Varusteleka on tuttu mediasta monella tapaa, ja heidän markkinointitempaukset ovat aina hyvin erilaisia ja huomiota herättäviä. Ennakkovaikutelma oli, että tämä on rento, menestynyt mutta hyvin amatöörimäinen yritys. Kaikki piti paikkaansa, mutta amatöörimäisyydestä ei ollut tietoakaan. Esimerkkinä on Varastolekan varasto ja varastonhallinta. Kun Varustelekan tehokkaalla ja nykyaikaisella järjestelmällä kerää kolme lähetystä, kerätään toisaalla yksi lähetys. Ero on suuri. Ehkä Varustelekan yksi menestystekijä on juuri se, että he ovat reagoineet nykypäivään ja sitä kautta tehostaneet toimintaa. Mutta tämä hehkutus riittääköön tällä erää, tämä vain jäi todella hyvin mieleen työskenneltyäni päivän lähettämön tykkimiehenä : ) Tässä vielä tuolloin kirjoittamani blogi muisteluna.

Päivä 26 kulutettiin Helsingin Konalassa, ja työnantajana oli Varusteleka. Yritys on tunnettu persoonallisista mainoksista sekä rehellisistä tuotekuvauksista, ja valittiin yrityksen kauppias myös vuoden 2015 helsinkiläiseksi nuoreksi yrittäjäksi. Tämän päivän duunissa pomonamme oli lähettämöesimies Jarmo Tyni, joka sopi täydellisesti tämä yrityksen erikoiseen, mutta ammattitaitoiseen porukkaan.

Jarmo Tyni

Jarmo Tyni – (kuvat Studio ihana)

VARUSTELEKA

Varusteleka syntyi vuonna 2003, kun äidinkielenopettajan opintoja yliopistossa aloitteleva Valtteri Lindholm tuskastui suomalaisiin armeijakauppoihin. Alalla toimineet yrittäjät eivät tunteneet omia tuotteitaan, eivätkä he osanneet pitää kunnollisia nettikauppoja. Valtteri päätti, että jos muut ei osaa niin tehdään itse. Valtteri llainasi kaverilta tonnin, koodasi verkkokaupan ja tilasi Saksasta lavallisen tavaraa. Verkkokauppa aukesi syyskuussa, ja joulukuussa verkkokaupan pyrittäminen vei nuoren yrittäjän kaiken ajan. Opinnot saivat jäädä, ja tästä alkoi Varustelekan menestystarina.

Vuonna 2015 Varustelekan kauppias Valtteri Lindholm palkittiin vuoden 2015 helsinkiläiseksi nuoreksi yrittäjäksi, ja vuonna 2016 yritys työllistää yli 50 ihmistä.

Varustelekan värikkäästä historiasta voi lukea lisää täältä.

Varusteleka.fi

Varusteleka.fi

PÄIVÄNI LÄHETTÄMÖN TYKKIMIEHENÄ

Kello on 6:50 ja lähestyn Varustelekan toimipistettä. Kerrankin matka-arvio meni hyvin, enkä ole paikalla liian ajoissa. Duuni alkaa kello 7:00. Pienen ajatuskatkoksen vuoksi käännyin kuitenkin liian aikaisin oikealle ja jouduin ruuhkaiselle kehätielle. Kehällä ei paljon uukkareita tehdä, joten pieni paniikki ehti iskemään. En ole vielä yhdestäkään duunista myöhästynyt. Ajo seuraavalle rampille ja takaisin kehätietä. Kello on 6:59 kun kurvaan Varustelekan pihalle. Äkkiä luuri kouraan ja puhelu päivän pomolle. Minun oli määrä soittaa bossille kello 7, ja tälläkään kertaa en myöhästynyt. Elias tutisi pihalla jo ennen seiskaa, hän oli eksynyt paikalle vähän etuajassa.

