Projektini 15. työpäivä oli Helsingin messukeskuksessa, ja työnantajana oli Suomen Messut. Toimin näyttelyrakentajana, ja tämä homma oli hyvin vauhdikasta. Messut oli alkamassa, ja piti kiireesti kuskata tavaraa eri osastoille, rakentaa ovia, purkaa rakenteita jne. Tämä oli hyvin vapaata duunia, pääasia vain oli, että teet kiireesti hommat joita näytteilleasettajilta tulee. Tässä alla blogikirjoitus, jonka kirjoitin viime vuonna heti työpäivän jälkeen.

Päivä 15 työskenneltiin näyttelyrakentajana Helsingin Pasilassa, ja työnantajana oli Suomen Messut. Duunitehtävät liittyivät huomenna alkavaan GoExpo-messuihin. Messukeskuksen sivuilla sanotaan messutapahtumasta seuraavasti: ”GoExpo on Suomen suurin urheilu- ja ulkoiluareena. Tervetuloa kokeilemaan, viihtymään ja tekemään hyviä ostoksia!”. Kannattaa siis mennä viikonloppuna messuilemaan, sinne minunkin on tarkoitus mennä.

NÄYTTELYRAKENTAJA

Näyttelyrakentajan tehtäviin kuuluu näyttely- sekä messualan suunnittelu- ja rakennustehtävät. Ammatin sisältö on tietenkin hieman erilainen riippuen työpaikasta, mutta tänään saimme pienen pintaraapaisun siitä mitä työtehtäviin kuuluu messukeskuksessa. Kerron lisää päivästämme alempana. Näyttelyrakentajan ammattiin on olemassa myös kaksivuotinen koulutus, jolloin perehdytään myös materiaalien ja työtapojen lisäksi alan suunnittelu- ja mallintamisohjelmiin.

Näyttelyrakentaja

Näyttelyrakentaja – (kuvat Studio ihana)

SUOMEN MESSUT

Suomen Messut Osuuskunta on perustettu lokakuussa vuonna 1919, ja ensimmäiset messut järjestettiin Helsingin Jojanneksen kirkon kentällä huhtikuussa 1920. Ensimmäisille messuille osallistui yli 120 000 messuvierasta ja tuhat näytteilleasettajaa. Messujen ensimmäiset toimitilat rakennettiin Helsingin Töölöön vuonna 1935, ja vuonna 1975 Messukeskus valmistui nykyiselle paikalleen Helsingin Itä-Pasilaan.

Messukeskus vuonna 2016:
– 100 ammatti- ja yleisötapahtumaa
– 1400 kokousta ja kongressia
– 10 500 näytteilleasettajaa
– 1,1 miljoonaa messu-, kokous-, kongressi- ja juhlavierasta
– 11 000 median edustajaa
– 58 000 m2
– 7 hallia, 40 kokoustilaa, 4 400 katsomopaikan Amfi-sali
– 260 työntekijää
– 4 600 pysäköintipaikkaa
– 244 huoneen Holiday Inn Helsinki -hotelli

Katso messukeskuksen tapahtumat tästä.

PÄIVÄNI NÄYTTELYRAKENTAJANA

Elias kyytiin ja suunta kohti Pasilaa. Messukeskuksessa meidät vastaanotti kello kahdeksan tuotantopäällikkö Jari Hallamaa ja työnjohtaja Mikael Lehtinen. Alkutervehdysten jälkeen Mikael vei meidät tutustumaan messukeskuksen eri tiloihin. Messuilla käydessä en ole ikinä ymmärtänyt / ajatellut kuinka valtavasta tilasta on kyse, mutta kun mestaa käveltiin ympäri ämpäri kahdessa kerroksessa aina varasto- ja tuotantotiloja myöten, ymmärsin tilojen todellisen koon. Huh!

Huomenna alkaa GoExpo-messut, ja tämä työllisti messujen henkilökuntaa täydellä teholla. Halleissa oli aamusta asti myös näytteilleasettajia valmistelemassa omia osastojaan. Tämän messutapahtuman vuoksi työpäivämme oli messukeskuksessa juuri tänään.

