Kolmas työpäivä oli jännittävä, sillä en yhtään tiennyt mitä on tulossa. Tiesin vain sen, että tänään pääsen työskentelemään kehitysvammaisten kanssa. Lähinnä mietin sitä, että miten minä pärjään? Kun saavuin paikalle, en ole koko sada työpaikan -projektissani saanut yhtä mukavaa, lämmintä ja loistavaa vastaanottoa. Meni ehkä 15-20 minuuttia, ja olin ihan innoissani näistä ihmisistä jotka työpajassa päivittäin vierailee, ja myös henkilökunta oli mukavaa. Olen vieraillut Aula-työkodissa myöhemminkin, olen myös käynyt siellä ostoksilta. Lue kolmannen työpäiväni kokemukset tästä.

Projektin kolmas päivä vietettiin Aula-Työkodissa, ja tittelinä oli työhönvalmentaja. Duuni alko leppoisasti kello kahdeksan reikä reikä, ja ovella meitä oli vastassa Tiia-Mari Luomakoski. Ensimmäiseksi mentiin aamupalalle, keskustelemaan tulevasta päivästä sekä tutustumaan henkilökuntaan. Fiilis oli todella hyvä, ja kaikki oli todella mukavia. Vaikka saimme tietää paljon Aula-Työkodin toiminnasta ja historiasta, en osannut kuvitellakkaan millainen päivä olisi edessä 🙂 Tunti aamiaisesta, eli kello yhdeksän saapui paikalle 20-30 kehitysvammaista työntekijää, ja tästä se päivä vasta alkoi 🙂

Keittiö josta tulee niin aamiainen kun päivällinen

Keittiö josta tulee niin aamiainen kun päivällinen – (kuvat Studio ihana)

TYÖHÖNVALMENTAJA

Työllistymisessä tarvittavan tuen antaa työhönvalmentaja, joka on tukena työllistymisen kaikissa vaiheissa. Mitään yksityiskohtaista kuvausta ei prosessissa ole olemassa, vaan työllistymiset on aina räätälöitävä tapauskohtaisesti. Yksi tärkeimmistä asioista on löytää työllistyvälle sellainen työtehtävä, jossa kohtaavat työllistyjän kyvyt sekä työnantajan tarpeet.

AULA-TYÖKOTI

Aula-Työkotien Kannatusyhdistys ry tuottaa täysi-ikäisille kehitysvammaisille työhönvalmennusta, tuettua työtä sekä verkostoasumisen palveluja. Aula-Työkodin historia ulottuu vuoteen 1927, jolloin apulastentarha Aula perustettiin. Nimi Aula kuvasi paikkaa, jossa oli tilaa niille lapsille, jotka eivät muualle mahtuneet.

Apulastentarha Aulan (nyk. Tyynelän toimintakeskus) lasten vanhemmat olivat huolissaan aikuistuvista kehitysvammaisista lapsistaan ja heidän tulevaisuudestaan. Vuonna 1934 perustettiin Aula-Työkotien Kannatusyhdistys ry, jonka tavoitteena oli suunnitella ja ylläpitää kehitysvammaisten työtoimintaa. Alkoi varojenkeruu, jossa avusti mm. johtaja Tyyne Särkijärvi, F.E. Sillanpää sekä Aku Korhonen.

Joulukuussa, vuonna 1950 talon kirjoihin merkittiin ensimmäiset kuusi kehitysvammaista työntekijää. Nyt, vuonna 2016 toiminta jatkuu edelleen, ja talon kirjoihin on merkitty noin 50 kehitysvammaista työntekijää. Aula-Työkodissa tehdään leipomotyötä, käsitöitä sekä erilaisten yritysten teettämiä alihankintatöitä. Kehitysvammaisille maksetaan työosuusrahaa Aula-Työkodissa, ja se on paikka jossa opitaan erilaisia taitoja ja josta saa tukea / apua työelämään sekä omatoimiseen asumiseen. Kaikki työntekijät eivät ole paikalla joka päivä, sillä osa on onnistunut työllistymään talon ulkopuolisiin yrityksiin.

Aula-Työkoti

Aula-Työkoti

YRITYKSET HUOMIO!

Mikäli yrityksessänne on avoin mieli ja teiltä löytyy mielekästä tekemistä, kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä Aula-Työkotiin. Löydätte varmasti loistavan työntekijän tiimiinne. Tai mikäli yrityksenne tarvitsee pakkaus-, pussitus-, lajittelu- tai muuta apua, kannattaa pyytää tarjous Aula-Työkodista. Työ tehdään pääasiallisesti Aula-Työkodin tiloissa, eli toimitatte sinne tavarat ohjeineen ja homma hoituu!