Meidät vastaanotti lähettämöesimies Jarmo Tyni, joka oli siis myös tämän päivän pomomme. Ihan ensimmäiseksi menimme kahville, keskustelimme Varustelekasta ja varustauduimme turvakengillä. Sitten kierrettiin yrityksen toimitilat ja sanottiin huomenet muulle henkilökunnalle. Varusteleka on armeijatavaraan erikoistunut verkkokauppa, jolla on myös oma myymälä osoitteessa Ruosilantie 2, Helsinki. Erikoista verkkokaupan myymälässä oli se, että siellä oli oma baari.

Itse en ollut koskaan käynyt Varustelekan myymälässä, mutta yrityksen persoonalliset mainokset olivat kyllä ennestään tuttuja. Mielikuvani oli, että yritys toimii rennolla meiningillä vähän kun harrastusfiiliksellä, eli ei ehkä niin vakavasti. Mielikuva oli oikein siinä, että meininki on rentoa. Täällä työntekijät naureskelivat ja heittivät vitsiä keskenään, kukaan ei ollut turhan vakava. Mutta muutoin mielikuva muuttui aika rajusti. Kyse ei ole mistään harrastuksesta, vaan yli 50 ihmistä työllistävästä ja useiden miljoonien liikevaihtoa pyörittävästä vakavasti otettavasta yrityksestä. Yritys on oman alansa suurin paitsi Suomessa, myös koko Euroopassa.

Lähettämön tykkimiehen hommiin kuului verkkokauppatuotteiden kerääminen, pakkaaminen ja lähettiminen. Osa tästä oli jo periaatteeltaan tuttua tämän projektin myötä, mutta vasta nyt olen lähettämön tykkimies.

Lähettämön tykkimies

Lähettämön tykkimies

Otimme keräilykärryn, laitoimme siihen kuusi pahvilaatikkoa, liimasimme laatikkoihin viivakoodit ja kiinnitimme kärryyn tabletin. Tabletti näytti kerrallaan kuusi tilausta, ja viivakoodinlukijalla laitteelle kerrottiin mikä koodi on missäkin laatikossa. Tämän jälkeen tabletti näytti ensimmäisen kerättävän tuotteen, joten kärry kohti oikeaa hyllyä. Kun pääsi hyllylle, luettiin hyllyn viivakoodi, ja laite kertoi onko tuote oikea. Laite myös kertoi mihin kuudesta laatikosta tuote laitetaan, joten kerääminen oli todella helppoa. Tuotteet tulee näyttöön siinä järjestyksessä, kun ne on helpoin kerätä, eli ei tarvitse juosta eestaas ympäri hallia. Kun tuote oli laitettu laatikkoon, kuitattiin se lukemalla laatikon viivakoodi, ja sitten tabletti ohjasi seuraavan tuotteen luokse.

Pelkästään keräilyjärjestelmä kertoo siitä, että Varusteleka on huomattavasti edellä itseään suurempiakin yrityksiä. Keräilyjärjestelmä oli ihan älyttömän yksinkertainen, tehokas ja nopea, eikä hommassa tarvinnut yhtään paperia tai kynää. Tällaista järjestelmää en ole nähnyt missään yrityksessä, mutta se on vain ajan kysymys milloin järjestelmä tulee myös muille. Järjestelmä nopeuttaa duunia ihan pimeästi, ja varastosaldo on aina oikein. Jos jostakin tuotteesta kerättiin viimeinen tuote, niin tabletti tiesi sen kertomatta.

Mars, mars

Mars, mars

Kun satsi oli kerätty, siirryttiin lähettämön puolelle. Jokaisessa kuudessa laatikossa oli aina samaan osoitteeseen menevät tilaukset, joten kamat vain pakattiin sopivan kokoisiin pakkauksiin. Pakkaamisen yhteydessä piipattiin keräilylaatikoissa oleva koodi, jolloin tietokone näytti mitä tilaus sisältää. Mikäli kaikki näytti olevan kunnossa, niin sitten vielä kerran koodin piippaus ja printteri sylki ulos osoitetarran. Paketti kiinni, tarra päälle ja lähetys on valmiina asiakkaalle.