Pienempien ja vähän isompien osastojen rakentamista

Pienempien ja vähän isompien osastojen rakentamista

Kun tilat oli käyty läpi ja suuntavaisto menetetty, Mikael luovutti minut ja Eliaksan kahden kokeneen näyttelyrakentajan haltuun. Miska ja Sapatti olivat juuri asentamassa asiakkaan messuosastolle rajaustolppia, joiden väliin vedettiin muovikettinkiä. Liityimme tiimin mukaan ja aloimme päivän fyysiset duunit.

Hommana oli viedä messuosastoille tilattuja tavaroita kuten infotiskejä, naulakoita, tuoleja, baarijakkaroita ja muuta tavaraa. Koska varastoja oli ainakin viisi ja etäisyydet pitkiä, oli Miskalla ja Sapatilla nopea kulkupeli peräkärryineen. Kulkupeliä kutsuttiin mopoksi : ) Ajoimme mopon varastolle, jossa tiimimestari Teemu jakoi henkilökunnalle tehtävän kerrallaan. Tehtävälistassa oli tieto mitä tavaraa toimitetaan ja mille osastolle. Mopolla varastosta varastoon ja kamat kyytiin, sitten oikealle messuosastolle ja lastin purkaus. Sinänsä leppoisaa hommaa, mutta uusia keikkoja tuli tauotta. Ei ihan nopeaa ollut tuolienkaan roudaus messualueelle ja niiden riviin laittaminen, mutta onneksi näitä oli tänään vain reilut sata. Messut on aikatauluttanut kaikki hommat / tilaukset, mutta näytteilleasettajille tulee jatkuvasti uusia tarpeita.

Pari jakkaraa...

Pari jakkaraa…

Messuosatoilla käytetään yleensä mattoa, joten sitä löytyy messukeskuksen viidestä varastosta satoja rullia, ja montaa eri väriä. Meidä tehtäväksi tuli Eliaksen kanssa tehdä inventaario vielä ennen lounasta. Okei, ihan kaikkia varastoja ei meidän tarvinnut käydä läpi, siihen ei olisi aika riittänyt.

Inventaario

Inventaario

Päivä oli mennyt nopeasti, mutta oli lounaan aika. Jari ja Mikael veivät meidät yhteen monista messukeskuksen ravintoista, ja tänään tarjolla oli pihviä, perunamuussia, jauhelihakastiketta, salaattia sekä tietenkin jälkiruokaa. Napa täyteen ja takaisin töiden pariin. Seuraavaksi meidät laitettiin näyttelyasentaja Henkan matkaan, ja ensimmäisenä tehtävänä oli purkaa yhden messuseinän rakenteet pois. Enää ei ollut käytössä mopoa, joten tarvittavat työkalut kärryyn ja kävellen asiakkaan osastolle. Purettavan seinän ympärillä oli paljon taidetta ja kalliita kameroita, joten kamalasti ei voinut hosua : )

Toisessa kerroksessa on mm. taidenäyttely, tanssiesityksiä ja kameraosasto

Toisessa kerroksessa on mm. taidenäyttely, tanssiesityksiä ja kameraosasto

Purun jälkeen hommaksi tuli suurentaa yhden näytteilleasettajan osastoa metrillä. Jotta osaston seiniä voidaan venyttää metri, piti puolet osastosta purkaa ennen sitä. Osastolta piti irrottaa valokisko, otsalaudat sekä osa rakenteista, ja myös otsalaudan teippaus meni uusiksi koon muuttumisen vuoksi. Tähän meni yllättävän kauan aikaa, ja kokonaan uuden osaston olisi rakentanut nopeammin.

Seuraavaksi lähdettiin rakentamaan yhden messuosaston taakse varastotilaa, sillä asiakas oli huomannut, että myyntitavaraa pitää saada myös varastoon jemmaan. Messukeskuksesta löytyy kaikki tarvittava mihin toiveeseen tahansa, joten myös tällaisia tilanteita varten hyllystä löytyi tarvittavat seinäosat ja ovet lukkoineen. Kamat kärryyn ja etsimään oikea messuosasto.

