut erityisen paljon verkkokauppaan ja sisällön tuottamiseen. Custom Soundin kotisivulta löytyy tietoa, ohjeita, kannanottoja ja muuta sisältöä, jotka lisäävät soittajien tietoutta kitarakamoista. Yrityksen tavoitteena on, että verkkokaupassa voi viihtyä, vaikkei olisikaan juuri nyt ostamassa mitään.

Efektit, pedaalilaudat, johdot, liittimet, kitaralaukut, kielet, plektrat, vahvistimet, kaiutinkaapit ja muuta mukanaa löytyy yrityksen tarjonnasta, unohtamatta ammattimaista huoltoa. Katso lisää yrityksen kotisivuilta.

Custom Boardsille on tehty erillinen nettisivusto, ja pedaalilautoja on tehty jo lukuisia, myös todella suurille nimille sekä bändeille. Custon Boardsin Backstage-lehti voi hyvin, ja YouTube-kanavalla on jo nyt yli sata julkaistua videota.

Alta löydät tärkeämmät linkit:
Custom Sounds
Custom Boards
Blogi
YouTube
Facebook

PÄIVÄNI SOITINKAUPAN MYYJÄNÄ

Päivä alkoi siis tavanomaista myöhemmin, vasta kello 10. Nappasin Eliaksen aamulla Helsingin keskustasta kyytiin, ja siitä suunnattiin kaupungin keskustan tuntumaan, Meritullinkadulle. Olimme paikalla vartin etuajassa, mutta parempi niin. Meidät vastaanotti päivän pomomme Kimmo, joka luovutti meidät hetkeksi Onnin haltuun. Aamukahvia juodessa Onni kertoi meille yrityksestä, sen tuotteista ja toiminnasta. Vaikka olen musiikin suurkuluttaja, musan tekemisestä tai muusikkona olemisesta ei ole mitään käryä. Kitaran soittaminen ja koko ala on ihan oma maailmansa. Mitä ihmettä ovat efektit ja pedaalilaudat? No, tähän saimme vähän opastusta. Ihan täysin tämä maailma ei auennut näin yhdessä päivässä, mutta vähän kuitenkin.

Kitaristin karkkikauppa

Kitaristin karkkikauppa

Päälle työpaita ja myymälän puolelle, joka toimii kuuitenkin enemmän showroomina. Liikkeessä pääsee testaamaan kaikkia vehkeitä esittelykitaroiden kanssa, joten omia laitteita ei tarvitse mukana raahata. Pääosin asiakkaat ovat tilanneet kamat jo nettikaupasta, ja asiakas noutaa kamat myymälästä tai ne lähetetään asiakkaalle. Sisälle tuli kuitenkin perinteisiäkin asiakkaita, ja tietenkin he ovat tervetulleita. Minun ja Eliaksen ammattitaito ei ihan riittänyt tuotteiden esittelyyn, mutta myyminen ja rahastus kyllä onnistuu.

Pedaalilauta

Pedaalilauta

Seuraavaksi saimme tehtäväksi kerätä seuraavana päivänä noudettavan tilauksen, ja se oli aika suurikokoinen tilaus. Tavaraa kerättiin useampi pahvilaatikollinen, mutta ihan kaikkea ei ollut riittävästi myymälässä. Mars siis varastoon. Ennen keräämistä, saimme tehtäväksi järjestää varasto uuteen uskoon. Huh! Muutaman kerran piti laatikoita pyöritellä ja siirrelle eestaas, kunnes pääsin kärryille mitä missäkin on. Leppoisaa hommaa jota saimme tehdä itsenäisesti. Kuuma siinä meinasi kyllä tulla, mutta loppujen lopuksi kaikki laatikot saivat omasta mielestäni loogisen järjestyksen : ) Käytävä saatiin tyhjäksi ja kamat hyllyille siististi omaan järjestykseen.

Sitten piti kerätä tilauksesta puuttuvat tavarat, mutta soittolistoilla keikkuva Anssi Kela saapui paikalle. Saimme tehtäväksi toimia roudarina. Anssin kitarat ja vahvistimet kannettiin yrityksen kolmenteen tilaan, rakennuksen toiseen kerrokseen (ellei peräti kolmas). Tila on ns. pedaalipaja, eli siellä rakennetaan asiakkaan tarpeisiin sopivat pedaalilaudat ja huolletaan asiakkaiden laitteita. Tilassa tehdään myös videokuvauksia, joita juontaa päivän pomomme Kimmo. Videoilla artistit esittelevät soittotekniikoitaan ja omia aarteitaan. Tilassa on vieraillut paljon eri artisteja aina HIMin Linde Lindstömistä Anssi Kelaan.

Anssi Kela

Anssi Kela

Kun Anssin kamat oli kannettu ja asennettu, päästiin tutustumaan hieman myös itse artistiin. Anssi oli todella maanläheinen, eli mitään leijumista ei ollut havaittavissa suuresta suosiosta huolimatta. Todella mukava mies. Anssin mukana keikoilla kiertää entisen presidenttimme, Urho Kaleva Kekkosen puuveistos. Kekkoselta oli toinen silmälasinkehys lohjennut, joten ihan ensimmäisenä liimasin sen takaisin kansaan. Pitäähän Kekkonen kuntoon saada.