Tänään lähti "vain" 400 pakettia

Tänään lähti ”vain” 400 pakettia

Kun näitä hommia oli tehty oma aikansa, oli aika lähteä lounaalle. Oli ruokamyrkytykseni kolmas päivä, joten en vieläkään uskaltanut syödä mitään. Tarjolla olisi ollut tortillaa, pizzaa ja kaikenlaisia herkkuja. Jarmo ja Elias veti mahat täyteen, itse uskalsin koskea vain mehuun.

Lounaan jälkeen Jarmo esitteli meille vähän lisää yrityksen toimitiloja ja toimintoja. Tutustuimme myös myymälään ja sen toimintaan. Asiakaspalvelu oli myymälässä ensiluokkaista. Mikäli asiakas ei löytänyt myymälästä haluamaansa tuotetta tai oikeaa kokoa, myyjä antoi tuotepyynnön radiopuhelimella (milläs muullakaan) varastoon, ja tuote tuli kassalle kahdessa minuutissa.

Varustelekan myymälä

Varustelekan myymälä

Myymälän tohinassa tuli jano, joten siirryimme Varustelekan omaan Sotima -nimiseen baariin. Tämä siis sijaitsee ihan myymälän sisällä, ja Sotimassa pääset maistelemaan kotimaisia laatuoluita myymälän aukioloaikoina arkisin kello 10-20 ja lauantaisin kello 10-18. Koska oli vielä työaika, maistoimme vain vähän simaa ja limua. Tunnelmallinen paikka ja loistava valikoima.

Sotima

Sotima

Myymälästä (baarista) mentiin vielä jatkamaan jo mainittua keräilyä / pakkaamista, kunnes kello läheni kolmea. Vielä istuttiin Jarmon kanssa alas ja puheltiin niitä näitä, kuten tehtiin työn ohessa koko päivä. Oli aika vapaamuotoista ja tuttavallista keskustelua.

En ole ikinä ennen tätä projektia kirjoitellut mitään blogeja, joten en osaa kirjoittaa niin värikkäästi miten päivä eteni. Tämä oli kuitenkin yksi erikoisimmista yrityksistä joissa olen käynyt, ja ilmapiirikin vetää vertoja muille. Verkkokaupassa yritys on paljon edellä muista, varastojärjestelmä huippuluokkaa ja kaikki toimii kun junan vessa.

Mutta mitäs tässä sen enempää kasvattamaan tätä tekstiä, kiitos vain Varusteleka, Jarmo ja muu henkilökunta.

Tässä alla vielä yksi Varustelekan erikoisista tempauksista, jossa he tekivät kutsuvideon Arnold Schwarzeneggerille. Videota on katsottu huimat 632 000 kertaa.

Taukotilan leipäveitset :)

Taukotilan leipäveitset 🙂

Tosimiehen ja -naisen myymälä

Tosimiehen ja -naisen myymälä

Ylijäämätavaraa

Ylijäämätavaraa

Miten voisin palvella?

Miten voisin palvella?

Päivän boss

Päivän boss

Ompelimon taideteos... tai joku sen tapainen ainakin :)

Ompelimon taideteos… tai joku sen tapainen ainakin 🙂

Jämä Design

Jämä Design

Suksisauvoja

Suksisauvoja

Lekan tyttöjen tekemä kalenteri

Lekan tyttöjen tekemä kalenteri

Kesäfestareiden hitti..kö?

Kesäfestareiden hitti..kö?

Myymälän tuotteita

Myymälän tuotteita

Jostakin syystä miehetkin viihtyvät tässä myymälässä

Jostakin syystä miehetkin viihtyvät tässä myymälässä

Panimotuotteita saa myös ostaa kotiin myymälästä

Panimotuotteita saa myös ostaa kotiin myymälästä

Selfie-koppi

Selfie-koppi

Kangasmerkit jokaiseen hihaan ja kaulukseen

Kangasmerkit jokaiseen hihaan ja kaulukseen – (kuvat Studio ihana)