Muutama päivä sitten sovin paistinpannun testaamisesta, ja odotinkin innoissani pannun saapumista. Tämä on mukava testi, sillä tähän saakka paistinpannut ovat olleet isoja pettymyksiä.  Viimeisin käytössäni oleva pannu käryää jostakin syystä niin tuhottomasti, että olohuoneen palovaroitin alkaa huutamaan aina kun kokkaan. Siinä tulee kiire heiluttaa peittoa palovaroittimen ympärillä, jotta huuto loppuu ja naapurit ei soita palokuntaa. Kohta nähdään aiheuttaako uusi pannu palohälytyksen.

Hiiliteräspannu de Buyer on pannu joka kestää isältä pojalla, ja joka ei tukehduta palovaroitinta käryllä. Nykyinen käyttämäni pannu tosiaan käryää (en tiedä miksi ja miten) niin paljon, että pihviä paistaessa pannu pitää pestä kerran tai pari ennen pihvien valmistumista, muuten palokunta saattaa tullaa kylään. Oli siis jo aikakin saada uusi pannu, ja jos myyjää on uskomista, kyseessä on laadukas ammattipannu.

Hiiliteräspannu de Buyer

Pahvilaatikosta löytyi hienosti paperipussiin pakattu pannu. Ihan kevyemmästä päästä tämä pannu ei ole, mutta paino ja ulkoasu antaa laadukkaan vaikutelman. Halkaisija testattavalla paistinpannulla on 28 senttiä.

Hiiliteräspannu tulee käsitellä ennen käyttöä. Ensin pannu pestään lämpimällä vedellä tiskiharjan kanssa, ja sitten voidaan aloittaa rasvapoltto. Tämä oli minulle ihan uusi termi, mutta onneksi netistä löytyy ohjeet videoineen päivineen.

Paistinpannun mukana tuli tuubillinen silavaa. Rasvasin pannun pienellä määrällä silavaa talouspaperia apuna käyttäen ja laitan lieden päälle. Lieden teho asetetaan niin kovalle, että pannu alkaa hieman savuamaan. Itselläni on induktioliesi, ja siinä oikea lukema oli 7/9. Pannun kärytessä rasvaa pyyhitään jatkuvasti paperilla, mutta jos pannu menee kuivaksi, lisätään silavaa taas talouspaeria hyväksi käyttäen. Kun pannu alkaa tummumaan, liikuta pannua liedellä siten, että koko pohja tummuu mahdollisimman tasaisesti.

Rasvapolton tein seitsemän kertaa, enemmänkin olisi voinut tehdä

Tällainen olisi täydellinen tulos ja tähän pyrin, kunhan aika riittää (kuvakaappaus YouTube-videosta)

Rasvapoltto olisi hyvä tehdä useamman kerran, minä tein sen seitsemän kertaa. Mitä useammin teet rasvapolton, sitä paremmat tarttumattomuusominaisuudet pannuun tulee. Myyjän nettisivuilta löytyy video, jossa kokki teki rasvapoltin yksitoista kertaa. Pannu oli saatu ihan mustaksi, eli juuri täydelliseksi. Siihen tulokseen on itselläni vielä matkaa, mutta ehkä seuraavalla kerralla sitten. Laidat minulla jäi aika vaaleiksi, mutta ne tummuvat kuulemma ajan kanssa kokkailun yhteydessä.

Jos rasvapoltto epäonnistuu tai haluat sen tehdä uudelleen myöhemmin (jos vaikka ruoka alkaa joskus tarttumaan pohjaan), voit hioa hioma- tai vesihiomapaperilla pannun puhtaaksi ja aloittaa taas rasvapolton. Itse asiassa myyjä suosittelee käyttämään hiomapaperia jo ennen ensimmäistä rasvapolttoa, mutta kaapistani ei sellaista löytynyt joten jäin sen ainakin nyt ensimmäisellä kerralla väliin.

Paistinpannun käyttöönotto vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta se kannattaa. Pannu paranee vanhetessaan (näin luvataan), mutta rasvapolttoa ei tarvitse tehdä niin usein jos sen tekee kerralla hyvin. Polttaminen on helppoa, ainakin jos seuraa myyjän kotisivuilta löytyviä ohjeita. Oma käsittely on nyt valmis, seuraavaksi testaan miten pihvit paistuu.

Illan ruokalistalla on neljä pihviä. Hieman rasvaa pannulle ja pihvit perään. Mausteeksi tulee vain suola ja pippuri. Ravintoloissa pihvini kypsyysaste on medium++ (kahdella plussalla), mutta kotona se on aina kypsä. En tiedä miksi näin, mutta siitä viis. Pihvit kypsyvät nyt uudella rasvapoltetulla pannullani. Paistaminen sujuu nopeasti ja edellisen pannun verraten käryä ei tule nimeksikään. Palovaroitin saa vihdoin levätä.

Pihvit porisemaan

Tämä on ehkä erikoisin ja myös painavin pannu mitä olen käsitellyt, mutta hyvin laadukkaalta pannu myös tuntuu. Käsittelyni jälkeen pannun pinta on kuin jäärata, jota voi muuten kokeilla/testata lusikan kuperalla puolella. Jos tunnet lusikan liukuvan tasaisesti, on rasvapoltto onnistunut ja pannu iskussa. Minulla se liukuu hyvin.

Pihvit, bataatit, rehut ja muut lisäkkeet lautaselle ja pannu jää jäähtymään keittiöön. Myöhemmin pyyhin pannun pinnan talouspaperilla ja sitten pannu jää odottamaan seuraavaa kertaa. Pannua ei saa pestä astianpesukoneessa, eikä kuumaa pannua saa uittaa kylmässä vedessä, sillä pannu voi vaurioitua lämpöshokista. Ja jos pannu menee ajan myötä kuperaksi, käännä pannu ympäri ja lyö napakasti vasaralla se suoraksi. Tämä on aikamoinen äijäpannu joka kestää kovaakin käsittelyä.

Maistuis varmaan sullekkin!

Miinuspuolia en juurikaan löydä, ellei lasketa sitä, että rasvapoltto vei aika kauan aikaa.

Tänään pannu tulee uudelleen käyttöön, mutta oikeastaan vasta vuoden päästä näen kuinka laadukas pannu on kyseessä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole mitään syytä epäillä, etteikö tämä olisi paras pannuni ikinä.

Löydä oma paistinpannu tai muut tuotteet klikkaamalla tästä.

SUOSITTELEN! 4,7/5

Paista.fi