Ensimmäinen videovuokraamo on perustettu Saksassa jo 70-luvun lopulla, kun taas Suomessa ensimmäiset vuokraamot ilmestyivät katukuvaan 1982. Vuonna 1990 noin 54% suomalaisista kotitalouksista omisti videonauhurin, mikä on näin jälikäteen ajatellen aika vähän. Normaalisti leffa vuokrattiin vuokraamosta vuorokaudeksi, jonka jälkeen leffa piti palauttaa takaisin vuokraamoon. Mikäli et palauttanut leffaa ajoissa, siitä tuli ”sakkoa”. Monesti jengi oli vuokraamossa jo odottelemassa uutuusleffaa kun tiedettiin, että tietyn leffan pitäisi palautua viimeistään silloin ja silloin. Pettymys oli kova, mikäli vuokraaja ei palauttanut leffaa ajoissa. Nämä oli omalla tavalla hienoja aikoja, mutta nykyaikana vuokraaminen on paljon helmpompaa, sillä enää ei tarvitse nousta edes sohvalta.

Moni asia on mullistunut internetin myötä, ja joskus se mullistaa myös koko liiketoiminnan. Blockbuster on yksi mullistuksen kokeneista videovuokraamoista. Blockbusterilla oli yli 10 000 vuokrauspistettä vielä 2000-luvun alussa, mutta vuosi toisensa jälkeen ala kuihtui ja kuihtui. Vuonna 2010 Blockbuster teki konkurssin.

Tänään arvostellaan Plejmo -nimistä vuokrauspalvelua, joka on siis netissä toimiva videovuokrauspalvelu. Plejmossa ei ole kuukausimaksuja, maksat vain siitä mitä katsot. Valikoimissa on iso määrä elokuvia laidasta laitaan, ja hinnat ovat normaalisti 0,33-4,99 euron välissä. Toki täällä on myös täysin ilmaisia, eli maksuttomia leffoja sekä ”Unlimited Access” -leffoja. Jälkimmäisellä tavalla leffan katselua ei ole rajoitettu normaaliin kahteen vuorokauteen, vaan voit katsoa leffan aina kun haluat, koko loppuelämäsi. Tällöin leffa maksaa normaalisti 14-20 euroa. Uutuusleffat tulevat tarjolle monesti ensin tällä tavalla, varsinkin jos pätkä pyörii vielä siinä kohtaa leffateattereissa. Myöhemmin hinta tippuu normaaliin tasoon.

Arvostelussa Plejmo.com

Itselläni on käytössä pari kuukausimaksullista leffapalvelua, joissa saa katsoa rajattomasti leffoja aina koko kuukauden ajan yhdellä maksulla. Tämän lisäksi käytän myös Plejmoa, koska muualla ei ole ainakaan yleensä näitä samoja leffoja tarjolla, ei ainakaan ihan alkuvaiheessa. Kun kuukausimaksullisissa ei ole mitään katsottavaa, niin voin hyvin maksaa vajaan femman jostakin uutuuspätkästä.

Plejmolla on myös mobiilisovellus, jolla voit katsoa leffoja vaikka ollessasi junassa. Miinuksena tässä on kuitenkin se, että mobiilisovelluksella EI voi vuokrata leffoja. Vuokraaminen pitää tehdä selaimella, ja vasta tämän jälkeen leffa on mahdollista katsoa sovelluksen kautta. Tämä tuntuu jotenkin hassulta ja turhalta. Sovelluksesta ei sinänsä ole mitään hyötyä. Jos puhelimen selaimella säätäminen on vaivanloista, saattaa leffa jäädä vuokraamatta.

Plejmon sovellus on suhteellisen turha

Käytän kotona Crome Castia, eli pystyn ohjaamaan vuokraleffan puhelimella suoraan televisiooni. Crome Cast toimii nykyään melkein kaikissa, eli myös Katsomossa, Ruurussa, Areenassa, YouTubessa ja tietenkin myös siis Plejmossa. Tämä on aika ehdoton vaatimus ainakin itselläni, koska en halua vetää tietokoneesta tai puhelimesta mitään piuhoja televisioon, kaiken on toimittava langattomasti. Crome Cast mahdollistaa tämän.

Plejmo saisi päivittää sovelluksena, mutta he saisivat ottaa käyttöön myös ”joka 10. kerta ilmainen vuokraus” -kortin, mikä on ollut joskus videovuokraamoaikoinakin. Tai sitten Plejmo voisi hieman kutistaa hintoja. On ymmärrettävää, että kuluja on paljon ja raha menee jakoon studioiden ja muiden tahojen kanssa, mutta jos firmalla ei ole liiketiloja joka kaupungissa, voisi kuvitella, että hintoja voisi hieman napsia alaspäin.

Plejmon valikoimissa ei ole mitään pahaa sanottavaa

Kaiken kaikkiaan Plejmo on hyvä ja toivottu palvelu, sillä se on pelastanut monta tylsää iltaa ja yötä hyvillä leffoilla, kun muualla ei ole katsottavaa. Hinta vain edullisemmaksi ja mobiilisovellus järkeväksi niin sitten ollaan hyvällä mallilla.

SUOSITTELEN! 4/5

Plejmon valikoimia pääsette katsomaan tästä.

Katso lisää Plejmosta