Tämä oli mielenkiintoinen päivä yhdistettynä historiaa ja tulevaa. Näin kirjoitin työpäiväni jälkeen:

Prokkiksen 51. päivä oli kaukana omasta tietotaidosta, sillä päivän työnantaja suunnittelee pitkäikäisiä, laadukkaita ja energiatehokkaita rakennuksia. Työnantajana oli Ideastructura Oy, ja päivän pomona oli assistentti Anuminja Karhu. Päivä alkoi Helsingin Pitäjänmäeltä kello 10, ja titteliksi tuli korjausrakentamisen asiantuntija.

IDEASTRUCTURA OY

Ideastructura Oy on rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntija- ja suunnittelupalveluita tarjoava yritys. Ideastructuran palveluihin kuuluvat mm. korjaushankkeiden suunnittelua, arkkitehti- ja lupa-asiat, rakennusten kuntotutkimukset, sisäilmaosaaminen, rakennuttaminen, valvonta sekä rakenteiden mallintaminen. Yritys on perustettu vuonna 2011, ja se työllistää tällä hetkellä 45 alan ammattilaista. Yrityksen toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Hämeenlinnassa sekä Kokkolassa, mutta toimialueena yrityksellä on koko Suomi.

Lisätietoa yrityksestä näette klikkaamalla tästä ja avoimet työpaikat löytyy täältä.

IdeaStructuran toimitusjohtaja palaverissa

IdeaStructuran toimitusjohtaja Jyrkki Jalli palaverissa – (kuvat Studio ihana)

PÄIVÄNÄ KORJAUSRAKENTAMISEN ASIANTUNTIJANA

Tämä 51. päivä alkoi aamulla kello 10 Helsingin Pitäjänmäeltä, jossa meidät vastaanotti päivän pomomme, assistentti Anuminja Karhu. Ideastructura toimitila oli ehkä hieman piilossa isossa rakennuksessa, ja sinne meneminen oli aika sokkeloista sisäpihan kautta. Tarroja seuraten oikea kerros ja ovi löytyi, vaikka kerran menimmekin harhaan. Anuminja sanoikin vitsinä, että kun heillä on työhaastatteluja, niin ne ketkä löytävät perille palkataan : )

Päivän ohjelma oli aikataulutettu, joten tiesimme missä ollaan ja mihin mennään minäkin aikana. Ensimmäiseksi meille esiteltiin kuitenkin toimitilat, jotka olivat muuten huomattavan hiljaiset ja siistit. Insinöörien työrauha oli siis taattu. Päädyimme kierrokselta ahvihuoneeseen, jossa meille kerrottiin pikaisesti yrityksen toiminnasta. Sitten vielä käsipäivää ja nopeat kuulumiset toimitusjohtaja Jyrki Jallin kanssa. Kello 10:20 lähdettiin projektipäällikkö Jukka Reinikaisen matkaan kaupungin keskustaan.

IdeaStructura Oy - Helsinki

IdeaStructura Oy – Helsinki

Jukka oli menossa erään taloyhtiön pitämään palaveria, jossa käytiin tarkemmin läpi taloyhtiöön tulevaa ikkunaremonttia. Yhtiö oli vanha, joten kaikki piirrustukset oli piirretty uudelleen. Ensimmäiseksi piti tarkstaa, että piirrokset pitävät paikkaansa, eli kaikki ikkunat ja muut asiat ovat merkitty oikein. Tämän jälkeen siirryimme taloyhtiön tiloihin, jossa palaveeraamaan tuli meidän lisäksi taloyhtiön puheenjohtaja ja neljä muuta ihmistä. Täällä mietittiin tarkemmin miltä ikkunat tulee näyttämään ja mitä pitää ottaa huomioon. Onko listat matta- vai kiiltäväpintaista, minkä värinen ikkunavedin tulee jne. Palaveri alkoi kello 11, joten aikaa ei kamalasti ollut, sillä toimistolla piti olla jo 12 maissa. Aikataulu ehkä hieman venyi, pääsimme takaisin Pitäjänmäelle vasta 20 yli.

Onhan kaikki ikkunat varmasti piirretty oikein?

Onhan kaikki ikkunat varmasti piirretty oikein?

Ikkunaremontin aika

Ikkunaremontin aika

Koska yleensä en syö päivisin, tulee nämä lounastauot mielestäni aina hyvin yllätteän. Siis siitäkin huolimatta, että ne ovat yleensä samoihin aikoihin jokaisessa duunissa : ) Ideastructura tarjosi meille ruuat samassa talossa olevassa lounasravintolassa. Tarjolla oli salaattia, kanaa, lihaa sekä perunoita eri muodoissa. Tämä oli yksi hienoimmista lounasruokaloista tämän projektin tiimoilta, eikä ruoka ollut sen huonompaa.