Tästä pääsette Aula-Työkotien nettisivuille.

LEIPOMO JA KÄSITYÖT

Aula-Työkodin nettisivuilta löytyy paljon lisätietoa, mutta voin vakuuttaa, että heidän leipomosta löydätte puolestaan uskomattoman hyviä herkkuja, – niin suolaisia kun makeitakin. Voitte myös jättää tilauksen, ja tarvittaessa ne toimitetaan kotiovellesi tai työpaikalle asti. Parhaimmassa tapauksessa tilaat aamulla, ja päivällä toimitus jo saapuu.

Käsityöpuolelta löytyy mattoja, koruja, tohveleita, lapasia, sukkia, pipoja ja paljon, paljon muuta. Itselleni tarttui matkaan ehkä makeimmat lapaset ikinä, ja työkaveri Elias osti vähän tohveleita. Jätin myös tilauksen jättimäisestä lattiatyynystä, joka tehdään tilaukseni mukaan valmiiksi myöhemmin.

Kaikki em. asiat valmistetaan Aula-Työkodissa, ja sinne voi kuka tahansa mennä ostoksille. Suosittelen!

Leipomon kiireitä

Leipomon kiireitä

PÄIVÄNI TYÖHÖNVALMENTAJANA

Kattavan aamiaisen jälkeen (vaikka joinkin vain lasin mehua) alkoi hieman jännittää, koska kaikillahan meillä on ennakkoluuloja erilaisia ihmisiä kohtaan. Mutta kun ensimmäiset työntekijät alkoi valumaan ovista kello yhdeksän, olin enemmänkin hölmistynyt. Jengi otti meidät vastaan ihan kun oltaisiin vanhoja tuttuja. Lämmin ja avoin vastaanotto.

Kun porukka oli kasassa, jokainen siirtyi omalle työpisteelle omiin kerroksiinsa. Pääosin äijistä koostuva ryhmä oli ensimmäisessä kerroksessa, ja heidän työtehtäviin kuului roskien vieminen, pahvien paalaus, vessojen paperitarkistukset jne. Tämä jengi hoitaa talvisin myös lumityöt sekä kesäisin muita pihahommia. Kukaan ei sanonut ”ei jaksa” tai ”ihan kohta”, kaikki tapahtui heti. Seuraavaksi tuli SPR:n leipomotilaus, ja leipomossa työskentelevä porukka otti homman haltuun. Kun tilaus oli valmis, äijäporukasta kaksi lähti toimittamaan lähetystä. Nopeaa toimintaa. Kun oli luppoaikaa, surffailtiin netissä, tehtiin synttärikortteja huomisia synttäribileitä varten ja odotettiin jos tulee kiireellisiä tilauksia. Autoimme työntekijöitä omissa puuhissaan sitä mukaan kun joku apua kaipasi, ja vastailimme kysymyksiin parhaamme mukaan.

Synttärikortin piirtämistä

Puheenjohtaja piirtämässä synttärikorttia

Synttärikortin tarkka suunnittelu ja piirtäminen

Synttärikortin tarkka suunnittelu ja piirtäminen

Tästä siirryimme Eliaksen kanssa pari kerrosta ylemmäksi, jossa oli pääasiassa tyttöjä. Voi sitä flirttailun määrää 🙂 Täällä valmistettiin mm. mattoja ja lapasia sekä leikattiin erilaisista kankaista tarvikkeita maton kutomiseen (en nyt ihan muista oikeita nimityksiä mutta ehkä ymmärrätte, heh). Kuten alemmassakin kerroksessa, täälläkin porukka oli tiivis työtiimi. Jos joku ei osannut jotakin, niin toiset auttaa ja ohjeistaa. Minuakin ohjeistettiin erilaisssa asioissa, mutta en usko että saisin ihan helposti mattoa, lapasta, sukkaa, tossua tai pipoa aikaiseksi. Ei ole ihan helppoa eikä nopeaa duunia. Kun Elias luki tytöille kirjaa, niin minä autoin muita pilkkomaan kankaita mattomateriaaliksi 🙂

Ja näin syntyy makuhuoneeseen tilattu matto

Ja näin syntyy makuhuoneeseen tilattu matto

Kangaspuiden seasta laskeuduimme maan tasalle, jossa on leipomo ja pieni myymälä. Leipomossa oli ihan älytyön tohina. Tämä porukka väänsi pullaa, leivoksia, leipää ja kaikkia herkkuja ihan tauotta. Koska olen vain bloggaaja, en voinut osallistua itse työskentelyyn tai opastukseen erilaisten säädösten vuoksi. Olisi ollut hauskaa vääntää muutamat pullapitkot, mutta laatu ja hygienia meni ohi halujen. Tyydyimme siis ostamaan kotiin vähän piparia.

