Tämä on yritys jossa ei pidetä kenkiä eikä titteleitä… mutta poikkeuspäivän vuoksi minut nimettiin varatoimitusjohtajaksi. Istuimme palaverissa, kävimme lounastapaamisella ja suunnittelimme yritykselle slogania. Näin kirjoitin työpäivän jälkeen.

Joku on saattanut epäillä sitä, että projektini ei pääse alkua pidemmälle, ja toisinaan jossakin kohtaa omakin usko oli koetuksella. Nämä ovat kuitenkin olleet vain hetkellisiä ajatuksia, sillä aina kun menee uuteen duuniin, muistaa taas kuinka kivaa tämä on. Projektini saavutti puolivälin tittelillä varatoimitusjohtaja, ja tämän tittelin tarjosi erittäin maanläheinen yritys nimeltä Fraktio. Päivän pomona oli firmansa näköinen CEO / CO-founder Jesse Peurala.

FRAKTIO

Fraktio on ohjelmistotalo, joka on erikoistunut luomaan avoimen lähdekoodiin pohjautuvia ratkaisuja nettiin ja mobiiliin. Ammattitaitoinen mutta rento toimintatapa heijastuu työntekijöiden tyytyväisyyden kautta kaikkeen mitä Fraktio tekee. Fraktio ei pyörittele päätöksiä esimiesten kautta, sillä sellaisia ei ole. Työt tehdään mutkattomasti, kun keskustellaan suoraan asiakkaan kanssa ilman välikäsiä. Jos jokin asia tarvitsee johtamista, johtaa se, jolla on paras tieto ja osaaminen asiasta.

Fraktio on asiakkailleen loistava kumppani monellakin tavalla, eikä yritys sido asiakkaitaan, sillä sovellukset kuuluvat aina kokonaan asiakkaalle. Fraktio on myös rehellinen. Fraktio kyseenalaistaa ja haastaa, jotta kehityksen fokus pysyy kirkkaanaa. Fraktiossa osataan sanoa myös ei.

Yritys on perustettu vuonna 2012 ja henkilökuntaa on tällä hetkellä 24. Uusia ammattilaisia etsitään jatkuvasti, tällä hetkellä avoimia työpaikkoja on kolme.

Referenssilistalta löytyy mm. Enevo, Rantapallo, Autoliitto, Metropolia, Rovio, Routa, Paytrail ja Huutokaupat.com.

Katso lisää Fraktiosta klikkaamalla tästä.

Fraktio Oy - Kiva kun on kivaa

Fraktio Oy – Kiva kun on kivaa – (kuvat Studio ihana)

PÄIVÄNI VARATOIMITUSJOHTAJANA

Jokainen tekemäni työpäivä on ollut omanlaisensa, mutta tämä duunipäivä pääsi ehdottomasti mukaan kärkikahinoihin mukavimpana duunipaikkana. Päivä alkoi Pasilasta Fraktion konttorista aamulla kello 9. Ilmoittauduimme Eliaksen kanssa toimistorakennuksen aulassa, saimme kulkuluvat ja siirryimme Fraktion toimistokerrokseen. Meidät vastaanotti päivän pomomme, CEO / CO-founder Jesse Peurala. Tämä oli jo toinen työpäivä, jossa kengät ja takki jätettiin eteiseen. Niin työntekijät, toimari kun asiakkaatkin tallustelevat tilassa siis sukkasilleen. Toimitilat olivat hyvin tätä päivää, ainakin kun vertaillaan muihin saman alan toimistoihin. Fraktion tiloissa oli muutama hieno jääkaappi, välipalapatukoita, leluja, hiljainen huone, keittiö täynnä erilaisia virvokkeita, snack-kone, puhelinhuone, värityskirjoja sun muuta. Työpäivän alku oli siis erittäin lupaava.