Ruoka nopeasti alas ja takaisin toimistolle. Nyt meille etsittiin kaikki turvavälineet, joita tarvitsemme mennessämme rakennustyömaalle. Eli kypärät, suolalasit, turvakengät ja koko setti. Saimme työkavereiksi rakennusfysikaalisen suunnittelijan, Tiina Palviaisen sekä korjausrakentamisen ammattilaisen, Jenni Malisen. Tarkoitus oli tehdä kohteeseen valvontakäynti, jossa siis tarkastetaan, että kaikki vaadittavat toimenpiteet tehdään säädösten mukaan.

Varustautuminen työmaalle

Varustautuminen työmaalle

Kohteeseen saapuessa käydään aina ilmoittautumassa työmaan johdolle, jotta he tietävät aina ketä alueella liikkuu. Siitä saimme mukaan käsittääkseni työjohtajan, jolle annetaan mahdolliset korjaus- / muutosohjeet, ja joka kysyy valvojilta tarvittaessa mitä tai miten jokin työvaihe tehdään jne. Jännittävin kohta tuli heti alkuun, kun hyppäsimme talon ulkopuolelle rakennettuun väliaikaiseen työmaahissiin (häkki). Tämä kori nosti meidät nopealla vauhdilla ylimpään kerrokseen. En tajunnut hissiin hypätessä katsoa kuinka korkea rakennus on kyseessä, joten en tiennyt uskaltaako katsoa alas vai ei, eli en vain tiennyt kuinka korkealle noustaan. Minulla on lievä korkeapaikankammo silloin, kun ollaan korkealla missä en hallitse tilannetta. Ei kuitenkaan paniikkia, ihan hauskaahan se oli. Sitten oltiinkin jo katolla.

Ensin ilmoittautumaan

Ensin ilmoittautumaan

Sitten hissiin ja ylös...

Sitten hissiin ja ylös…

Lähes sata vuotta vanhan rakennuksen peruskorjaus ei ole ihan yksinkertainen juttu. Peruskorjaus oli siinä vaiheessa, että kattotiilet oli irroitettu ja kattopahvit vaihdettu, lattiat oli revitty auki jne. Rakennuksesta oli poistettu kaikki vanhat eristysmateriaalit, kosteusvauroista kärsineet puuosat sun muuta. Yläkerroksissa käveltiin poikkipalkkien päällä, sillä muuten olisi ehkä päässyt nopeasti alempaan kerrokseen. Suoranaiset reiät, eli pudotukset oli aina merkitty vanerilla ja isolla punaisella rastilla. Mutta oli kiva nähdä miten on rakennettu lähes sata vuotta sitten, ja miten rakennetaan vuonna 2016.

Nykyään kohteet suojataan hyvin, niin voi sateellakin tehdä duunia

Ei edes sade haittaa työskentelyä

Ei parane olla katsomatta mihin astuu

Ei parane olla katsomatta mihin astuu

Tiina toimi tarkastajana, eli hän valvoo, että peruskorjaus tehdään kaikkien lakien ja pykälien mukaan. Pienintäkään aidan alitusta ei sallita. Tiina keskusteli työmaajohdon kanssa myös mikä työvaihe on tehtävä seuraavaksi tai onko jotain parannettavaa vielä ennen seuraavaa työvaihetta. Tarkastusvaiheessa Tiina huomasi yhden lankunpätkän, joka oli jäänyt lattiapallien alle piiloon. Se määrättiin poistettavaksi, eli tosiaan mitään ei jätetä, mikä voi joskus tulevaisuudessa aihettaa pienintäkään ongelmaa.

Rakennuksesta puolet oli työmaana, toisella puolella taloa käytettiin normaalisti. Peruskorjaus tehdään siis asteittain. Tätä varten oli rakennettu uusia seiniä, jotta esimerkiksi työmaapöly ei pääse kulkeutumaan sinne osaan tilaa, mikä on käytössä. Omassa lapsuudessa virkaa ajoi pressu, nyt ollaan vähän tarkempia. Ovetkin oli teipattu ympäriltä umpeen, paitsi alaosa, se oli jäänyt teippaamatta. Siellä oli kyllä kumilista, mutta Tiina päätti silti mitata pääseekö alta yhtään mitään läpi. Ei päässyt, mutta ovi määrättiin silti varmuuden vuoksi teipattavaksi myös alapuolelta. Joissain kerroksissa taas oli tarkoitus aloittaa jo seuraavia työvaiheita, mutta Tiina määräsi tilat vielä uudelleen siivottavaksi. Siellä ei juurikaan ollut rakennuspölyä, mutta ilmeisesti kuitenkin liikaa. Erilaisia tarkastuksia oli paljon, tässä oli nyt vain muutama esimerkki siitä, kuinka tarkasti kaikki nykyään tehdään. Työmailla ei saa muuten käyttää harjaa, se kun nostaa pölyä ylöspäin.