Olen kuvitellut, että messukeskukselta saa tilattaessa vain valmiit, simppelit messuosastot mattoineen ja sähköineen, mutta väärässä olin. Valikoima ja mahdollisuudet on lähes rajattomat, ja toteuttamisessa auttaa myös messukeskuksen oma puutyöverstas. Täällä ammattilaiset rakentavat asiakkaalle lähes mitä tahansa, ja työn alla olikin mieleen jäänyt erikoinen tilaus. Jättimäistä, asiakkaan toivomaa messuosastoa oli suunniteltu ja tehty useamman miehen voimin jo viikkoja, joten voisi sanoa näytteilleasettajan hieman panostavan tuleviin messuihin. Lisäksi messukeskus ripustaa asiakkaiden jättimäisiä mainoksia 24 metrin korkeuteen. Meitä ei tällä kertaa päästetty nostimeen turvallisuussyistä, tai sitten olivat blogista lukeneet, että kärsin lievästä korkeanpaikankammosta, heh.

Messukeskus rakentaa tyhjästä toivotunlaisen messuosaston

Messukeskus rakentaa tyhjästä toivotunlaisen messuosaston

Oletko menossa messuille näytteilleasettajaksi? Tsekkaa klikkaamalla tästä mitä kaikkea messukeskus voi tarjoaa sinulle. Tarvittaessa saat kaiken suunnitelmasta ja pystytyksestä purkuun asti.

Tämä oli hauska päivä! Askelmittarin mukaan kotiovelta kotiovelle tuli 18 000 askelta, joten aika fyysinen homma nosteluineen ja kävelyineen (vaikka alussa mentiinkin mopolla). Voin kuvitella kuinka raskasta olisi kasata 200 messuosastoa, pystyttää kilometri seinää ja teipata mattoja kilometri tai pari, kuten messukeskuksessa tehdään sata kertaa vuodessa.

OMA ARVOSANA

Kaikki tehtiin mitä pitikin, mutta ehkä arvosanaksi tulee tänään kahdeksan. Tämä sen vuoksi, että emme juurikaan olisi pärjänneet ilman ammattilaisten mukanaoloa. Vaatisi vähän enemmän opettelua kun yksi päivä.

MITÄ OPIN?

Opittiin ainakin mitä näyttelyrakentajan ammattiin kuuluu, ja ehkä myös vähän kasaamaan messuosastoja. Jokaisesta duunista oppii enemmän tai vähemmän erilaisia asioita, vaikka niitä ei ehkä osaa tai huomaa kirjoittaa tähän. Opimme myös paljon työnantajista, kuten tänään Suomen Messuista.

KENELLE AMMATTI SOPII?

Jos olet valmis fyysiseen ja ajoittain hektiseen duuniin, et pelkää pitkiä päiviä, olet taitava käsistä, omatoiminen ja reagoit asioihin nopeasti, on sinulla aineksia näyttelyrakentajaksi.

Yksi alue messuista ja sinne tulevista osastioista

Yksi alue messuista ja sinne tulevista osastoista

Suomen Messut

Suomen Messut

Korkeammmmalle...

Korkeammmmalle…

Jari ja Mikael

Jari ja Mikael

Rekat tuli ja meni

Rekat tuli ja meni

Messuilla pääsee sisätiloissa lätkimän myös golffia

Messuilla pääsee sisätiloissa lätkimän myös golffia

Messukeskus toteuttaa asiakkaan villeimmätkin osastotoiveet

Messukeskus toteuttaa asiakkaan villeimmätkin osastotoiveet

Kakkoskerrokseen tulee mm. tanssiesityksiä

Kakkoskerrokseen tulee mm. tanssiesityksiä

Ravintolankin katto on korkealla

Katot on korkealla joka paikassa

Ja henkilökunta tuo lisää tuoleja

Ja henkilökunta tuo lisää tuoleja

Varaston älykeskus on syrjinnästä vapaa alue

Varaston johtokeskus on syrjinnästä vapaa alue

Henkka

Henkka

Näin se etenee

Näin se etenee

Elias otti taidekuvansa puutyöverstaan lattiasta

Elias otti taidekuvansa puutyöverstaan lattiasta – (kuvat Studio ihana)