Seuraavaksi aamukahvit ja neukkariin palaveeraamaan Jessen kanssa. Normaalisti alkupalsu on kestänyt käymissäni paikoissa vartista tuntiin, mutta nyt se kesti peräti kaksi tuntia. Tämä johtui pitkälti siitä, että Fraktion liiketoiminta oli sitä mikä itseäni on aina kiinnostanut. Kävimme läpi sitä, mistä Fraktio on syntynyt, mitä se tekee ja miten se toimii. Keskustelimme erilaisista johtamistavoista ja miten mikäkin sovellus tai palvelu toimii tai pitäisi toimia. Keskustelu oli heti alusta asti mielenkiintoista ja kaverimaista, eli hyvin rentoa. Jesse ei aikoinaan viihtynyt omassa palkkaduunissa, vaikka itse duuni olikin ehkä mieleistä. Kun homma meni siihen, että joka päivä hatutti lähteä työpaikalle, päätti Jesse lähteä ja perustaa oman yrityksen. Tämä oli varmasti oikea päätös. Jesselle on alusta asti ollut hyvin tärkeää se, että meno on rentoa ja työntekijät voivat hyvin.

Jesse Peurala ja Elsa-Maija Lehto

Jesse Peurala ja Elsa-Maija Lehto

Ensimmäinen pari tuntia siis tosiaan keskusteltiin Fraktiosta ja sen luomista nettipalveluista ja erilaisista sovelluksista (pitihän uusi varatoimitusjohtaja saada kärryille). Samalla mietittiin johtajuutta, mitä olemme kokeneet tämän projektin myötä ja mitkä asiat ovat tärkeitä Jesselle ja Fraktiolle. Yritys on aika rohkeasti luopunut titteleistä ja esimiehistä, mutta se näytti toimivan täällä enemmän kun hyvin. Kaikki on ikään kuin samalla viivalla. Jos jokin asia vaatii johtamista, johtaa sitä henkilö, joka tietää asiasta eniten. Vaikka kaikilla on pakon sanelema titteli, on kaikki kuitenkin saman arvoisia. Kaikki pyritään pitämään avoimena, eli myös palkat ovat kaikkien tiedossa.

Yritys on muutamassa vuodessa kasvanut nopeasti, sillä 2012 perustetussa yrityksessä on pian kolmisenkymmentä työntekijää. Myös asiakasreferenssit vakuuttivat. Fraktio ei siis ole nettisivuja koodaava yritys, vaan yritys valmistaa laajempia palvelukokonaisuuksia. Yksi mielenkiintoisimmista asiakkaista Fraktiossa oli Enevo. Enevon palvelu on suunnattu kunnille ja yrityksille, joilla on suuria jätemääriä ja useita jäte-/kierrätyspisteitä. Enevo asentaa jäteasitoihin anturit, jotka mittaavat niiden täyttymistä reaaliajassa. Tämä mahdollistaa keräysautojen reittien optimoimisen: kuljettajalle lasketaan tehoikkain reitti jäteastioiden tyhjentämiseksi. Tämä vähentää ajoja jopa 50%, mikä säästää siis myös polttoainetta, rahaa ja luontoa. Ihan älyttömän yksinkertainen idea, mutta todella hyvä. Tämä on miljoonien ja taas miljoonien eurojen bisnes. Fraktio on ollut mukana toteuttamassa päätelaiteriippumatonta järjestelmää, jota jätteidenkeräysyhtiöt käyttävät työssään päivittäin.

Pitkän aamupalsun jälkeen hyppäsimme Jessen kanssa taksiin. Meillä oli sovittuna lounaspalaveri, johon saapui Fraktion kanssa samalla alalla toimiva yritys. Tarkoitus oli miettiä miten yritykset voisivat mahdollisesti tehdä yhteistyötä. Lounaspalaveri oli keskustan ravintolassa, ja meitä oli pöydän ääressä yhteensä seitsemän. Tarkemmin en voi tietenkään näistä asioista kirjoittaa, mutta mielenkiintoista keskustelua kuitenkin saatiin aikaiseksi. Luulen myös, että jonkinlaista yhteistyötä yritykset tulevat tekemään tulevaisuudessa.