Ovi teipattiin varoiksi myös alapuolelta

Mittauksen jälkeen ovi teipattiin varoiksi myös alapuolelta

Rakennuksesta oli poistettu paljon myrkyllisä aineita, joista yksi oli asbesti. Asbestin poistohan on nykyään tarkkaan säädelty, eli enää sitä ei voi tehdä kuka tahansa. Kyselinkin mikä mahtaisi olla 50 tai sadan vuoden päästä seuraava asbesti, joka paljastuu nykyrakentamisesta. Siihenhän ei tietenkään ole kuin arvauksia, mutta Tiina eikä työmaajohto uskonut, että sellaista tulee. Mutta hyvin säädelty on tämäkin toimiala, enää ei voi toimia miten sattuu. Kaikkia määräyksiä on noudatettava, myös työmaaturvallisuutta. Jos työmies rikkoo säädöksiä, joutuu sen korvaamaan omalla palkkapussilla tai työpaikalla.

Tiina teki siis erittäin tarkkaa duunia, ja Jenni kirjasi sekä kuvasi kaikki ohjeistukset / käskyt talteen. Seuraava tarkastu on muutaman päivän sisällä tästä tarkastuksesta.

Raksahommat ei ole ikinä ollut se ”mun juttu”, mutta oli tämä mielenkiintoinen päivä. Harva sitä pääsee näinkin isolle työmaalle tutustumaan sen tarkemmin.

Usean pysähdyksen, tarkastuksen, huoneen sekä kerroksen jälkeen saavuimme takaisin maantasalle. Siinä käytiin vielä hieman keskustelua peruskorjauksen kohteesta sekä erilaisista säädöksistä ja laista. Päivä oli kiva ja mielenkiintoinen. Sitten oli aika riisua varusteet ja lähteä kotia kohti.

Kiitos Ideastructura Oy, Anuminja, Jyrki, Jukka, Tiina, Jenni ja koko muu henkilökunta sekä raksaporukka.

Kansalliskirjaston mallinnuskuva (Kuva IdeaStructura Oy)

Kansalliskirjaston mallinnuskuva (Kuva IdeaStructura Oy)

Teollisuuskiinteistön mallinnuskuva (Kuva IdeaStructura Oy)

Teollisuuskiinteistön mallinnuskuva (Kuva IdeaStructura Oy)

On siinä kavereilla pieni homma edessä

On siinä kavereilla pieni homma edessä

Näkymä hissistä

Näkymä hissistä

Viides kerros

Viides kerros

Yläkerrassa puuosat oli vielä hyvässä mallissa, joten ne jää käyttöön vielä seuraavaksi sadaksi vuodeksi

Yläkerrassa puuosat oli vielä hyvässä mallissa, joten ne jää käyttöön vielä seuraavaksi sadaksi vuodeksi

Noin sata vuotta sitten tehtyjä merkintöjä

Noin sata vuotta sitten tehtyjä merkintöjä

Toisen katto on toisen lattia. Mutta aikamoista reikäjuustoa se oli

Toisen katto on toisen lattia. Mutta aikamoista reikäjuustoa se oli

Koriskenttä... vain lattia puuttuu

Koriskenttä… vain lattia puuttuu

 

Vanhoista taloista löytää paljon kaikkea, mitä nykyään myydään sisustuskaupoissa

Vanhoista taloista löytää paljon kaikkea, mitä nykyään myydään sisustuskaupoissa

Raksamiehet painaa

Raksamiehet painaa

Tällä kaatuu vaikka seinät

Tällä kaatuu vaikka seinät

Oli se suhteellisen korkea rakennus

Oli se suhteellisen korkea rakennus

Tämä olikin sitten ihan oma maailmansa

Tämä olikin sitten ihan oma maailmansa

Täällä oli hiljaista kun kirjastossa

Toimistolla oli hiljaista kun huopatossutehtaalla

Ikkunaremontin suunnittelupalaveri

Ikkunaremontin suunnittelupalaveri

Rakennesuunnittelija Pauli Koli

Rakennesuunnittelija Pauli Koli

Kaikki jotka tulivat kuvaan suklaan houkuttamana

Kaikki jotka tulivat kuvaan suklaan houkuttamana

Henkilökunnan kuvia

Henkilökunnan kuvia

IdeaStructuran lepohuone

IdeaStructuran lepohuone

IdeaStructura Oy

IdeaStructura Oy

Projektipäällikkö Jukka Reinikainen

Projektipäällikkö Jukka Reinikainen

Kaikki tehdään nykyään tietokoneilla, mutta tätäkin taitoa on viel olemassa

Kaikki tehdään nykyään tietokoneilla, mutta tätäkin taitoa on viel olemassa

IdeaStructuran työnäytteitä

IdeaStructuran työnäytteitä

IdeaStructuran työnäytteitä

IdeaStructuran työnäytteitä

IdeaStructuran työnäytteitä

IdeaStructuran työnäytteitä

IdeaStructuran työnäytteitä

IdeaStructuran työnäytteitä

Saapuminen työmaa-alueelle

Saapuminen työmaa-alueelle – (kuvat Studio ihana)