Kekkosen lasit olivat taas päässä, joten oli aika aloittaa kuvaussessiot. Kuvaukset tehtiin kahdessa osassa, ja yhtään ottoa ei tarvinnut uusia. Ja miksi pitäisikään, juontajat, kuvaajat ja esiintyvä artisti kun ovat kaikki oman alansa ammattimiehiä. Mikä voisi mennä pieleen?

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen...

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen… (korjausta ei vielä aloitettu)

Kuvauksissa Anssi kertoi soittotekniikoistaan ja aarteistaan, eli mm. kitaroista ja bassoista. Jos minulta kysyttäisiin, en tajuaisi mikä ero näillä kahdella on… tai ennen en tajunnut, nyt tajuan ainakin jotenkin. Anssi kertoi myös miten hän käyttää Custom Boardsin tekemää pedaalilautaa, ja millainen oli hänen aikaisempi lauta. Aiempi lauta oli maton kokoinen, jonka kuskaamiseen tarvittiin pakettiauto ja kantamiseen kaksi miestä. Nyt, Customin tekemä lauta mahtuu henkilöautoon, ja sen kantamiseen ei tarvita kun yksi mies. Laudassa oli kiinni eri laitteita ehkä kymmenkunta. Tarkemman esittelyn ja uskomatonta kitarasooloilua näette myöhemmin julkaistavasta videosta. Ensin Customin pitää kuitenkin editoida video sopivan pituiseksi, ja kun Anssi on sen vielä hyväksynyt, niin sitten se on julkaisuvalmiina. Ilmoitan Facebook -sivuillani kun video on nähtävillä. Tulette näkemään miten ammattimuusikko toimii, ja kuinka loistava kitaravirtuoosi Anssi on, vaikka basso onkin vänen vahvuutensa. Jengi tuntee Anssin lauluntekijänä ja laulajana, mutta tällä miehellä on lahjoja monessa muussakin asiassa. Videolla näette myös Anssin omistaman Edward ”Eddie” Van Halen -kitaran ja tarinan siitä, miten tämä ja muut kamat on hänelle tullut. Kannattaa siis tsekata video kun se julkaistaan.

Eddie Van Halen -kitara

Eddie Van Halen -kitara

Kuvausten jälkeen Anssi sai lahjaksi toiselta kameramieheltä itse tehdyn plektran. Artisti oli mielissään lahjasta, mutta niin oli lahjan antajakin.

Sitten vain kamat pihalle ja autoon, josta Anssi jatkoikin nopeasti seuraavaan osoitteeseen. Ehkä hän meni kirjoittamaan uutta biisiä, kuka tietää.

Anssi has left the building, joten palasimme Eliaksen kanssa varastoon keräämään tilauksen loput kamat. Tämä olikin päivän viimeinen homma, ja pomommekin lähti hakemaan muksuaan päiväkodista. Kerätyt kamat vietiin vielä myymälään puolelle, jossa oli paikalla Jani Marjoniemi, eli Kimmon yhtiökumppani. Kerätyt tavarat pinoon, omat vaatteet päälle ja kohti kotia. Kotimatka kesti 40 minuuttia, vaikka matkaa oli vain muutama kilsa. Koko kaupunki oli juuri samalla reitillä kun minä. Radiossa soi Anssi Kela – Nostalgiaa.

Pakko vielä sanoa, että tämän projektin myötä on tullut tavattua paljon ihmisiä, jotka ovat ihan huippuja omalla alallaan. Tässäkin firmassa Kimmo ihan tärisi innostuksesta kun hän kertoi kaikesta, mikä liittyi musiikkiin ja laitteisiin. Eli se mitä haluan sanoa on se, että aina kannattaa pyrkiä siihen, että on omalla alallaan paras. Ei ole väliä oletko yrittäjä, artisti, kaupan kassa, graafikko tai mitä tahansa, aina kannattaa pyrkiä olemaan paras. Se luo ihan omanlaista uskottavuutta.

Iso kiitos vielä Kimmo, Onni, Eetu, Jani, Custom Sounds ja muu poppoo. Erikoiskiitos myös Anssi Kelalle. Ajattelin tähän loppuun laittaa vielä omasta mielestäni Anssin parhaimman biisin, mutta en osaa päättää olisiko se Milla, Puistossa, Mikan faijan BMW, Jennifer Aniston, Levoton tyttö, 1972, Nummela, Petri Ruusunen, Teit musta viisaan vai Nostalgiaa. Koska nämä ovat kaikki loistavia biisejä, valitsin tähän biisin sanoituksen vuoksi. Biisin nimi on 1972. Sanat sopii omalla tavallaan koko MunBlogi-projektiini. Nauttikaa!

Tästä klikkaamalla pääset Anssi Kelan YouTube-tilille.

Gretsch - Anssi osti tämän itselleen lahjaksi Nummela -levyn jälkeen

Gretsch – Anssi osti tämän itselleen lahjaksi Nummela -levyn jälkeen

Keskellä pomomme Kimmo Aroluoma

Keskellä pomomme Kimmo Aroluoma

Tämä skitta tuli hoidettavaksi ammattimiehille

Tämä skitta tuli hoidettavaksi ammattimiehille

Tämä oli hauska päivä!

Tämä oli hauska päivä!

Kuvausten valmistelua

Kuvausten valmistelua

Ihan kaikki ei halunnut tai päässyt kuvaan

Ihan kaikki ei halunnut tai päässyt kuvaan

Anssi Kela ja Custom Soundsin rautaportti

Anssi Kela ja Custom Soundsin rautaportti – (kuvat Studio ihana)