Lounastapaaminen ja yhteistyökuvioiden suunnittelua

Lounastapaaminen ja yhteistyökuvioiden suunnittelua

Lounaan jälkeen hypättiin taas taksiin ja suuntasimme takaisin toimistolle. Tehtävänä oli miettiä mikä on Fraktion tarkoitus, eli purpose. Yritys on miettinyt tätä työntekijöiden kanssa toiminnan alusta asti, mutta vielä asiaa ei ole osattu kiteyttää. Facebook kiteyttää oman tarkoituksensa näin: Facebook helps you connect and share with the people in your life. Mutta mikä on Fraktion purpose, tai lähinnä miten se tuodaan lyhyesti esille.

Tämä oli haasteellinen tehtävä, sillä muutamassa tunnissa pitäisi tehdä se, mitä ei ole tehty muutamaan vuoteen. Teimme jonkin verran taustatyötä ja kävimme läpi myös henkilökunnan mietteitä. Näissä oli paljon erinomaisia ehdotuksia, mutta ei ehkä ihan juuri SITÄ, mistä heti tietäisi, että tämä se on.

Mutta se purpose. Ihan mitään suoraan valmista en saanut paperille, lähinnä vain alkuja sekä loppuja ja erilaisia ideoita. Pidän itseäni yleensä hyvin kekseliäänä, mutta nyt se ei auttanut. Tavoitteena ei ollut varsinaisesti keksiä purposea tänään, joskin se olisi varmasti ollut iso plussa. Nyt saimme ideoita paperille ja niistä saattaa olla apua, kun Fraktio seuraavan kerran pistää ajatukset liikenteeseen. Mutta vaikka purpose jäi vielä kiteyttämättä, Elias keksi loistavan iskulauseen Fraktiolle. Tavallaan se oli purpose, tavallan iskulause… mutta joka tapauksessa se oli hyvä, ja se upposi myös yrityksen toimitusjohtajaan. Pointsit Eliakselle.

Hiljainen työhuone

Hiljainen työhuone

Purpose-haasteen jälkeen päivä alkoi olemaan pulkassa, joten siirryimme neukkariin kertaamaan mennyttä työpäivää. Tämä keskustelu kuitenkin meni taas erilaisiin ideoihin, niiden arvioimiseen, oikeaan toimintamallin suunnitteluun jne. Oli siis mielenkiintoinen päivä. Kahtena edellisenä työpäivänä oli tarjolla kakkua, tänään oli tarjolla skumppaa. Uskalsin ottaa vain huikan, sillä vielä piti ajaa autolla kaupan kautta kotiin.

Tästä blogista olisi tullut hurjan pitkä jos olisin ihan kaikki päivän hommat avannut täysin. Ehkä tästä sai kuitenkin käsityksen päivän sisällöstä ja siitä, millainen päivä oli toimitusjohtajalla sekä varatoimitusjohtajalla : ) Suunnittelua, opettelua, palaveria, mietintää ja kertausta.

Kiitos Fraktio, Jesse, Elsa-Maija sekä koko muu henkilökunta. Kiitos myös lounastapaamisessa olleille henkilöille.

Kuka tekee mitä tekee

Kuka tekee mitä tekee

Vihreätä tuli painettua

Vihreätä tuli painettua

Muistoja yhteisistä tapaamisista

Muistoja henkilökunnan yhteisistä tapaamisista

Koodaamisen jälkeen värityskirjat ovat se paras juttu :)

Koodaamisen jälkeen värityskirjat ovat se paras juttu 🙂

Taidetta Fraktion seinillä

Taidetta Fraktion seinillä

Kyllähän jokaisessa duunissa nyt yksi allas pitää olla

Kyllähän jokaisessa duunissa nyt yksi allas pitää olla

Harvassa yrityksessä palaveri voidaan pitää hytissä

Harvassa yrityksessä palaveri voidaan pitää hytissä

Eliaksen taidekuva hytin katosta

Eliaksen taidekuva hytin katosta

Fraktioon saavutaan merellisissä tunnelmissa

Fraktioon saavutaan merellisissä tunnelmissa

Päivä piti sisällään salaattia, pihviä, jälkiruokaa ja skumppaa

Päivä piti sisällään salaattia, pihviä, jälkiruokaa ja skumppaa

Työntekijä on ihminen.

Työntekijä on ihminen. – (kuvat Studio ihana)