Leipomon herkkukauppa

Leipomon herkkukauppa

Sitten olikin ruokatauko. Vaikka en normaalisti syö mitään päivisin, niin tänään tein poikkeuksen. Tarjolla oli kakkua, salaattia, kanaa, vihanneksia, leipää ja muita herkkuja, ja kaikki oli tehty Aula-Työkodin seinien sisällä.

Lopuksi kiertelimme tätä valtavaa rakennusta kerroksesta toiseen, jos vaikka minusta ja Eliaksesta olisi vielä jossakin jotain apua. Löysimme ullakolta työpäivän lopettamassa olevia työntekijöitä katsomasta leffaa 🙂 Koska porukan juuri kihlautunut ”Puheenjohtaja” ilmoitti että emme häiritse, niin liityimme hetkeksi seuraan. Harvoin sitä päättää duunipäivää filmiä katsellen. Sitten talo alkoikin hiljenemään, työntekijät lähtivät kukin omalla tavallaan kohti kotia odottaen huomista päivää, jolloin luvassa on isot synttäribileet. Saimme tietää sisäpiiritietona millaista ohjelmaa ja tarjoulua on luvassa, mutta en voi sitä kirjoitta, koska se on vielä salaisuus 🙂 Harmi etten pääse huomenna mukaan.

Työtehtäviin kuului ammattiin tutustuminen, työntekijöiden avustaminen ja työtehtäviin osallistuminen.

Kiitos Tiia-Mari, Seija, kokki, leipuri, apuri ja kaikki muut, ja erityiskiitos erityisille työntekijöille.

OMA ARVOSANA

Tänään tähän ei voi oikeastaan kirjoittaa mitään muuta kuin, että meidän toivottiin tulevan taloon myös uudestaan. Se ei kerro ehkä tämän päivän ammattini varsinaisista taidoista, mutta ehkä meistä tykättiin.

MITÄ OPIN?

Opin ainakin pääpiirteittäin mitä työhönvalmentajan tehtäviin kuuluu, ja ennen kaikkea opin vähemmän ennakkoluuloiseksi. Ammatti on samaan aikaan hauska, raskas, leppoisa ja antoisa. Ihan kaikki ei tähän varmastikaan pysty vakihommana.

Aula-Työkodin työntekijöiden kanssa saa olla täysin oma itsensä, eikä ketään kiinnosta mahdolliset virheet työssä, luonteessa saati ulkonäössä, eikä kukaan nauranut jos joku ei jotakin asiaa osannut. Uskon vakaasti että opin tästä päivästä enemmän kun mitä osaan pukea sanoiksi.

KENELLE AMMATTI SOPII?

Tämä ammatti ei ole ihan yksiselitteinen, mutta minun mielestäni hyvä lähtökohta on jos tulet toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, olet kärsivällinen, kestät hyvät sekä huonot päivät ja haluat työskennellä rehellisten ja sydämmellisten ihmisten kanssa. Mielestäni tämä olisi kiva, haasteellinen ja antoisa ammatti.

Taidetta

Taidetta

Jättityynyjä ja värikkäitä mattoja

Jättityynyjä ja värikkäitä mattoja

Aula-Työkodin kaupasta saat hienot korut ja avaimenperät

Aula-Työkodin kaupasta saat hienot korut ja avaimenperät

Ja taas syntyi uusia herkkuja leipomosta

Ja taas syntyi uusia herkkuja leipomosta

Jos tykkäät hyvästä leivästä, tiedät minne mennä

Jos tykkäät hyvästä leivästä, tiedät minne mennä

Mattoja, pipoja, lapasia... ihan mitä vain!

Mattoja, pipoja, lapasia… ihan mitä vain!

Tyyne Särkijärvi

Tyyne Särkijärvi

Vähän ryhmäkuvaa

Vähän ryhmäkuvaa

SPR:n pikatilauksen toimitus

SPR:n pikatilauksen toimitus

Päivän tehtävälista

Päivän tehtävälista

Ylimmän kerroksen oleskelutila

Ylimmän kerroksen oleskelutila